gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Fahéjas zsemle

2022. 10. 20.

Fahéjas zsemle

A fahéjas zsemle az egyik legkedveltebb édes süti, amely kiváló uzsonnára, vagy bármikor, amikor egy kis édes ízre vágysz, amely már a téli napok meghitt, otthoni hangulatát idézi.

Receptünk ezúttal is az ANKARSRUM receptkönyvből való!

Hozzávalók 20-40 zsemléhez

A tésztához:

150 gramm vaj

25 gramm élesztő

500 ml tej vagy víz

90 gramm porcukor

2 tk frissen őrölt kardamom

780-840 gramm búzaliszt

½ teáskanál só

Töltelék:

150 gramm vaj

90 gramm porcukor

2 evőkanál fahéj

A tetejére:

1 tojás

2 evőkanál kristálycukor

Szirup:

90 gramm porcukor

100 ml víz

Fahéjas zsemle  lépésről lépésre:

1. nap:

1. Készítd elő a vajat, hogy puha legyen, mind a tésztához, mind a töltelékhez.

2. A tésztakészítéshez szereld össze ANKÁT a 7 literes rozsdamentes acél keverőtállal, a dagasztó spirálkampóval és a dagasztó hengerrel, valamint a keverőtálhoz való lehúzóval, amely megakadályozza, hogy az edény falára tapadjon a tészta. Ezek az alapkészlet részei, ismerd meg a doboz tartalmát IDE és IDE kattintva!

3. Morzsold bele az élesztőt a tálba, és adj hozzá hideg tejet vagy vizet. Keverd fel úgy, hogy az élesztő teljesen feloldódjon.

4. Add hozzá a cukrot és a lisztet. Dolgozd össze ANAKRSRUM robotgépeddel, alacsony sebességgel körülbelül egy percig.

5. A vajat vágd fel kisebb darabokra és dagasztás közben apránként add hozzá a tálban lévő keverékhez. Állítsd be a dagasztót és állítsd be a tésztakést, hogy leszedje az edény falára feltapadt tésztát.

6. Állítsd be az időzítőt 10 percre, és közepes sebességgel dolgozd ki robotgépeddel a tésztát.

7. Most sózd meg és további 5-8 percig dagaszd, amíg fényes és rugalmas nem lesz a tészta. Akkor jó, ha könnyedén elválik az edény falától.

8. Tedd rá a fedőt a kelesztőtálra és tedd a tálat egy éjszakára a hűtőbe: hidegen fog kelni a tészta.

2. nap

Töltelék:

9. A töltelék hozzávalóit keverd össze úgy, hogy sima és kenhető krémet kapj.

Sütés:

10. Készítsd elő a megformázott zsemle sütő formákat.

11. Vedd ki a tésztát és oszd ketté. Az éjszakai pihentetés után a tésztának könnyen gyűrhatónak kell lennie további liszt hozzáadása nélkül. Ha úgy érzed, hogy ragacsos, egy kis lisztet használhatsz még a sütéshez, de minél kevesebbet kell pótolni, annál jobb.

12. A tészta egyik felét nyújtsuk ki kb. 30 x 40 cm-es téglalappá.

13. A töltelék felét egyenletesen oszd el az egész tésztalapon.

14. Tekerd fel hosszában és vágj kb. 2 cm széles darabokat, majd helyezd el a vágott felülettel felfelé a zsemlesütő formákban.

15. Ugyanígy tegyél a másik tésztaféllel is.

16. A zsemléket takard le és keleszd a duplájára őket. Ez szobahőmérsékleten nagyjából 1 óra alatt megvan.

17. Melegítsd elő a sütőt 250 °C-ra.

Felületkezelés:

18. A zsemlék tetejét kend meg tejjel vagy felvert tojással, majd szórd meg kristálycukorral.

Cukorszirup:

19. Melegítsd fel a vizet, és keverd össze a cukorral egy tálban. Addig keverd, amíg a cukor teljesen feloldódik.

Sütés:

20. Csökkentsd a sütő hőmérsékletet 225 °C-ra, és várj tíz percet.

21. Sütsd meg aranybarnára a zsemléket a sütő közepén kb 5-8 percig.

22. Ha készen vannak, azonnal szórd meg őket porcukorral, és tedd rácsra, hűlni.

ANKA tipp:

Amennyiben trendi uzsonnára tálalod, kínálj hozzá desszertbort.