gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A müzli művészete

2018. 01. 17.

A müzli művészete

 
Legutóbbi két cikkünkben (I., II.) annak jártunk utána, mit tud a konyhában az Ankarsrum robotgépe. Szerencsére ezzel még korántsem értük el a multifunkciós eszköz lehetőségeinek határát, sőt, inkább csak a felszínt kapargattuk. Ezért most (és a folytatásban) azt nézzük meg, milyen kiegészítőkkel lehet még változatosabb módon, még több dologra használni az Assistent gépét.
 
Elsőként a müzlikészítő fejrésszel, és az általa készíthető reggeli müzlikkel ismerkedtünk. 
 
Mindenekelőtt azonban fontos tisztáznunk egy kevéssé triviális dolgot, nevezetesen, hogy mi a különbség müzli és gabonapehely között. 
 
Ami az összetételüket illeti, nem sokban térnek el, inkább az elkészítésük módja meghatározó. A müzlit hidegsajtolás útján állítják elő, vagyis hengerekkel szétlapítják a teljes gabonaszemeket, majd az így keletkezett pelyhet ízesítik magvakkal, gyümölcsökkel. A gabonapehely készítésekor a hántolt gabonaszemeket gőzölik - ezzel nő a bennük lévő tápanyagok emészthetősége - majd pelyhekké préselik és szárítják. A pelyhek szabadon alakíthatóak, ezért találkozhatunk golyó vagy karika alakú pelyhekkel. Ezek alapján a müzli első blikkre természetesebbnek tűnhet, feldolgozása egyszerűbb, kevesebb értékes tápanyag vész el közben.
 
És itt jön a képbe az Ankarsrum kiegészítője, amely a búza, zab, rizs vagy akár kukoricaszemekből remek müzlialapanyagot varázsol. Először búzával és rizzsel teszteltük.
 
Így nézett ki a búzánk feldolgozás előtt.
 
Már szinte közhelyszámba megy, hogy a reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk. Azzal, hogy a nap elején kerítünk rá sort, a későbbi hangulatunkat és közérzetünket is megalapozza. Érdemes rá odafigyelni, és ilyen szempontból a saját kezűleg készített müzlinél kevés jobb és egészségesebb választás létezik. 

Első körben mi két különböző gabonával, és két markánsan eltérő ízesítésű müzlivel próbálkoztunk. Az alapanyagot, vagyis a szemes búzát bioboltban vásároltuk hozzá, a kisebb közértekben tapasztalatunk szerint csak elvétve találni megfelelő alapanyagot.
 
Alul a már feldolgozott rizs, jobbra a búza, balra a bolti referenciazab. Láthatóan hasonló állagú müzlialapanyagot kaptunk házilag is.
 
Búzából egy óvatosabb ízesítésű müzlit, míg a rizsből - ami talán kevésbé közismert müzlialapanyag - egy sokkal gazdagabb, gyümölcsösebb reggelit készítettünk. Ehhez első lépésben felszereltük az Ankarsrum alapgépre a müzlikészítő fejrészt, ami pillanatok alatt megvolt, és utána a gép már préselte is a gabonaszemeket. Kb. 3-5 perc alatt megvolt egy kiadósabb reggelihez elegendő mennyiséggel. Ezt követően jöhetett az ízesítés, na és persze a kóstolás!
 
És a tapasztalatok?
 
Annyi biztos, hogy követtünk el olyan hibát, ami a rutintalanság számlájára írható. Hamar megtanultuk például, hogy nem szabad púposra megpakolni a müzlistálkát, az edény felét-harmadát érdemes üresen hagyni a tejnek - a folyadék jó részét egyébként is azonnal magába szívja az apróra préselt gabonánk, ami szépen megnöveli a reggeli térfogatát. 

A müzlikészítőben a rizsszemek ilyen szép, hipnotikus mozgással tűntek el, majd pottyantak ki alul, már összepréselve.

Ami a rizspróbát illeti, végeredményként egy kissé szokatlan állagú, szemcsésebb müzlit kaptunk, viszont közeli rokonához, a tejberizshez hasonlóan ízében jól harmonizált a gyümölcsökkel, az alma, a banán és a mazsola kombinációja remekül működött, de a kakaó, csoki sem ellenjavallott. Az adagolással pedig érdemes csínján bánni, mert nagyon laktató, néhány kanál után eltelíti az embert. 

Így nézett ki az Ankarsrum a müzlikészítő fejrésszel, ahogy finom lapocskákká préselte a búzaszemeket.

A búzás változatunkról elmondható, hogy állagra szuper lett, lágyabb, mint a rizses változat, de kizárólag napraforgó- és tökmag hozzáadásával túlságosan puritánra sikerült. Aki több ízre vágyik, bátran édesítheti vagy gyümölcsösítheti, illetve a kakaót, csokit is bőven elbírja ez a variáció, de kissé fanyar ízével már némi joghurt is fel tudja dobni.
 
A folyamat végeredményeként kapott müzlik: balra a magvas-búzás, jobbra a gyümölcsös-rizses változat.
 
Ilyen eredményeket hozott tehát az első tesztünk - és persze üres müzlistálkákat! A folytatásban újabb gabonával teszteljük a müzlikészítő fejrészt, így az egyik legnépszerűbb reggeli-alapanyag, a zab, és az abból készülő szuperfinom zabkása is terítékre kerül. (Remélhetőleg addigra sikerül találnunk szemes zabot, mivel elsőre sajnos nem jártunk szerencsével, az általunk felkeresett bioboltban nem volt raktáron. Na de majd most!)