gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A nyár ereje üvegbe zárva, a házi paradicsomszósznak nincsen párja

2019. 07. 08.

A nyár ereje üvegbe zárva, a házi paradicsomszósznak nincsen párja

Paradicsomot befőzni érdemes, mert nemcsak olcsóbb, de sokkal egészségesebb az az étel, amibe pontosan tudod, hogy milyen hozzávalókat tartalmaz. Ezzel elkerülheted, hogy még több tartósítószer, mesterséges aroma és ízfokozó, valamint tartósítószer kerüljön a családi asztalra.

A saját kézzel készített ételek, befőttek és mártások újra fénykorukat élik, hiszen a mai rohanó világban rengeteg eszmei értéket is hordoz, egy házilag eltett étel.

A paradicsomból készülhet házi ketchup, paradicsomszósz, esetleg paradicsomlé, mind a nyár zamatát zárja dunsztba, és tartalékol vitamint a téli hónapokra.

A passzírozás a paradicsom befőzés alapművelete, mely azonban kézzel készítve fárasztó és fröcskölős, konyhapiszkítós művelet. Ezt elkerülheted egy megfelelő készülék vásárlásával.

Dunsztod sincs róla?

Amikor a paradicsom eltevésre kész, a fertőtlenített, csírátlanított dunsztosüvegekbe költöznek, téli álomra hajtva piros fejüket. Ezt követően úgynevezett szárazdunsztba kerülnek.

Fontos, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, ahogy nagyanyáink tették, de nem muszáj. A betöltött üvegeket ezután célszerű egy olyan kosárba, vagy dobozba tenni, amely ki van bélelve puha pokróccal. Ebben fognak majd kihűlni.

Mi az a csírátlanítás?

A befőttes üvegek fertőtlenítése, sterilizálása. Ez történhet sütőben, mikróban, vagy mosogatógépben is. A sütőben történő műveletnél az üvegeket, tetővel együtt, forró vízben mosogassuk el, majd hagyjuk őket megszáradni. A sütőt melegítsük elő 80-100 fokra. Vegyünk elő egy tepsit, helyezzük rá a befőttesüvegeket a talpukkal, valamint a fedeleket a záródó részükkel felfelé, és ezt a teli tepsit toljuk be a sütőbe, minimum negyed órára, majd hagyjuk kicsit hűlni őket, és már mehet is bele a forró paradicsom.

Amennyiben mikróban kívánod elvégezni, úgy az elmosott üvegeket még nedvesen tedd be a mikrohullámú sütőbe (az sem baj, ha egy kisujjnyi tiszta víz marad az alján), állítsd a legmagasabb fokozatra, és járasd legalább 1-2 percen át. ezt követően vedd ki az üvegeket, és öntsd ki belőlük a maradék vizet.

A nők legjobb barátja a mosogatógép, ebben is elvégezhető a művelet. Ehhez a befőttesüvegeket tedd szájukkal lefelé a mosogatógépbe, a fedőket és korábban tisztára mosott eszközöket is beteheted fertőtlenítés céljából, de szennyezett (pl. olajos, zsíros, piszkos) konyhai edényeket vagy eszközöket nem! Indítsd el a szárítóprogramot, amely forró levegőt fúj az üvegekbe, ezáltal fertőtleníti őket, vagy válassz olyan programot, ami rövid ideig fut, de nagyon magas hőmérsékleten mos.

Kell-e nekem zalicil, nátrium-benzoát, borkősav?

A válasz NEM. Amennyiben megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használsz, elegendő a száraz dunszt.

PARADICSOMLÉ KÉSZÍTÉS

Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forrald majd előmelegített üvegekbe töltve, kösd le, majd szárazon dunsztold.

ÍZESÍTETT PARADICSOM

A kezdés itt is mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás, majd adj hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet és főzd az egészet pépesre. Törd át, forrón töltsd üvegekbe, kösd le és gőzöld szárazon.

Nyakunkon a paradicsom befőzési szezonja, ehhez mindenkinek kell, hogy legyen passzírja. Munkával jár ugyan az elrakás, de mennyire jó lesz majd télen újra érezni a nyári ízek zamatát. A csodás befőttek, mártások megőrzik nekünk a napfényes ízeket, ezekből készülnek a legfinomabb ételek. Egészségesek és káros anyag mentesek, legyenek az ételeink egészségesek.