gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A világ legjobb szendvicsei (1. rész)

2017. 10. 23.

A világ legjobb szendvicsei (1. rész)

A szendvics a világ egyik legegyszerűbb étele: elég hozzá két szelet kenyér, közte némi extra finomsággal, és máris kész a reggeli/ebéd/vacsora. De az ember páratlan leleményességet jól mutatja, hogy még ebből a pofonegyszerű ételből is képes volt kihozni ezernyi különböző variációt, köztük néhány olyan különleges fogást, amilyet még egy Michelin-csillagos étterem is megirigyelhet. Nézzük, hogy a világ különböző tájain melyek a legfinomabb szendvicsek!

1. Croque Madame

A franciák kiválósága ez a minden jóval megrakott, tartalmas szendvics. Nevét a harapni igéből (croquer) képezték, míg a madame jelentése: asszony. És hogy a keresztségben miért épp a Croque Asszony nevet kapta? Mert a két tojással a tetején úgy néz ki, mint egy ódivatú kalapot viselő hölgy. Párja (vagy „férje”) a Croque Monsieur is hasonlóképpen készül, épp csak egy picit szegényesebb, hiszen hiányzik róla a tetejére sütött tükörtojás. A Croque Madame-hoz egyébként az elmaradhatatlan kenyérszeletek mellett sonka, sajt, besamelmártás és persze tojás szükséges. A szendvics először egy párizsi kávézó étlapján tűnt fel 1910-ben, az irodalomban pedig 8 évvel később jelent meg, amikor is Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című monumentális családregényéenk második kötetében tett említést róla. 

2. Chivito

Dél-Amerika, mint ahogy a gasztronómiában általában, szendvicsekben is kimondottan erős, így a kontinensről érkező finomságok eléggé felülreprezentáltak a listánkon. A chivito Uruguay nemzeti büszkesége. Az étel neve a kecske (chivo) kifejezésből ered, annak kicsinyítőképzős változata. Egy vékony szelet főtt marhasteakből készül, mozzarellával, paradicsommal, majonézzel és olvabogyóval, illetve gyakran baconnel, főtt tojással és sonkával. A hozzávalók egy nagy buciba kerülnek, és nem ritka hogy sült krumplival tálalják. A Maldonado közösség szervezésében évente chivito fiesztát is rendeznek, ahol ételkóstolástól kezdve, gyerekprogramokon át egészen az élőzenéig egy sor szórakoztató aktivitás közül válogathatnak a résztvevők.

3. Choripán (Argentina)

Argentína népszerű szendvicse grillezett chorizo-kolbászból és ropogós kenyérből készül, a nevét is innen kapta (chori mint chorizo, pán mint kenyér). Változatos hozzávalókkal készítik, de jellemző, hogy chimichurri szósszal tálalják. Ami a menüsorban elfoglalt helyét illeti, gyakran előételként szolgálják fel grillpartikon, kapható nagyobb sporteseményeken (pl. focimeccseken), illetve az út menti büfékben. A Buenos Aires-i taxisok különösen nagy choripán-fogyasztók, nem ritka arrafelé, hogy a műszak végén egy-egy büfé előtt hosszú sorban állnak a kocsik.

4. Cemita (Mexico)

A dél-mexikói Puebla tartományból származik ez a harapnivaló, amely nem hazudtolja meg egzotikus származását: a szendvics alapja zsömleszerű, szezámmagos buci, amely hagyma és fehér sajt mellett tartalmaz avokádót, salsa szószt, és tetszés szerinti húst (többnyire marhát). Az állagát tekintve kívül ropogós, belül puha – már ha megfelelően készítik. A mexikói konyha elterjedésével már USA-szerte is egyre több helyen előfordul, New York-tól Los Angeles-ig számos latin büfében kapható.

5. (A 100 dolláros) Cheesesteak

A 2000-es években a Philadelphia-i Barclay Prime étterem azzal robbant be az amerikai gasztroverzumba, hogy piacra dobott egy 100 dolláros cheesesteak-et, ami addig példa nélküli volt. Természetesen nem egy sajtburgerre vagy egy szalámis-uborkás zsúrszendvicsre kell gondolni. A 100 dolláros szenya egyáltalán nem volt hétköznapi, a lehető legprémiumabb összetevőkből készült. A receptjében többek között kobe-marha, Taleggio sajt és homár is szerepel. Az alapító Howard Wein nagyot kockáztatott, amikor olyan módon próbált meg kitűnni a vendéglátóhelyek öldöklő versenyében, hogy páratlanul drága szendvicset készítetett. De az ötlete bejött. A sztorit azonnal felkapták, rengeteg újság foglalkozott a hírrel, éjszakai showműsorokba kapott meghívást az étterem séfje, így a hely és a fogás is pillanatokon belül világhírű lett. Mára ugyan a 100 dolláros ár 120 dollárra emelkedett (kb. 32.000 forint), de azt hiszem, nem ezen fog múlni a további népszerűsége. Szóval egyáltalán nem olcsó mulatság, de az alábbi videó szerint még így is érdemes megkóstolni:

A felsorolt szendvicsek közül a grillezett finomsághoz kiváló választás az FM Kontaktgrill modellek bármelyike, melyekkel az egzotikus ételek otthoni változata mellett klasszikus melegszendvicseket vagy grillezett halat, zöldséget és sajtot is készíthettek magatoknak vagy a vendégeiteknek. 

Jövőhéten pedig folytatjuk a legfinomabb szendvicseket bemutató listánkat, hogy még több új ízt csempészhessünk a konyhátokba! Ázsia legjobbjait is bemutatjuk majd, de Amerikai szendvics is maradt még a listánkon...