Így készíts otthon shushit
2022. 08. 31.
A sushi igazán izgalmas, egzotikus étel, melynek ízvilága mégis letisztult, ugyanis az umami íz jellemzi. Hogyan készíts otthon szusit? Mutatjuk.
-
A rizs előkészítése
Milyen rizst használj? A sushihoz kerekszemű sushi rizsre van szükség, a megszokott hosszúkás rizst nem lehet jól betekerni, és amúgy sem lesz tőle igazi a sushid. Persze van megoldás arra is, ha nem találsz sushi rizst a boltokban: vegyél rizottó rizst.
Mennyi rizst használj? 10 csomag algalapból 40 db klasszikus kis maki készül. Ehhez 40-50 dkg rizsre van kb. szükséged.
A sushi készítésekor nagy hangsúlyt kap a rizs. Nagyon fontos, hogy eltávolítsd róla a fehér, porszerű réteget. Mosással és áztatással. Egy vízzel teli edényben mosd át többször, óvatosan, nehogy összetörd a szemeket. Majd öblítsd le róla a vizet, és engedj új, tiszta vizet rá. Hagyd állni 30-60 percet, attól függően, hogy mennyi időd van.
Később, miután leöntötted a vizet, öblítsd át újra, óvatosan. A rizs ekkor már főzésre kész.
-
Rizsfőzés
A megtisztított rizst felteszed főni, 2-2,5 szeres mennyiségű vízben, 10-12 percre. Fontos, hogy ne főzd szét a rizst, inkább legyen “al dente” mint a tésztánál. A rizst mindig hagyni kell egy kicsit hűlni, letakarva, hogy ne száradjon ki. Soha ne tedd hűtőbe, és mindig fa spatulát használj a rizshez.
-
Rizsecet- Sushi ecet
A sushi ecet rizsecetből, vízből és cukorból áll. Azért van szükség a cukorra, hogy ragadjon a sushi rizs, ugyanis a sushiban a rizs kötőanyaga a rizsecet. A sushi ecetet készítheted házilag, úgy, hogy magadnak tapasztalod ki az arányokat, és felkutatod a neked tetsző rizsecetet. Mert nem minden sushi ecetnek egyforma az íze, és nem minden rizsecetnek. Kész sushi ecetet is vásárolhatsz, ezek között is széles kínálat van, enyhén eltérő ízvilággal, karakteresebb és natúrabb, savasabb és enyhébb karakterrel.
-
A töltelék
A sushi állhat nagyobb makikból, és kisebbekből is. Amikor először készítesz sushit, javasoljuk, hogy kis makikat készíts, egyszerre egy töltelék legyen egy rollban. Egy vékony szelet hal, vagy egy zöldség: jégcsapretek, kígyóuborka. A zöldséget vágd minél hosszabb hasábokra, így tekerjük be a rollba. Egy okos zöldségszeletelővel ezt pillanatok alatt meg tudod oldani. Ha halat teszel a makiba, válassz mindig frisset, lazac, vajhal, tonhal ideálisak lehetnek. Vékony, hosszú csíkokra vágd fel, így tekerd majd be a makiba. Jó hír, hogy egy maximum 5 dkg-s csík elég egy rollba, ezért nem kell vagyonokat költeni a szusi hozzávalóra, még a drágább halakból sem kell kilószámra venni sushibavalót, legalábbis ha kisebb társaságnak készítesz sushit.
-
Tekerés
A sushi tekerése egyszerű. Végy egy sushi formázó szőnyeget, teríts le rá egy algalapot. Vigyázz, hogy az algalap száraz legyen, ne is cseppenjen rá semmi. Egy kis tálka vízre szükséged lesz, ezzel öblíted le a kezedről a rizst, de nagyon óvatosan, mert nem szabad vizesnek lennie az algalapnak. A sushi formázó szőnyegen kiteríted az algalapot, és egy marék rizst teszel rá. Óvatosan elegyengeted a kihűlt rizst az algalapon. Ezután helyezed el rajta a tölteléket, és a sushi formázó szőnyeggel feltekered a sushit. Ebből lesz egy rollnyi sushi, amelyet fel kell vágni. Mindig páros számú makik jönnek ki, mert először félbevágod a rollt, majd egymás mellé teszed a feleket, és úgy vágod őket ismét kétszer kétfelé. De sushi készítő készülékkel is dolgozhatsz, ebben az esetben biztos lehetsz abban, hogy a makik megfelelően feszesek lesznek. Így működik.
-
Így tálald a sushit