gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A bioélelmiszer a gasztro jövője?

2018. 06. 20.

A bioélelmiszer a gasztro jövője?

Bio és egészségtudatosság - két fogalom, amely alapjaiban határozza meg az élelmiszeripart, különösen az utóbbi években. 2014 és 2016 között például a bioélelmiszerek piaca 50 százalék fölötti bővülést produkált hazánkban. Ez a szám is mutatja, mennyi tartalék van még az egészéges, ellenőrzött élelmiszerek szegmensében. Egy új szabályozással ráadásul az Európai Unió is szeretné megtámogatni a biotermesztést és -kereskedelmet.
 
Egyáltalán mitől bio a bio?
 
A bioélelmiszereknek nincs egységesen elfogadott definíciója, mindenütt a helyi szabályozás vagy sokszor a konvenció, a szokásjog határozza meg, mit tekintünk annak. A Vital.hu szerint például a bio jelzőt az "ellenőrzött körülmények között termelt, semmilyen műtrágyát és szintetikus, toxikus anyagot nem tartalmazó élelmiszer" kaphatja meg. A tápanyag-utánpótlást szerves anyagokkal kell biztosítani (lényegében ez a trágyázás - szemben a műtrágyázással), a kártevőket sem vegyszerrel irtják (nincs permetezés), hanem pl. kézzel leszedegetik, vagy egyéb módon ún. "mechanikus úton" távolítják el őket. Ehhez képest ökotermék az a nővényi vagy állati eredetű élelmiszer lehet, amelyet ökogazdálkodással állítottak elő, erre vonatkozóan a pontos kritériumokat rendelet szabályozza itthon és az egész EU-ban. 
 
Persze ezeket a kategóriákat sem veszik mindenütt olyan komolyan vagy épp szigorúan. Nálunk vidéken például a szüleim maguknak termesztik és takarítják be a természetes körülmények között gondozott gyümölcsöket, és ha nem tudják mindet felhasználni, a felesleget kiviszik a helyi piacra és ott árulják. Arrafelé pedig nem jellemző, hogy felcímkéznék a terményt, magától értetődő, hogy a legtöbb dolog bio. Más a helyzet egy nagyobb áruházlánc zöldség-gyümölcs részlegén vagy akár egy étteremben, ahol helyből nem egyértelmű, hogy ellenőrzött, természetes alapanyagokból készült-e kedvenc rizottónk vagy kézműves fagyink.
 
Ő vajon bio? (kép forrása: Flickr)
 
A bioélelmiszerek piacához szorosan kapcsolódó hír, hogy 3 év múlva, 2021-től életbe lép egy új szabályozás az EU-ban, amely átalakítaná a biotermelés feltételeit. A változtatás célja a fogyasztói bizalom erősítése, illetve a biotermelésre való átállás támogatása.
 
Az Európai Parlament egyértelmű többséggel fogadta el az új szabályozást (hivatalosan még az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania, de a jóváhagyás a testület részéről gyakorlatilag borítékolható). A szinte egyhangú támogatás fő oka, hogy a biotermelés túlnőtt egy szűk réteg igényein, és az egészségtudatosság egyre inkább kezd a közgondolkodás részévé válni, és nagyon úgy tűnik, tartós trendről van szó.
 
Mit gondolnak az európaiak a bioélémiszerekről?
 
Az új szabályozás előzménye, hogy mivel a biotermelés egy lassabb, nagy munkaigényű termelési módszer, sok gazdaság nem tudta tartani a lépést a fogyasztói igényekkel. Egyes kutatások szerint elég magas azoknak a fogyasztóknak az aránya, akik vennének ugyan bioélelmiszert, de még nem bíznak kellőképp ezekben a termékekben.
 
A fogyasztói bizalom növelését célzó új intézkedések részeként évente, bejelentés nélkül ellenőrzik majd a biogazdaságokat a (pl.: használtak-e növényvédő szert). Itt a zéró tolerancia nem lenne életszerű (minimális szermaradványok sokféleképpen kerülhetnek a növényekre), ezért egészségügyi határértékig elfogadhatók lesznek az ilyen maradványok, ám ha a kimutatható vegyszer mennyisége azon túlmegy, a termény elveszítheti bio minősítését. Ha az új rendszert bevezetik, 2021 után ugyanilyen ellenőrzés vár majd a feldolgozókra és a kereskedőkre is. Vagyis a szabályozás a vendéglátóhelyeket is vastagon érintheti. 
 
Hol fogyasztják a legtöbb bioélemiszert a világon?
 
A történet fontos vetülete, hogy végre az EU is felismerte: a biokaják és egyéb egészségtudatos élelmiszerek példátlan népszerűségnek örvendenek, így erre a jogalkotóknak is reagálni kellett. Ha minden jól megy, az új szabályozással a fogyasztók, és ezáltal a kereskedők, vendéglátóhelyek és termelők is jól járhatnak, hiszen a vásárlók részéről egyre kevésbé fognak felmerülni a bioélelmiszerekkel kapcsolatos veszélyek és negatív sztereotípiák.
 
De van egy másik jó hírünk is a bioélelmiszerek fogyasztóinak! Ugyanis aki a bioételeket preferálja – és különösen a gabonapelyhekért, reggeli müzlikért van oda –, annak az Ankarsrum Assistent Original kiegészítőjét tudjuk ajánlani. Az alapgéphez kapható müzlikészítő fejrésszel bármilyen ellenőrzött biogabonából – rizsből, zabból vagy búzából – ízletes reggeli müzlit készíthetünk (az eszköz tesztelésének külön cikkeket is szenteltünk).