gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A legjobb hideg levesek kánikula ellen

2018. 07. 30.

A legjobb hideg levesek kánikula ellen

Ilyen időben, amikor rendeszeresen 30 fok fölé kúszik a hőmérséklet, egyetlen dolgot tehetünk: megpróbáljuk kibekkelni valahogy. Ennek a legkellemesebb módja, ha elutazunk valami tórpusi paradicsomba, ahol legalább ennyire meleg van (csak talán kicsit kevésbé fülledt), viszont víz- vagy legalább tengerparton található.

A másik megoldás, hogy bezárkózunk egy klimatizált helyiségbe, és ott próbáljuk meg elütni valahogy az időt. De ilyenkor a táplálkozás is fontos szempont lehet, ami legalább átmeneti enyhülést jelenthet a forrongó pokolban.

Ezen a téren véget nem érő vita folyik arról, hogy a forróságban inkább izzasztó, meleg leveseket/teákat vagy hideg frissítőket érdemes enni és inni. Ezt az Index pár éve egy videóban le is tesztelte a résztvevők legnagyobb bánatára (és a nézők legnagyobb örömére). Biztos választ persze ebből sem kaptunk az emberiség egyik nagy kérdésére.

Anélkül, hogy ezúttal a vitában ütköztetett érvekhez érdemben hozzájárulnék, én utóbbi, vagyis a hideg ételek/italok mellett teszem le a voksomat, tekintve, hogy melegben akár egy langyos italt is képtelen lennék lenyomni a torkomon, ez számomra olyan mértékű borzalom, aminek nem bírnám kitenni magamat, még ha hatását tekintve egészségesebb is (lenne). És úgy hiszem a többség inkább így van ezzel, ezért az alábbiakban hűsítő levesrecepteket szedtem össze, amelyek segítik az ilyenkor kötelező folyadékutánpótlást, és még eszméletlenül finomak is. Vagyis egy hamisítatlan nyári levesválogatás jön!

1, Nyári kukoricaleves

Ez egy gyorsan összedobható, nyárias finomság, és ami a legfontosabb: hideg! A végeredmény a hozzávalók minőségének függvényében egy szép (vagy kissé sápadt) és kívánatosan sárga krémleves.

Hozzávalók:

- 3 cső főtt kukorica
- 3 csésze félbevágott paradicsom
- 1 csésze sárga kaliforniai paprika, közepes méretűre kockázva
- 1/2 csésze fehér hagyma, közepes méretűre felkockázva
- 1/4 csésze olívaolaj
- 2 ek nyers almaecet
- 1/2 teáskanál tengeri só, és még valamennyi ízesítéshez
- 1/4 teáskanál feketebors, és még valamennyi ízesítéshez

Elkészítés
Tisztítsuk meg a kukoricacsöveket a levelektől, bajusztól/hajtól, majd a csutkáról vágjuk le a kukoricaszemeket (ha késsel csináljuk, az első néhány vágás után is maradnak még darabkák, amiket lédússáguk miatt fontos lefejteni - erre vonatkozóan hasznos tippeket ad EZ a videó). Egyébként ha valaki az egyszerűbb utat választaná, jó minőségű kukoricakonzervet is használhat a leveshez.
Ha a hámozással megvagyunk, helyezzük a kukoricaszemeket egy nagy keverőedénybe, majd öntsük hozzá a többi hozzávalót és jól keverjük össze. Végül tegyük félre pihenni kb. 30 percre.
Ha ez megvan, dolgozzuk össze a keveréket egy KitchenAid turmixgépben, amíg egészen lágy nem lesz. Szűrjük le a levest, majd tegyük hűtőbe 4 órára. A levest töltsük ki tálkákba és szervírozzuk uborkasalátával (recept és hozzávalók alább), illetve pár csepp olivaolajjal és feketeborssal a tetején. 

Uborkasaláta - Hozzávalók:

- 1 csésze uborka, apróra kockázva
- 1/2 csésze apróra vágott vöröshagyma
- 1/4 csésze friss petrezselyem
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 citrom leve
- egy csipetnyi tengeri só
- egy csipetnyi feketebors

Elkészítés
Minden hozzávalót keverjünk össze egy tálban, majd így, ahogy van, vagy a hideg leves tetejére öntve fogyasszuk jó étvággyal.

2, Sült paprikás hideg paradicsomleves

A Street Kitchen ajánlásával készült hideg paradicsomleves végre elhozza a betűtészta nélküli, minőségi ízvilágot! Érdekesség, hogy ebben a fogásban is felüti a fejét a paprika, csak épp füstölt változatban. Különleges finomság, amely egész könnyen elkészíthető.

