gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

3 ikonikus filmes étel: Így készítsd el őket!

2022. 07. 19.

3 ikonikus filmes étel: Így készítsd el őket!

Te is biztosan minden főzés előtt próbálsz ötletet meríteni valahonnan, hogy mit is készíts el. Sokszor filmek is inspirálóan hatnak, evős jeleneteket nézve könnyű megkívánni egy-egy ételt. Most megmutatjuk, hogyan tudod elkészíteni Bud Spencer kedvencét, vagy épp a sült, zöld paradicsomot!

 

Bud Spencer és a hagymás bab 

 

Bud Spencer (születési nevén Carlo Pedersoli) filmjei generációkat nevettettek meg, és nevettetnek meg a mai napig. Az olasz legenda (amellett, hogy sportolóként és zenészként is komoly karriert futott be) két filmes műfajban alkotott maradandót: a főszereplésével készült westerneket és vígjátékokat a mai napig műsorra tűzik a televíziócsatornák. Közel 20 filmben szerepelt együtt jóbarátjával, Terence Hill-el (Mario Girotti). 

Valamennyi filmjének közös jellemzője, hogy szinte kivétel nélkül mindegyikben van minimum egy evős jelenet, elég csak a Nincs kettő négy nélkül étkezéseire gondolnunk. De ez nem véletlen, hiszen Bud Spencer imádott enni. Bár számos ínycsiklandó fogást elfogyasztott a filmvásznon, a hagymás bab olvadt össze a nevével. 

 

A hagymás bab elkészítése számtalan módon lehetséges. 

Nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik. A legegyszerűbb változat szerint egy kis zsiradékra (amit akár szalonnából is kisüthetünk) szeletelt hagymát kell dobni egy serpenyőbe, majd rátenni és puhára főzni a vörös- vagy fehérbabot. Ízlés szerint sóval, borssal, chilivel, fokhagymával lehet fűszerezni, ez már igazán rajtad múlik! A hagymás bab könnyen és gyorsan elkészíthető, nem véletlen volt a vadnyugat kalandorainak is kedvelt étele, csak egy serpenyő kellett hozzá a babon és hagymán kívül.

 

A Keresztapa spagettije

 

A semmi mással össze nem hasonlítható Keresztapa trilógiának megannyi emlékezetes jelenetet és szállóigét köszönhetünk. A Corleone család minden részletre kiterjedő figyelme bizony evés közben sem lankad, nem véletlen, hogy a spagetti (avagy olaszosan: spaghetti) elkészítéséről is megvan a véleményük. Azt vallják, hogy a szósz a spagetti lelke, mi azonban azt ajánljuk, a tészta elkészítését se bízd a véletlenre!

 

A legjobb, ha Te magad készíted el a tésztát is! Ehhez egy kézi tésztakészítő gépre van csak szükséged, vagy ha van megfelelő robotgéped, akkor csak egy spagetti vágó fejrészt kell hozzá beszerezned, hogy valódi házi spagettit készíthess, és ne csak A keresztapa, hanem akár a Susi és Tekergő ikonikus jelenetét is megelevenítsd. 

 

A húsgombócos spagetti szósz titka pedig a minőségi, autentikus alapanyagokban rejlik. Az 1972-ben bemutatott A keresztapában Clemenza nem is spórolja ki a hozzávalókat a szószból. Közepes lángon melegített olívaolajra 3 gerezd zúzott fokhagymát tesz, majd hozzáad 2 paradicsomot (bátrabbak apróra vágott cigánymeggyet vagy szilvát is tehetnek bele) és puhára főzi. Ezután paradicsompürét kever hozzá, és bár a filmben ez nem látszik, ezen a ponton vélhetően fűszerezi a remekművet sóval, borssal, fehér borssal, bazsalikommal, oregánóval, esetleg kakukkfűvel. Ezt követi kb. fél kiló húsgombóc, majd kevergetni kell mindaddig, amíg a hús fel nem veszi a szósz színét. Végül egy kevés száraz vörösbor és cukor következik, majd lassú tűzzön, néha megkeverve fél óra elteltével el is készül a szósz, ami után minden Corleone megnyalja a tíz ujját. 

 

Sült, zöld paradicsom

 

A Sült, zöld paradicsom 1991 egyik legsikeresebb alkotása volt. A film alapjául Fannie Flagg 1987-ben megjelent regénye szolgált (amely először Érdemes élni címmel jelent meg magyarul). Magyarországon a még éretlen, zöld színű paradicsom savanyúságként dobja fel az ételeket, de citrusos ízét az amerikaiak máshogy is kamatoztatják: levest, pikáns lekvárt, különféle köreteket készítenek belőle. Nem véletlen, hogy a könyv és a film is róla kapta a címét.

 

A történet egy idős asszony ifjúságról szóló emlékei köré épül, aki egy kisvendéglő híres sült, zöld paradicsomjára is nosztalgiával emlékszik vissza. A kemény, élénkzöld paradicsomok közepét kivágták ebben a vendéglőben, így szeletelték karikákra a zöldséget. Sóval, borssal ízesítették, majd hagyták, hogy a só hatására kiengedett lé lecsepegjen róla. A szeleteket teljesen szárazra törölték, majd bepanírozták (bármilyen meglepő, nem csak kis hazánkban paníroznak be mindent). A panír felvert tojásból, tejből, lisztből és reszelt parmezánnal kevert kukoricadarából állt. Végül serpenyőben, forró olajban aranyszínű, ropogósra sütötték a szeleteket.

Ha nagy mennyiségben készíted ezt a finomságot, érdemes nagyobb olajsütőt használni: 20 literes, 2x16 literes, de akár 35 literes sütő is segítheti a munkád. Fontos, hogy ügyelj az olajsütő tisztítására és professzionális tisztítószert használj hozzá!   

 

 

Reméljük, tudtunk kicsit segíteni abban, hogyan tudod elkészíteni a filmvásznon látott fogásokat. Ha Téged is megihletnek a filmekben látott főzős vagy evős jelenetek, biztosan szereted a gasztrofilmeket is: Az élet ízei és a Bor, mámor, Provence sok új ötletet adhat a főzéshez, de Az ételművészt se hagyd ki! 


Nálunk megtalálod a megfelelő eszközöket a legjobb fogások elkészítéséhez, nézz szét kínálatunkban!