gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A világ kenyere

2018. 05. 17.

A világ kenyere

A kenyér minden kultúra gasztronómiájában meghatározó, alap étel, és így minden országnak megvan a saját, rá jellemző kenyere. Franciaországban az illatos baguette, Indiában a lágy naan, Mexikóban a megunhatatlan tortilla, Svédországban a ropogós gravlax, és így tovább.

Az Ankarsrum gyárban izgalmas projektbe kezdtek: a terv az volt, hogy megalkossák a Világ kenyerét, ami ötvözi a különböző recepteket - egy vekniben.

Hosszas kutatómunkával, a Wikipedia, internetes recepgyűjtemények, szakácskönyvek és gasztroblogok tanulmányozásával összegyűjtették a világ minden országából a legjellemzőbb kenyérreceptet. Ezekből egy adatbázist készítettek, amiben minden elképzelhető kategória szerepel (hozzávalók, mennyiségek, hőmérsékleti adatok, formázás, stb.). Az adatbázisba feltöltött több, mint 12.000 adat alapjány egy, erre a célra kifejlesztett algoritmus állította össze a Világ kenyerének receptjét, kiszámítva, hogy mely alapanyagokból, milyen mennyiségben és milyen eljárással készüljön. Az így kapott "nyersváltozat" véglegesítésében Sébastien Boudet volt a gyár segítségére, Svédország egyik legnépszerűbb pékmesetere, aki a Sütimester gasztro-reality svéd kiadásának egyik zsűrije is. Sébastien próbasütései tették a gép által alkotott receptet emberi fogyasztásra alkalmassá, ő finomított a hozzávalók mennyiségén úgy, hogy a végeredmény kellően zamatos legyen. Az elkészült kenyér lepényszerű flatbread, nem igazán az általunk készített kenyérre hasonlít.

Hozzávalók (kb. 80 dkg kenyérhez):

  • 250 g átszitált fehérliszt (tavaszi búzából)
  • 150 g tönkölybúza liszt
  • 50 g kukoricaliszt
  • 100 g rozstöret
  • 30 g lenmag
  • 30 g nádcukor
  • 20 g puha, szobahőmérsékletű vaj
  • 1/2 dl olivaolaj
  • 15 g tengeri só
  • 2 g élesztő
  • 4 dl langyos (kb. 35°C-os) víz

Elkészítés

  1. Forrázd le a rozstöretet 1 dl forrásban lévő vízzel, tedd félre, amíg langyos nem lesz.
  2. A langyos vizet, élesztőt, sót, sukrot, lenmagot, kukoricalisztet, tönkölylisztet és a rosztöretet keverd simává.
  3. Add hozzá a fehérlisztet és keverd tovább az Assistenttel, amíg sima nem lesz megint, ez közepes fokozaton kb. 2-3 perc. Takard le az edényt, és hagyd 45 percig kelni a tésztát.
  4. Add a megkelt tésztához a vajat, dolgozd össze a tésztával. A spatulával válaszd le az edény faláról a tésztát és add hozzá az olajat, hogy így az a tészta és az edény fala között külön réteget alkosson.
  5. Takarde le megint az edényt és hagyd újabb 2 órát kelni. Bizonyos időközönként érdemes párszor nyújtani a tésztán, ettől rugalmasabb lesz az állaga: az edényt forgatva a tészta szélét a közepébe nyomni.
  6. Enyhén lisztes felületen még egyszer gyúrd át a tésztát, majd formázz belőle kb. 2-3 cm magas kört. Tedd a tésztát egy lisztes konyharuhára, amit hajts rá, hogy ne száradjon ki.
  7. A tésztát konyharuhástul tekerd fóliába és 12 órára tedd hűtőszekrénybe.
  8. Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra alsó-felső sütéssel, vagy 220°C-ra légkeverésessel. A tésztát tedd egy sütőpapírra, szórd meg enyhén liszttel. A sütőrácsot a középső tartósínbe rakd, hogy egyenletesen kapja a meleget. Figyelj rá, hogy a tészta ne legyen nagyon magas, kb. 2-3 cm magasnak kell lennie sütés után, így gyorsan megsül és jó ropogós kérge lesz.
  9. Csúsztasd a tésztát a sütőpapírral a rácsra. Egy kis tálban tegyél vizet a sütőtér aljára, csukd be a sütő ajtót.
  10. 15 perc után fordítsd meg a kenyeret és süsd további 15 percig, amíg el nem éri a kívánt aranybarna színt. Az összesen 30 perc sütési idő a sütőtől függően változhat.
  11. Vedd ki a kenyeret és rácson hagyd kihűlni.

Mivel ez nem egy hagyományos kenyér, ezért akár törhetjük is. A legjobb persze barátokkal megosztani.