#érdekességek
Olvassa el írásainkat a témában és tekintse meg ajánlott termékeinket!
Érdekes cikkeink a témában:
4 étel tökből
A tök az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Számos felhasználási lehetősége mellett tápanyagokban is gazdag. A, B, C és E vitaminokat egyaránt tartalmaz, emelle...
A hamburger hosszú története – röviden
Ki gondolta volna, hogy egy ilyen hétköznapi gyorsétel gyökerei a mongol harcosokig vezetnek vissza? Ha te sem sejtetted ezt a...
Meghökkentő, mégis finom pizzafeltétek
Ha van nápolyi ismerősöd, még véletlenül se mutasd meg neki ezt a cikket! Egy tradicionális nápolyi pizzériában Margherita piz...
A skandináv konyha titkai
A skandináv konyha sokkal több, mint a svéd húsgolyó! Észak-Európa térségének konyhája tele van különleges, mégis könnyen elké...
A krumpli felhasználásának 3+1 módja
Krumpli, burgonya, pityóka. Egyszerű, mégis zseniális alapanyag, amit tényleg mindenki ismer. Ha érdekel, hogyan használhatod...
Honnan ered a kávézás szokása?
Van, aki az ébren maradásért, van, aki rituális szeánszként és van, aki csak úgy megszokásból issza. Nem más ez, mint a kávé. Vajon honnan ered a kávézás szo...
10 érdekesség a teáról
Vajon létezik olyan ember ezen a bolygón, aki soha életében nem ivott teát? A válasz valószínűleg az, hogy elvétve. Ugyanis a tea, a kávéval vetekszik a víz...
Így dobd fel a rántottát!
A tojás számos kultúra konyhájában meghatározó szerepet töltött be az évezredek során. Itt az idő, hogy te is újra felfedezd ezt a klasszikust! Mutatunk néhá...
Állva, ülve vagy fekve? Különös étkezési szokások a világon
Te szoktál fekve enni? Bizony az ágyban nassolás is számít! Esetleg előfordul, hogy sétálás közben, vagy állva kapsz be pár fa...
Az olajbogyó felhasználása és jótékony hatásai
Sokan beszélnek az olajbogyó jótékony hatásairól. Utánajártunk, hogy mi lehet ennek az oka!
Bortörténet: A hosszú múltra visszatekintő nedű
"Isten megteremtette a világot. A Nap és a föld nászából megszületett a szőlő. A szőlőből az ember megalkotta a bort, hogy közelebb érezze magát a Mindenható...
A mazsola-krízis – Miért olyan megosztó az aszalt szőlő?
A mazsola megosztó eleme a gasztronómiának: egyesek rajonganak érte, míg mások messzire kerülik. Vajon mi az oka ennek a kettősségnek?
Befőzés: az otthoni tartósítás művészete
A befőzés egy régi, hagyományos módszer az ételek tartósítására, amely újra reneszánszát éli. Ebben a blogcikkben bemutatjuk a befőzés alapvető módszereit, v...
Mit fognak enni 100 év múlva az emberek?
Az emberek száma a bolygón folyamatosan növekszik. Mivel etetjük majd az újonnan érkezőket? Milyen alternatív élelmiszerek jöh...
Mi került az asztalra az ókori lakomákon?
Ha lenne lehetőséged visszamenni a múltba, akkor mit néznél meg szívesen? Visszarepítünk most kicsit az ókorba: betekintést ny...
5+2 módja a sajt felhasználásának
A sajt számtalan fajtája, íze és textúrája lehetővé teszi, hogy szinte végtelen módon variáljuk a használatát a konyhában. Hogyan tudod kreatívan és változat...
Hogyan spórolj időt a konyhában?
Fedezd fel, hogyan spórolhatsz időt a konyhában egyszerű, mégis zseniális trükkökkel és technikákkal! Olyan praktikákat mutatunk, amelyekkel a főzés nem csak...
A paradicsom befőzés lépései
Paradicsom befőzése otthon, házilag. A paradicsom befőttek népszerűsége töretlen, nem csak a nagyszülők, de a fiatalok körében...
