gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Hamarosan tényleg rovarmuffint fogunk enni?

2018. 02. 26.

Hamarosan tényleg rovarmuffint fogunk enni?

Ha valaki manapság a rovarevés mellett érvel, már nem lehet annyival elintézni, hogy tücsköt-bogarat összehord. Európában és Magyarországon ugyanis egyre több szakmai fórum foglalkozik azzal, milyen szerepet tölthetnek be étrendünkben a rovaralapú ételek.
 
Pár napja nagy port kavart, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint, ha a világpolitika továbbra is rossz irányba tart, nemsokára a magyarok is rovarokat fognak enni. Bár a miniszter ennek az eshetőségnek nem a gasztronómiai vonatkozásait emelte ki, nagyon is reális forgatókönyv, hogy előbb-utóbb a fehérje egy részét rovarokból kell majd kinyernünk.
 
Az ENSZ már évek óta javasolja, hogy több rovaralapú ételt együnk, mivel fehérjedús tápanyagforrást jelentenek, és fogyasztásuk kevésbé terheli a környezetet, mint a szárnyasoké, a sertésé vagy a marháé. A jelenlegi húsfogyasztás várható hatásai ugyanis az ökoszisztéma összeomlásával fenyegetnek, a húskészítmények iránti kereslet 2050-re például 75 százalékkal nő a népességnövekedés miatt.
 
Ezzel párhuzamosan az ehető rovarok és csúszómászók piaca a következő 5 évben kb. 40-45 százalékkal bővül majd évente, az ehető ízeltlábúakból származó globális bevétel pedig 2023-ra elérheti a félmilliárd dollárt. A forgalom harmadát a kenyerek, kekszek, teasütemények, muffinok, levesek, gyümölcsitalok készítéséhez használható, porított ízeltlábúakból gyártott rovarlisztek adják majd - írja a Qubit.
 
(Kép forrása: 444.hu)
 
Hogy itt mifelénk mit hoz a jövő, még nem tudni. Bár idehaza a többség még mindig eléggé ódzkodik a rovarevés gondolatától, egyre több szakmai fórum foglalkozik a kérdéssel. Pár napja a Szent István Egyetem Élelemiszertudományi Kara szervezett rovaripari konferenciát, ahol bemutatták a rovarok felhasználhatóságát a takarmányozásban, illetve az élelmiszeriparban. Bár a világ más részein - különösen Ázsiában - nem számít kuriózumnak, itthon talán ezen a konferencián foglalkoztak először komolyan azzal, hogy idővel hazánkba is begyűrűzhet a rovarmenü. Jelenleg több mint 2000 ehető rovarfajról lehet tudni, főleg a hernyók, hangyák, méhek, darazsak és termeszek tartoznak ide - derült ki a konferencián.
 
Az egyetemen tartott fórumon a legkiválóbb fehérjeforrások között említették a katonalégy lárváját és a házi tücsköt. Utóbbi nem először került elő hasonló kontextusban, pár éve ugyanis az egyik legnagyobb finn pékség azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy részben tücsöklisztből készült kenyeret dobott piacra
 
(Kép forrása: szie.hu)
 
Greg Sewitz, az Exo Foods társalapítója szerint a rovarevés gondolata azért sem reménytelen, mivel volt már rá példa, hogy egy alantasnak tartott táplálék megítélése gyökeres megváltozott. A homárt például régen a tenger férgének, és a szegény ember fehérjeforrásának tartották, az 1700-as években még amerikai őslakók és az első, nincstelen telepesek fogyasztották.
 
Mindenesetre, ha bejönnek a rovarjóslatok, akkor sem kell megijedni: az általunk forgalmazott töltőkkel bármilyen alapanyagból remek kolbászt készíthetünk - akár még tücsökből is!