Fahéjas zsemle
2022. 10. 20.
A fahéjas zsemle az egyik legkedveltebb édes süti, amely kiváló uzsonnára, vagy bármikor, amikor egy kis édes ízre vágysz, amely már a téli napok meghitt, otthoni hangulatát idézi.
Receptünk ezúttal is az ANKARSRUM receptkönyvből való!
Hozzávalók 20-40 zsemléhez
A tésztához:
150 gramm vaj
25 gramm élesztő
500 ml tej vagy víz
90 gramm porcukor
2 tk frissen őrölt kardamom
780-840 gramm búzaliszt
½ teáskanál só
Töltelék:
150 gramm vaj
90 gramm porcukor
2 evőkanál fahéj
A tetejére:
1 tojás
2 evőkanál kristálycukor
Szirup:
90 gramm porcukor
100 ml víz
Fahéjas zsemle lépésről lépésre:
1. nap:
1. Készítd elő a vajat, hogy puha legyen, mind a tésztához, mind a töltelékhez.
2. A tésztakészítéshez szereld össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. Ezek az alapkészlet részei, ismerd meg a doboz tartalmát IDE és IDE kattintva!
3. Morzsold bele az élesztőt a tálba, és adj hozzá hideg tejet vagy vizet. Keverd fel úgy, hogy az élesztő teljesen feloldódjon.
4. Add hozzá a cukrot és a lisztet. Dolgozd össze ANAKRSRUM robotgépeddel, alacsony sebességgel körülbelül egy percig.
5. A vajat vágd fel kisebb darabokra és dagasztás közben apránként add hozzá a tálban lévő keverékhez. Állítsd be a dagasztót és állítsd be a tésztakést, hogy leszedje az edény falára feltapadt tésztát.
6. Állítsd be az időzítőt 10 percre, és közepes sebességgel dolgozd ki robotgépeddel a tésztát.
7. Most sózd meg és további 5-8 percig dagaszd, amíg fényes és rugalmas nem lesz a tészta. Akkor jó, ha könnyedén elválik az edény falától.
8. Tedd rá a fedőt a kelesztőtálra és tedd a tálat egy éjszakára a hűtőbe: hidegen fog kelni a tészta.
2. nap
Töltelék:
9. A töltelék hozzávalóit keverd össze úgy, hogy sima és kenhető krémet kapj.
Sütés:
10. Készítsd elő a megformázott zsemle sütő formákat.
11. Vedd ki a tésztát és oszd ketté. Az éjszakai pihentetés után a tésztának könnyen gyűrhatónak kell lennie további liszt hozzáadása nélkül. Ha úgy érzed, hogy ragacsos, egy kis lisztet használhatsz még a sütéshez, de minél kevesebbet kell pótolni, annál jobb.
12. A tészta egyik felét nyújtsuk ki kb. 30 x 40 cm-es téglalappá.
13. A töltelék felét egyenletesen oszd el az egész tésztalapon.
14. Tekerd fel hosszában és vágj kb. 2 cm széles darabokat, majd helyezd el a vágott felülettel felfelé a zsemlesütő formákban.
15. Ugyanígy tegyél a másik tésztaféllel is.
16. A zsemléket takard le és keleszd a duplájára őket. Ez szobahőmérsékleten nagyjából 1 óra alatt megvan.
17. Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra.
Felületkezelés:
18. A zsemlék tetejét kend meg tejjel vagy felvert tojással, majd szórd meg kristálycukorral.
Cukorszirup:
19. Melegítsd fel a vizet, és keverd össze a cukorral egy tálban. Addig keverd, amíg a cukor teljesen feloldódik.
Sütés:
20. Csökkentsd a sütő hőmérsékletet 225 °C-ra, és várj tíz percet.
21. Sütsd meg aranybarnára a zsemléket a sütő közepén kb 5-8 percig.
22. Ha készen vannak, azonnal szórd meg őket porcukorral, és tedd rácsra, hűlni.
ANKA tipp:
Amennyiben trendi uzsonnára tálalod, kínálj hozzá desszertbort.