Citromkrémes pite
2018. 10. 11.
A tészta:
• 125 g puha vaj
• 100 g kristálycukor
• 1 tojás
• 240 g liszt
• 1 evőkanál hideg víz
1. Összeállítjuk az Assistentet a habverő tállal és krémkeverő fejrésszel.
2. A vajat, a cukrot, a tojást és a lisztet közepes fokozaton morzsás állagúra keverjük.
3. Hozzáadjuk az evőkanál vizet, és tovább keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk.
4. Hűtőszekrényben egy órát pihentetjük a tésztát.
5. Előmelegítjük a sütőt 225°C-ra.
6. A tésztát kinyújtjuk és egy kb. 28 cm-es pite formát kibélelünk vele. Kb. 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A citromkrém:
• 2 citrom héja
• 1 dl frissen facsart citromlé
• 3 tojás sárgája
• 125 g vaj
• 200 g kristálycukor
1. A citromokat alaposan megmossuk, majd meghámozzuk, de ügyelve, hogy csak a héj sárga részét használjuk.
2. Összeállítjuk az Assistentet a citrusfacsaró résszel és a citromokat kifacsarjuk.
3. Összekeverjük a citromlevet, a citromhéjat és a tojássárgákat.
4. Megolvasztjuk a vajat egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a cukrot és a citromos keveréket.
5. Alacsony fokozaton addig melegítjük folyamatos kevergetés mellett, amíg a krém be nem sűrősödik.
6. A krémet hagyjuk teljesen khűlni. Hűlés közben tovább fog sűrösödni.
7. Öntsük a krémet a kihűlt sült pitetésztára.
A habcsók:
• 3 tojás fehérje
• 200 g kristálycukor
1. A sütőt előmelegítjük 225°C-ra.
2. Összeállítjuk az Assistentet a habverő tállal és fejrésszel.
3. A tojásfehérjékből magas fokozaton kemény habot verünk.
4. Apránként hozzáadjuk a cukrot, óvatosan keverve.
5. A habot elterítjük a citromkrém tetején és kb. 4-5 perc alatt készre sütjük. Figyeljünk az időre, mert könnyen megég!
6. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.