(kép forrása: Street Kitchen)

Hozzávalók:

- 2 db kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál zellerszár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hámozott paradicsomkonzerv, darabolt (vagy finom nyári napérlelte paradicsom)
- 400 ml passzírozott paradicsom (passata)
- 500 ml zöldségalaplé vagy víz
- olívaolaj, só, bors, friss oregano, friss bazsalikom, babérlevél
- levesbetétnek: ciabatta, mini mozzarella golyók

Elkészítés
A paprikákat megmossuk, megtöröljük, majd a sütőben 200 fokon kb. 1 óra alatt megsütjük. Negyedóránként meg kell forgatni, hogy egyenletesen süljenek. Ha elkészült, egy tálba tesszük, folpackkal lefedjük. Miután lehűlt, könnyen lehúzható a héja, és kiszedhető a magja. Ha sütést kerti grillen sikerül abszolválni, a füstös íze miatt az eredmény még kívánatosabb lesz.

Az olivaolajon (1 ek) üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát és zellerszárat, belekeverjük a zúzott fokhagymát, majd felöntjük a konzerv- és passzírozott paradicsommal, az alaplével és bedobjuk a megtisztított sült paprikát is. Sóval, borssal, egy ág friss oregánóval és egy babérlevéllel ízesítjük, felforraljuk és kb. negyedórán át főzzük, majd lehúzzuk a tűzről és utána KitchenAid botmixerrel összeturmixoljuk. Később hűtőbe tesszük. Míg hűl, felkockázzuk a ciabattát és serpenyőben olívaolajon megpirítjuk.

A hideg levest friss bazsalikommal, a kenyérkockákkal, mozzarella golyókkal és pár csepp olívaolajjal szervírozzuk.

 

3, Hideg őszibarackleves friss kecskesajttal

Ez az édes és hűsítő finomság a friss őszibaracknak hála gondoskodik arról, hogy ízig-vérig nyárias élményben legyen részünk! Felbukkan benne szárított sárgabarack, méz, balzsamecet és olívaolaj, csupa déli, mediterrán alapanyag, ami csak fokozza a hatást. 

Hozzávalók:

- 3 csésze hámozott őszibarack (kb. 4 db)
- 1/4 csésze apróra kockázott, magnélküli uborka
- 1/4 csésze apróra kockázott sárga kaliforniai paprika, plusz a díszítéshez vékony szeletek
- 1/4 csésze felkockázott szárított sárgabarack
- 2 ek méz
- 3 ek friss kecskesajt, és még a díszítéshez egy kevés
- 1/4 csésze balzsamecet, és még valamennyi a fűszerezéshez
- 1/4 csésze plusz 2 ek extraszűz olívaolaj, és még egy kevés, amivel meglocsoljuk
- konyhasó
- 1 nagy fokhagymagerezd
- 2 csésze felkockázott bagett
- bazsalikomlevél díszítéshez
- feketebors

Elkészítés
Az őszibarackot, felkockázott uborkát, kaliforniai paprikát és sárgabarackot öntsük egy tálba. Adjuk hozzá a mézet, 3 teáskanálnyit a kecskesajtból, 1/4 csészényit a balzsamecetből és 2 teáskanálnyit az olívaolajból. Adjunk hozzá még másfél teáskanál sót, majd jöhet a fokhagyma. Az egészet tegyük el éjszakára hűtőbe.

Távolítsuk el a fokhagymát, majd az edény tartalmát egy Kitchenaid blenderben pürésítsük. Adjunk hozzá 1/4 csésze vizet és addig pürésítsük, míg lágy és krémes állagú nem lesz (ha a leves nagyon sűrűnek tűnik, adjunk hozzá még vizet). Sóval és ecettel ízesítsük. Tegyük hűtőbe a levest míg kellően hideg nem lesz (kb. 1 órára).

Közben melegítsük meg a maradék 1/4 csésze olívaolajat. Adjuk hozzá a felkockázott kenyeret és közepes hőfokon pirítsuk, míg ropogós és aranysárga nem lesz (kb. 2 perc). Egy habszedő kanállal helyezzük a pirított kenyérkockákat egy szalvétára és sózzuk meg.

A őszibaracklevest öntsük egy mély tálba és díszítsük a felszeletelt uborkával, felszeletelt borssal, kecskesajttal, pirított kenyérkockákkal és bazsalikommal. Öntözzük meg finoman olívaolajjal, ízesítsük borssal és kész!