gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

A világ street food fővárosai 1. rész

2018. 01. 29.

A világ street food fővárosai 1. rész

A street food forradalma évek óta a szemünk előtt zajlik, a Condé Nast Traveler nevű oldal egyenesen a 15 legjobb street food város közé válogatta be Budapestet 2016-ban. De vannak városok, ahol még látványosabban jelen van az utcai étkezés. A különféle gasztronómiai és utazási oldalak évről-évre rangsorolják a legizgalmasabb büfékocsikat és utcai kifőzdéket.
 
Ezen felbuzdulva mi is megnéztük a fontosabb listákat, hogy röviden bemutassuk, a magyar főváros mellett melyek a leggyakrabban előforduló városok, és arrafelé milyen a street food kínálat. 
 
Bangkok
A nemzetközi listák alapján talán nem túlzás azt mondani, hogy Bangkok a világ talán legfontosabb street food városa. Arrafelé az utcai gasztronómia egy külön életmód, amely különösen éjszaka virágzik. Az ember itt anélkül próbálhatja ki a helyi specialitásokat, hogy betenné a lábát egy hagyományos étterembe. Érdemes felmarkolni egy műanyag széket, és az egyszeri látogató máris tészták, húsok és vegetáriánus ételek széles választékát kóstolhatja végig, de azért nem árt helyet hagyni az ízletes desszerteknek és gyümölcsöknek is.
 
A felénk is egyre népszerűbb pad thai mellett kipróbálhatjuk például a nyárson sütött disznóhúst, a banánt rizslisztes bundában kisütve és az illatos curry-s halat. Aki pedig valami igazi ínyencségre vágyik, az ne hagyja ki a duriánt, ami egy büdös, mégis ízletes gyümölcs magas tápanyagtartalommal, vitalizáló hatása pedig messze földön híres.
A Frommers szerint a bangkoki standoknál kb. 3 dollárért (700-800 Ft) már 2-3 különböző fogást is megkóstolhatunk.
 
bangkoki street food stand
 
Tokio
Japán fővárosában több Michelin-csillagos étterem van, mint bárhol máshol a földön. Ez viszont ne rettentsen el senkit, arrafelé se csak megfizethetetlen menük és flancos éttermek léteznek. A street food világából ugyanúgy rengeteg izgalmas finomsággal kecsegtet a város; ilyen fogásokat a yatai nevű bódéknál kell keresni. A yatai-k általában nem rendelkeznek állandó székhellyel, hanem egy-egy nagyobb esemény/rendezvény környékén bukkannak fel. Bár a japán konyhát mindenki a szusiról ismeri, a frissen grillezett finomságokban is legalább olyan erős.
 
Amit semmiképp sem szabad arrafelé kihagyni, az az okonomiyaki, egy hússal, tengeri herkentyűkkel vagy zöldségekkel töltött ínyenc palacsinta, melyet tonhallal, majonézzel, tengeri moszattal, gyömbérrel és édes zöldségszósszal szervíroznak.
 
Isztambul
A török metropolisz 14 millió, különbözű ízlésű, és sok esetben eltérő kulturális hátterű lakosával termékeny talajt jelent a street food kultúrának. Ha mást nem, a legismertebb olcsó utcai finomságukat, a felénk sok helyen még mindig tévesen gyrosznak nevezett döner kebabot mindenki ismeri a török konyhából, ám ennél sokkal gazdagabb és változatosabb ételeket kínál az isztambuli forgatag. Ilyen a börek (errefelé inkább bure), ami töltött piteszerűség, jellemző a túrós vagy húsos változata; vagy ott van a simit, amely gyűrű alakú szezámmagos kenyér, hasonló a perechez; illetve a kumpir - ami természetesen krumpliból van - héjában sült burgonya minden földi jóval megtöltve. Ha a legfinomabb büféket keressük, irány Istiklal Caddesi, amelyről azt tartják, hogy Isztambul "szíve és hasa", illetve a környező utcák, ahol az éhséget a nyugati árakhoz képest fillérekért lehet csillapítani.
 
kumpir (forrás: Wikipedia)
 
Mexikóváros
Mexikóból talán a taco és a burrito a legismertebb étel, de ennél azért jóval gazdagabb arrafelé a gasztronómia. Ha az autentikus mexikói ízeket szeretné valaki megismerni, érdemes a fővárosban, Mexikóváros utcáin kezdeni a vizsgálódást, ahol hideg sörtől kezdve a friss gyümölcsön át a quesadilláig és a ropogós, tehénfejes tacoig bármit megtalálni. Utóbbi, bár a neve nem túl bizalomgerjesztő, közkedvelt étel, mely a tehén fejrészének párolt húsával van töltve. A sok sült és főtt finomság után külön is megéri kipróbálnia fruteiros-t (gyümölcsárusokat) és a jugueros-t (gyümölcsléárusokat). Valódi különlegesség a grillezett kukoricájuk (elotes), a sült kukoricalepény (huaraches) és a tlacoyos nevű kukoricaalapú sütemény. 
 
Amit mindenképp érdemes megkóstolni: a tamales, ami egy tradícionális reggeli étel, banánlevélben párolt finomság hússal, sajttal és minden földi jóval töltve.
 
Hongkong
Az egykori brit gyarmat tovább fokozza az ázsiai dominanciát a listán. A város annyira híres az utcai fogásairól, hogy a Michelin külön szekciót indított az itteni street food helyeknek legutóbbi katalógusában. Ám a Michelin Guide helyett elég, ha az ember az orrát követi, és könnyedén eljuthat olyan legendás gasztrohelyszínekre, mint a Temple Street Night Market, a Sham Shui Po vagy a Graham Street. Itt is változatos finomságokat találni: ott az olcsó hot pot, a kínai fondü (amelynek lényege, hogy az asztal közepén rotyogó alaplében a vendégek maguk főzik meg és szedik ki a különféle hozzávalókat pl. húst, zöldségeket, tofut vagy tésztát), curry-s halgolyócskák és a sült tengeri herkentyűk (mint a garnéla és az osztriga), az igazi gasztrokalandorok kipróbálhatják a nyárson sült büdös tofut és belsőségeket.
 
Ennyit mára, a folytatásban pedig újabb izgalmas városokkal és utcai finomságokkal ismerkedünk meg, legközelebb már európai street food nagyhatalom is bemutatkozik!