Mindent a gőzgombócról
Bár nem szokás, de térjünk rögtön a lényegre: ez a bejegyzés a Gassner gőzgombóc párolóról szól, arról a konyhai csodafegyverről, amely új szintre emeli a gő...
Tradicionális receptek modern felfogásban
Szereted a klasszikus ízeket, de keresed a modern csavart? Fedezd fel, hogyan bolondíthatod meg a hagyományos recepteket forma...
Vitamindús ételek
Javában tart az új év, itt az ideje, hogy (ahogy azt megfogadtad) az egészséged legyen a főszereplő! Fedezz fel öt fantasztikus, vitamindús receptet, amelyek...
Egészséges étkezés: Segítünk, hogy betartsd az újévi fogadalmad!
Azt fogadtad meg az új évre, hogy egészségesebben fogsz étkezni? Fedezd fel velünk, hogyan válhat a konyhád a változások és az új kezdetek színterévé!
Szólások és közmondások, amelyek az étkezéshez kötődnek
A magyar konyha nem csak ízekben és hagyományokban gazdag, de bölcsességekben is bővelkedik. Számos régi közmondás bár étkezéshez kötődik, nem csupán a főzés...
Trükkök, amelyek megkönnyítik a konyhai előkészületeket
Lépj be velünk a konyhai előkészületek varázslatos világába, ahol minden mozdulat számít, és ahol a konyhai rutinok új értelme...
Vega, vegán, laktózintoleracia, gluténérzékenység: kéziszótár a különböző diétákhoz és ételallergiákhoz
Ki a vegetáriánus? Mikor mondhatjuk valaki, hogy vegán? És mi a helyzet a laktózintoleranciával és a gluténérzékenységgel? Cikkünkből minden kérdésre választ...
Konyhai eszközök, amelyeket talán nem ismersz, pedig érdemes lenne kipróbálni őket
Képzeld el, hogy egy eszköz nem csak megkönnyíti a munkádat, de stílusosan is illeszkedik a konyhádhoz. Bemutatjuk azokat a modern konyhai eszközöket, amelye...
Érdekes tények a konyhaművészet történetéből
Fedezd fel velünk, hogyan forradalmasították a tűz és a fűszerek a világ ízeit! A gasztronómia története kifejezetten izgalmas: less be a konyhaművészet érde...
Immunerősítő alapanyagok
Képzeld el, hogy minden egyes fogás, amit elkészítesz, nem csak gasztronómiai élményt jelenthet, hanem közben az immunrendszeredet is erősíti. Túlzásnak tűni...
A fűszerezés művészete, avagy az ízek harmóniája
A fűszerek nem csupán az ízeket gazdagítják, de különböző gasztronómiai kultúrák ismertetőjegyeivé is váltak az idők során. Létezésünk óta kísérletezgetünk v...
A kürtőskalács varázsa
Ha jártál már, vagy akár rendszeresen szoktál sétálni Budapest belvárosában, biztosan találkoztál a kürtőskalács-árusokkal. De...
Természetes alapanyagú, lebomló konyhai eszközök a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében
Bolygónk megóvása érdekében egyre inkább felértékelődik a környezettudatosság és a fenntarthatóság. Nincs ez másképp a vendéglátás területén sem, ahol a term...
Az ázsiai konyha titkai
Az ázsiai konyha az egyik legrégebbi és legkedveltebb konyhakultúra a világon. Nem is csoda, hiszen évezredeken át folyamatosa...
Milyen sütikkel lepik meg az unokáikat a trendi nagyik?
Hihetetlenül finom sütiket tudnak készíteni a nagymamák. De akkor vajon miért nem eszik meg ezeket az unokák? Milyen sütit kell készítenie egy trendi nagyina...
Még nem késő: hozd vissza a nyár hangulatát főtt kukoricával!
A főtt kukorica egyaránt kedvelt csemege gyerekek és felnőttek számára. Szeptemberben még bőven nincs késő főzni otthon egy adagot, így visszahozva kicsit a...
5 meglepő módja a burgonya felhasználásának
A XVI. század óta van jelen Európában a burgonya, és azóta is remekül megállja a helyét. Használja a szépségipar, a gyerekek „krumplinyomdát” készíthetnek be...
