gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Guszta elnevezésű gusztustalan ételek

2018. 01. 17.

Guszta elnevezésű gusztustalan ételek

 
Gyakran egy-egy étel egészen megosztó, vagy sokak számára egyenesen felkavaró alapanyagokból készül, de az ilyesmi egy jó névvel könnyedén elfedhető. Például sokak gyerekkorában eljön az a pillanat, amikor az addig gyanútlanul valamiféle pörköltnek hitt pacalról kiderül, hogy gyomorból készül, a hurkáról pedig az, hogy disznóbélbe tekert májból vagy vérből. 
 
Én például kisgyerekként nem rajongtam a húsért, de a töltött káposztát valamiért imádtam. Egyik alkalommal mikor az ébredező kétkedés időszakában gyanakodva méregettem a tölteléket, a szüleim résen voltak, és a húsellenességem és a káposztaimádatom közti ellentmondást könnyedén feloldották: "Jaj, kisfiam, nincs abban semmi hús!" - mondták, én meg boldogan, megnyugodva falatoztam tovább.
 
A Dictionary.com válogatásában az ilyen kegyes hazugságként is működő, ám valójában kevéssé bizalomgerjesztő ételek nevét gyűjtötték össze. (Mivel az elnevezések az eredeti cikkben angolul szerepelnek, és sok esetben nálunk ismeretlen fogásokról lesz szó, általában tükörfordításban használom a magyar megfelelőjüket.)
 
Fejsajt (Headcheese)
Itt a sajt utótaggal próbálták meg elvonni a figyelmet a fogás undorítóbb vonatkozásáról, ami a fejben rejlik - hiszen a fogás főtt sertésfejből készül. A recept: végy pár sertésfejet, főzd puhára, ízesítsd fűszerekkel, töltsd bélbe és szeleteld fel. A végeredmény egy vagdalthússzerű valami, amit általában a saját, természetes kocsonyájában pácolódik. Fincsi.
 
Hegyi osztriga (Mountain oysters)
A hegyi osztriga nem valami ínycsiklandó herkentyű egy észak-amerikai hegység partszakaszáról, hanem nagyon is szárazföldi étel. Ha egy gyanútlan vendég ilyesmit rendel egy étteremben, valójában sült tehén-, disznó- vagy birkaherét kap a tányérjára. A nevét onnan kapta a fogás, hogy az említett patások nemesebbik szerve kissé emlékeztet az osztrigára. A montanai lakosoknak annyira bejön, hogy még herefesztivált is rendeznek évente. 
 

Hegyi osztriga (Forrás: Wikipedia)
 
Hegyi csirke (Mountain chicken)
Az előzőek alapján azt gondolhatnánk, hogy ez a fogás pedig valami csirkére hasonlító belsőségből készül, mégsem ez a helyzet. A hegyi csirke állítólag tényleg finom, olyannyira, hogy az állat, amelyből készítik, felkerült a veszélyeztetett fajok listájára. Ez az állatka pedig nem más, mint az óriásbéka, a karibi Dominika és Monserrat lakóinak kedvelt eledele, mivel a húsának íze emlékeztet a csirkéére.
 
Fekete puding (Black pudding)
Ez az étel felénk sem ismeretlen, de hazánkban sokkal kevésbé megosztó. Nem egy édes, kakóban és csokiban tobzódó desszertre kell gondolni, hanem vérre, sok-sok vérre. Ugyanis ez a fogás a véres hurka angolszász megfelelője. Listánkon egyértelműen ő a kakukktojás, hisz ki ne szeretné a hurkát? Főleg az igazi, házi készítésű, saját hurkatöltővel előállított finom, friss hurkát...
 
Eszkimójégkrém (Eskimo ice cream)
Az eredeti keresztségben akutuq nevet kapó "finomság" hó, bogyós gyümölcsök és persze fóka- vagy bálnaolajjal tartósított hal keverékéből készül. Nem épp egy klasszikus jégkrém. Az akutuq jelentése kavarni, és ami azt illeti, civilizáltabb gyomornak elég felkavaró lehet ez a fogás, amelyet gyakran felvernek, hogy így egy, - ahogy a smithsonian.org fogalmaz - a francia vajas krémet idéző habos-gyümölcsös desszertet kapjanak. Hát... sok szerencsét hozzá!
 

Eszkimójégkrém gyümölcsökből és zsírból (Forrás: Wikipedia)
 
Álruhás szerelem (Love in disguise)
Ez a romantikus név rejti az egyik legelrettentőbb ételt a listán, ezért is hagytuk a végére. A viktoriánus kor egyébként is tobzódott a nevetséges fogásokban, de közülük is kiemelkedik ez a hússzörnyeteg. Még egy régi recept is "meglehetősen undorítónak" vagy igazodva a kor nyelvezetéhez inkább "förtelmesnek" nevezi az ételt, amely nem más, mint burjúszív vagdalt borjúhús bundában, mindez tört vermicelli tésztába tekerve és kisütve. Ezek alapján nehéz lenne vitatkozni a fenti jellemzéssel.

Végezetül mit is mondhatnánk? Jó étvágyat (ha még maradt)!