gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A kínai ételfutárok ismeretlen és életveszélyes világa

2019. 12. 04.

A kínai ételfutárok ismeretlen és életveszélyes világa

Kína fejlettsége és vezető ereje ma már nehezen kérdőjelezhető meg. Az ország a technológia egyik éllovasa, ahol több százmilliónyi okostelefon-felhasználó éli mindennapjait, hipermodern szolgáltatásokkal körülvéve, ahol például már évek óta mindenki mindenért mobiltelefonnal fizet. Nem csoda tehát, hogy a helyi ételkiszállítás is egy csúcsra járatott, tech-fókuszú szolgáltatás lett, ami részben az olcsó munkaerőn alapul - mutatja be alapos riportjában a Washington Times.

Kínában rengeteg futár dolgozik, akkora nyomás alatt, hogy gyakran még az életüket is kockáztatják. A nagyobb városokban rengeteg a közlekedési baleset, bár a bejelentett számhoz képest vélhetően sokkal több kisebb-nagyobb incidens történik, de sokan a sérülések ellenére is dolgoznak tovább. Aki nem elég gyors vagy pontos, az könnyedén elveszítheti a munkáját. Rengeteg felvételen látni, ahogy a futárok a legnagyobb forgalomban, a KRESZ-szel is dacolva néhány centiméterrel kerülnek ki járókelőket, autókat vagy egyéb utcai tereptárgyakat. Kész életveszély, ahogy próbálnak az idővel versenyezve odaérni, ahová az app küldi őket.

 


Életkép a futárok minnennapjaiból.

Kínában az ételrendelés egy 36 milliárd dolláros piac, ami háromszor akkora, mint az USA-ban. A rendszer veszélyes működése főként a kevéssé szabályozott piacgazdaságnak köszönhető, ami egy toldozott-foldozott szociális hálóval találkozva nem igazán védi a dolgozóit, a helyzetet ráadásul a kaotikus közlekedés tovább súlyosbítja.

A Washington Post riportjában megszóló egyik futár, egy bizonyos Zhang Pei arról mesél, hogy egy alkalommal 16 rendelést kellett egyszerre kiszállítania. Mivel egy 40 szintes épületbe küldték, hogy minél hatékonyabb legyen, felliftezett az épület tetejére, és onnan lefelé haladva osztotta ki a rendeléseket. A 27 éves fiatalember heti hat napban napi 14 órát dolgozik.


Mikor Zhang felveszi a rendelést, az app megmutatja a legrövidebb utat a kiszállításhoz. A cél akár a következő sarkon is lehet, de úgyanígy előfordulhat, hogy 5 mérföldre van tőle.

A rohanás oka, hogy a késésért akár 10 dollárnyi büntetést is behajtanak rajtuk. Sőt, ha egy vásárló panasszal él, az egész napi keresetét is elveszítheti a futár, vagy akár teljesen eltilthatják a munkától. Viszont a sok stressz és a veszélyes élet kifizetődik - legalábbis pénzben - hisz egy futár a túlórákkal együtt akár egy diplomás programozónál is többet kereshet, ez csúcsszezonban 1800 dollár (több mint félmillió forint) is lehet.

Az utóbbi időben gyakoribbá váló balesetek miatt a szabályozáson is szigorítottak. Ma már komolyabb felelősségre vonás vár az esztelenül közlekedőkre, ezzel párhuzamosan viszont a nagy rendelőcégeknek lazítaniuk kellett a szigorú előírásokon, így például esős időben akár 15 perccel több időt is kaphatnak a futárok a kiszállításra, illetve különböző közlekedési tréningeken kell részt venniük.

Ha valaki ezek után, ahelyett, hogy futárszolgálatokra bízná, inkább saját maga készítené, szállítaná és szervírozná a kedvenc kínai tésztaételét, annak a Beckers Italy CP2 tésztafőzőt ajánljuk. Rozsdamentes tésztafőző gép, oldalt hőálló műanyag fülekkel és számos további előnnyel.