Meccsnézés a haverokkal? Vendégváró sörkorcsolya tippek haladóknak
A sós mogyorót, a chipset, a popcorn-t, és a többi hasonló sörkorcsolyát mindenki ismeri. De mi a helyzet a különleges kísérő falatkákkal? Tudod, hogy mivel...
Rosszul alszol? Lehet, hogy a vacsora a hibás!
Ha éjszakánként rosszul alszol, az könnyen lehet, hogy az étkezési szokásaiddal van összefüggésben. Hogy ez pontosan mit jelent, annak ebben a bejegyzésben j...
3+1 film, amit a főzés szerelmeseinek látnia kell
Annak ellenére szeretjük a „főzős filmeket”, hogy az ételek íze és illata sajnos nem tud átjönni a filmvásznon. Mégis örömmel tölt el minket, hogy látjuk a f...
Ezt ették a reformkorban: Próbáld ki te is az örök klasszikusokat!
Mit ettek az emberek a reformkorban az 1800-as évek első felében? Mi volt Petőfi, Széchenyi vagy Jókai kedvenc fogása? Ezekre az izgalmas kérdésekre keressük...
A barbeque nyomában
Biztosan te is láttál már amerikai filmben barbeque partit. Tudod, hogy ilyenkor hogyan sütik a húst? Mivel fűszerezik? Milyen szósz készül hozzá? Mi a BBQ t...
Hűtsd le magad limonádéval!
Nincs jobb a nyári tikkasztó hőségben egy pohár jéghideg, frissítő limonádénál! Hoztunk egy rövid összegzést a limonádé történetéről kedvcsináló gyanánt, és...
Brunch, a régi-új trend
Mikor először hallottunk róla, meglepett a fogalom, de idővel rájöttünk, hogy nem is annyira rossz ötlet, sőt, vasárnaponként anélkül csináltuk, ho...
Tojás és sonka: ötletek húsvétra
Ha egyszerre vagy hagyománykövető és modern, akkor biztosan nyitott vagy arra, hogy hagyományos alapanyagokból modern ételeket készíts. Például húsvétra! Hoz...
Tenger gyümölcsei készítése otthon
Szereted a tenger gyümölcseit, de nem tudod, hogyan készíts magadnak otthon tökéletes ízvilágú és állagú finomságokat belőlük? Hoztunk néhány érvet...
Az öt órai tea szertartása: mindent megmutatunk
Az öt órai tea világszerte ismert szokása a briteknek. De pontosan mit és hogyan fogyasztanak? Milyen hagyományok jellemzik? Mit csinálj, ha direkt klassziku...
Molekuláris gasztronómia, az étel tudománya
A molekuláris gasztronómia nem csak egy új éttermi trend. Sokkal több annál. És a története is régebbre nyúlik vissza. Bejegyzésünkből megtudhatod, hogy pont...
5 recept, ami a blansírozásra épül
A blansírozás nem annyira bonyolult konyhai művelet. Viszont a zöldségek ízének, aromájának megőrzésében verhetetlen. Hoztunk néhány receptet, hogy kézzelfog...
A világ ízei: hogyan használd őket?
Az elmúlt években a kis helyi közösségek konyhái egyre népszerűbbé váltak. Mi pedig egyre bátrabbak vagyunk ízek terén. Hogyan főzzünk otthon ilyen különlege...
Szilveszter és Újév: babonás ételek
Milyen ételekkel kapcsolatos szokások mentén alakítjuk a szilvesztereinket? Milyen szokás rejlik egy-egy étel mögött? Nézzük meg, mit egyél és mit ne, és mil...
4 menő fingerfood szilveszterre
Ahhoz, hogy a szilveszteri bulin igazán menő ételeket szolgáljunk fel, nem feltétlenül kell az egész napot a konyhában tölteni. Hoztunk néhány szuper, és szu...
Karácsonyi ételek Európában
Milyen ételeket esznek karácsonykor a különböző országokban? Ezzel a kis körképpel inspirálódhatunk, és megismerhetjük a karácsonnyal kapcsolatos s...