gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A robotok már a konyhában vannak!

2018. 06. 29.

A robotok már a konyhában vannak!

Sokan emlékezhetnek, hogy 1-2 éve a Boston Dinamics sétáló, futó robotokat fejlesztett ki, a hír errefelé akkorát ment, hogy Mucsi Zoltán örökbecsű narrációjával felkapott mémvideó készült a robotmunkásokról.
 
A bostoni robotika azonban nem állt meg itt, a fejlesztéseik eljutottak egészen a konyháig. A Spyce nevű konyha négy korábbi MIT-hallgató projektje. A feltalálók még bostoni egyetemistaként abból indultak ki, hogy egy relatíve szegény hallgató nem engedheti meg magának, hogy minőségi kajákat vegyen, ezért egy olyan megoldáson gondolkodtak, amely olcsóbbá teszi a főtt ételek előállítását. A kifejlesztett rendszerük úgy működik, hogy a vásárló beáll a sorba, egy képernyőn kiválasztja az ételt, majd kb. 3 percet kell várni, és már eheti is. Persze a rendszerből nem lehetett teljesen kihagyni az emberi tényezőt, mivel a gépek emberi séf, egy bizonyos Sam Benson receptjeit készítik el.

A Spyce-nál gépek végzik az alapanyagok előkészítését, a főzést és a mosogatást. Az alkotók szerint a robotkonyha ezáltal segít az ott dolgozóknak, hogy az igazán fontos dolgokkal foglalkozhassanak, mint a fogyasztói kiszolgálás (customer service), és otthonosabb légkört teremthessenek a látogatók számára (ami tekintve, hogy egy kissé rideg robotkonyháról beszélünk, talán rá is fér a helyre). Michael Farid, a Spyce ügyvezetője szerint, ha az automatizált folyamatok fontosak is lesznek a jövő éttermében, a kiszolgálás és szerviz mindig egy elemi tényező marad, amit kizárólag hozzáértő emberek segítségével lehet magas szinten űzni.
 
Egészen friss hír az is, hogy az USA másik végén, egy San Francisco-i bárban szintén átvették az uralmat a robotok, igaz arrafelé korlátozottabb repertoárral dolgoznak. Az egész akciót egy hirdetés vezette be, amiben egy Szilícium-völgyi startup azzal a kikötéssel keresett konyhafőnököt, hogy a leendő vezetőnek robotokkal is együtt kell tudnia dolgozni. A hír nagyot ment, és megágyazott a később burgerbárként megnyitó helynek. A foodiek-ból és mérnökökből álló Momentum Machines fejlesztőgárdája egy olyan gyorséttermet álmodott, ahol emberi segítség nélkül, robotok készítik el a hamburgereket. Ebből született a Creator, egy olyan bár, ahol két 4-4 méter hosszúságú gép gyártja rendelésre a hambikat. A szerkezetek összesen mintegy 7000 alkatrészből állnak és 350 érzékelővel rendelkeznek, a háttérben pedig 20 számítógép hangolja össze és irányítja a munkájukat. A monstrumok óránként 60-60 burgert képesek előállítani. A szerkezetek mellé egy alkalmazást is fejlesztettek, amelynek segítségével a vendégek testre szabhatják a hamburgerüket. A folyamat a rendeléstől a szervírozásig kb. 5 perc, egy fogás 7 dollárba (kevesebb, mint 2000 Ft) kerül. Emberi munkaerő csupán az alapanyagok betöltésében és kiszolgálásban vesz részt.
 
 
Az alapító, Alexandros Vardakostas egyébként nagy burgerfamília sarja, apja is burgerezett, az A's Burger éttermet vitte, míg két nagynéje szintén gyorsfalatozó-láncot üzemeltet. Vardakostas 25 évesen döbbent rá, hogy a burgerkészítés folyamatát automatizálhatná (ez volt 2010-ben), majd készített egy prototípust a hamburgergépből, később 2016-ban tesztkonyhaként működött a helyük. Az elmúlt napokban hivatalosan is megnyitottak a nagyközönség számára, méghozzá San Francisco egyik legmenőbb startup-negyedében, ahol a Microsoft, a Linkedin és az Airbnb főhadiszállása is található, de az alapító már most terjeszkedni szeretne, szerinte ez a gyorséttermek igazi jövője, mint mondja, a robotok munkába állásával hatékonyabbá válik majd a sütés-főzés.
 
Az automatizáció térhódítása a konyhákban viszont már évekkel, sőt évtizedekkel ezelőtt elkezdődött, és kicsiben bárki robotizálhatja a konyhai munkafolyamatokat. Ebben az átalakulásban nem csak hasznos, de esztétikus társ is a KitchenAid, amelynek konyhai eszközeivel számos főzési folyamat leegyszerűsíthető vagy felgyorsítható, mindeközben a minőségből sem kell alább adnunk, multifunkciós robotgép a tésztadagasztástól, a krémkeverésen át egészen a habverésig megoldja a feladatokat, de számos kiegészítőének köszönhetően egy sor egyéb műveletre is alkalmas. Szóval, ami minket illet: robotok (és robotgépek), üdv a konyhában!