gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Elkészült a világ sajttérképe: mutatjuk!

2019. 09. 12.

Elkészült a világ sajttérképe: mutatjuk!

Sajtimádóknak kötelező tartalom született az interneten! A Tasteatlasnak köszönhetően térképre került, hogy a világ egyes országaiban melyek a legkedveltebb sajtok. Egész pontosan 768 (!) különféle sajtot sikerült felcímkézni és interaktív térképre helyezni, így bárki kiderítheti, hogy pl. mi lehet Izland legnépszerűbb sajtja. Sőt, az oldal a szavazatok alapján világszinten is sorba rendezte a sajtokat népszerűség szerint.

Az oldalon a görög feta és az olasz mozzarella viszi a prímet, 4,3-as és 4,2-es átlaggal (az 5-ből). Több olasz sajt még ennél is magasabb pontszámmal szerepel a listán, de azokra általában kevesebb szavazat érkezett (bár a lista működését nem sikerült teljes bizonyossággal megfejtenünk).

Annyi látszik, hogy a szomszédos országok közül Romániában a látszatra eléggé túrószerű urda és a telemea de ibăneşti a legnépszerűbbek. A horvátoknál a Pag szigetéről érkező kemény sajt, a paški sir hódít, a szlovénoknál a nanoški sir, amelynek “íze olyan, akár a szél” (ami kicsit vicces, tekintve, hogy egy kemény sajtról beszélünk). Az osztrákoknál a Mondsee tó mellől származó mondseer az egyik kedvenc, de a tiroler bergkäse talán még ismertebb. Ez utóbbit kizárólag szénán és más, válogatott takarmányokon táplált tehenek tejéből készítik, így jellegzetes és elég intenzív íze van.


tiroler bergkase (kép forrása: tasteatlas.com)

De hogy egzotikusabb sajtokat is említsünk a törököknél a beyaz peynir az egyik nagy kedvenc, ami, vélhetően a földrajzi közelség miatt is a görög fetához hasonlít. A finneknél a lappföldi (vagyis északi) lappi sajt a nyerő. Félkemény, krémes fajta, édeskés ízű és a sok-sok kicsi lyukacskát tartalmaz.

Mexikóban a oaxaca cheese az egyik kiemelt sajttípus, ez különleges csavaros alakjáról ismert és a dél-mexikói Oaxaca államról kapta a nevét. Hogy az USA-ból is említsünk egy különlegességet, a colby sajt az ország középső részén, Wisconsinban jellemző. Állagra félkemény, textúrára lágy, ízre krémes és édeskés. 


oaxaca (forrás: tasteatlas.com)

Új-Zélandon a mainland cheese népszerű, amit a vörös borok közül a merlot-hoz és a pinot noir-hoz ajánlanak leginkább a szerzők. A japánoknál a sakura (桜チーズ) az egyik kiemelt sajtféle. Lágysajt, amelyet 10 évig (!) erjesztenek. A sajt közepén savanyított cseresznye található, így lényegében a japán zászlóra hajaz.

Afrikából nem találni sok sajtot a térképen. Kivételt képez ez alól Etiópia, ahol a baduu (vagy aybe) egy ismert fajta. Tulajdonképpen ez is túró, közel áll a fetához, csak jóval darabosabb és szárazabb. Fűszeres ételek mellé szokás felszolgálni, ugyanis semlegesíti a túlságosan csípős ízt.

És hogy hazánkban melyek a legnépszerűbb sajtok? Hát a térkép szerint kettő is említésre méltó. Az egyik nem is sajt, legalábbis hagyományos értelemben, hanem… túró! Az oldal a rögös túrót emeli ki, mellette pedig - kép nélkül - a lajta sajtot említi. 

Ha ezzel a válogatással meghoztuk a kedveteket valamilyen sajtos finomsághoz, akkor hadd ajánljunk hozzá egy elengedhetetlen konyhai kiegészítőt is, ami nagyban megkönnyíti a sajttal való foglalatosságokat. Ez nem más, mint a Jupiter sajtreszelő (és zöldségszeletelő - vagyis rögtön kettő az egyben!). A Jupiterrel szuperkönnyen reszelhettek, gyalulhattok vagy darabolhattok, és még 5 év jótállás is tartozik hozzá!