gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Az örök kérdés: májasat vagy véreset?

2018. 12. 13.

Az örök kérdés: májasat vagy véreset?

Esetleg májasatde nevéreset?

A dilemmák az emberiséggel egyidősek. Az élet minden területén megvannak a nagy, sokszor generációkon és társadalmi csoportokon átívelő ellentétek. Van, aki a kávéra, más a teára esküszik, Valaki sósan, valaki cukrosan eszi a káposztát. Alma vagy körte, pizza vagy hamburger, későnfekvés (bagoly) vagy koránkelés (pacsirta), kosár vagy foci, Apple vagy Android, szandál vagy papucs (vagy egyik sem).

Ugyanígy nehéz megmondani, pontosan mi vezeti a hurkakedvelők egyik felét a májas, másik felét pedig a véreshurka felé. Sommelier szakkifejezéseket használva (ami az egyszerűségről híres malacságokkal kapcsolatban elég hülyén hangzik) a hurka egész megjelenése, textúrája markánsan különbözik e két esetben, az ízjegyekről nem is beszélve. 

A Magyar Nemzet korábbi összeállítása szerint a hurkavásárlás bizalmi kérdés, az ember általában megfontolja, honnan vételez hurkát. Vizsgálódásuk során a hurkalandhoz egy svábhurkaszakértőt hívtak segítségül, úgy kóstoltak hurkát. A cikkben az étel keletkezéstörténetéről is esik pár szó: disznótor idején a nehezen tartósítható alapanyagokkal, mint pl. a máj, kezdeni kellett valamit, de végül az összes melléktermék, a zsír, a vér is belekerült a hurkába.


(kép forrása: Cookta)

Fahéjas hurka?
A cikkben megszólaló Schieszl Konrád vendéglőtulajdonos azt is elárulja, hogy az eredeti véres hurka például csak vérből és zsemléből állt, ezt később gazdagították, fűszerezték, belekerült a majoranna, a bors (és a só természetesen), de náluk például egy csipetnyi fahéjat is adnak hozzá.

Persze a címbéli kérdésre nem adható univerzális válasz, és egy csomó mindentől függ, hogy ki mit gondol - például az életkortól! Nálam ugyanis régen a májas hurka volt a favorit - szigorúan savanyú uborkával - aztán ahogy egyre idősebb lettem, kezdtem felfedezni a véres változat szépségeit (miközben például a hagymás vér soha nem tudott megnyerni magának). 

Bonyolult probléma, annyi szent, de a Hentesnél Evők Baráti Köre igyekezett egy huszárvágással megoldani a helyzetet: térképre vetették, melyek a legjobb hurkázók Budapesten! A térkép szerint a Dohány utcai hentesnél találni a legfinomabb hurkákat, és ott például a véres hurka előzi a májasat (a többi hentesnél viszont néhol a májas, néhol a véres van elől). (Figyelem! Az alábbi térkép már több éves, nem feltétlenül naprakész, mielőtt elindulna valaki, javasoljuk, ellenőrizze, létezik-e még egyáltalán a jelölt hurkázó.)

Akár májas, akár véres hurka legyen is a kedvenc, töltéshez mi a Maxima 5 literes hurka-kolbász töltőjét ajánljuk, amivel secperc alatt előáll a finomság, már csak áztatni/abálni kell, majd kisütni, végül a megfelelő savanyúsággal elfogyasztani. Vagy inkább anélkül? Tessék, egy újabb megosztó kérdés! :)

Ezzel a cikkel szeretnénk új sorozatot indítani Hurkakutató néven, amelyben laikusként, de egy tudósra jellemző kíváncsisággal és lelkesedéssel igyekszünk a tökéletes hurka nyomába eredni! A következő adásunkban hurkát fogunk kóstolni, addig is maradjatok velünk!