gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Így készül a legjobb savanyúság- hoztunk 5 tippet

2022. 10. 20.

Így készül a legjobb savanyúság- hoztunk 5 tippet

A savanyúság sokkal egészségesebb, mint gondoltuk volna. A savanyítás a második legjobb dolog, ami a zöldséggel történhet. Az első nyilván a nyersen fogyasztás. Hoztunk néhány tippet, ha tanácstalan lennél a savanyítással kapcsolatban!

  1. Miből készíts savanyúságot?

Savanyúságot rengeteg zöldségből lehet készíteni. Uborkából, karfiolból, répából és káposztából, ha a legnépszerűbbekre gondolunk. De akár erőspaprikából is készíthetsz finom, pikáns savanyúságot. Hegyes erős paprika, jalapeno, vagy bármelyik csilipaprika fajta alkalmas lehet erre. Ebben az esetben a savanyított csilipaprika arra is alkalmas lesz, hogy finom, csípős mártogatóst készíts belőle, de többféle recepthez is felhasználhatod majd.

 

A savanyúságok rajongói még lilahagymából is isteni, savanyított hagymasalátát készíthetnek. Hiszen a hagyma kellemesen csípős íze, savas állaga nagyon sok étel tökéletes kiegészítője lehet. 35 dkg vékony karikára vágott lilahagymához lehet adni ilyenkor egy kis olivaolajat, citromot, vagy hígított ecetet, egy kávéskanál mustárt és sót. Hiszen a só az egyik legfontosabb eleme ennek az egyvelegnek. 

 

Savanyúságot készíteni egyszerű és jó. Házilag is megvalósítható, és nagyon-nagyon egészséges. 

  1. Érdemes fermentálnod

A fermentálással a savanyítás egyik népszerű formája. Egyszerű megoldás, de ami a legfontosabb, nagyon-nagyon egészséges. Ugyanis rendkívüli mértékben támogatja a bélflórát. A bélflóra összetétele pedig immunrendszerünk egészségének az alapja. Hiszen a közelmúlt kutatási kimutatták, hogy a bélflóra baktériumai nagymértékben segítik a szervezetet a kórokozók elleni védelemben. Ehhez viszont arra van szükség, hogy sok probiotikumot fogyaszunk, mely növeli az immunrendszert védő baktériumok elszaporodását a szervezetben. Ezért olyan divatosak most az élelmi rostokban gazdag étrendek: rendkívüli mértékben támogatják az egészséget, sőt, a karcsúságot és a megfelelő emésztést is.

Pont ebben segít nekünk a fermentálás is. Mert az ily módon eltett zöldségekben nagyon sok probiotikum szaporodik el az erjedés során. Mi a fermentálás lényege? Az, hogy sós lében tesszük el a zöldségeket.  

  1. Vágd jó vékonyra a zöldséget

Ha igazán finom savanyúságot szeretnél készíteni, akkor vágd egyforma, vékony szeletekre a zöldséget. Miért? Hogy megfelelő mértékben átitassa a páclé. Ráadásul sokkal profibb munka ilyen egyenletes, egyforma szeletekből álló ételt készíteni. Legyen az akár egy savanyúság, vagy bármi más. Ezért mi javasoljuk, hogyha savanyításra és hasonló házi ügyeskedésekre adod a fejed a konyhában, vegyél egy profi mandolint. De egy egyszerűbb zöldségszeletelő is megteheti, ha nem használod gyakran. Például egy ilyen praktikus eszköz. Ha kovászos uborkát vagy savanyú uborkát készítettél, akkor tálaláskor ezzel a savanyúság szeletelővel trükközhetsz. 

  1. Használd ezeket a fűszereket a savanyúsághoz

Savanyítás során sót, borsot, szegfűszeget vagy épp rozmaringot, sőt, fokhagymát is szeretünk használni. Persze ezek mennyiségét és összetételét érdemes kikísérletezni. A babérlevél, a mustármag, a koriandermag nagyon fontos fűszerei a savanyúságnak. Miért? Mert ezek a fűszerek segítik az emésztést, méghozzá úgy, hogy megakadályozzák a puffadást. De a zsírok lebontását is támogatják. A bennük található csersav fertőtlenítő hatású. 

 

A fokhagymáról se feledkezzünk meg, mely a savanyúságok készítésekor nagyon hasznos. Ugyanis segít abban, hogy a savanyított zöldség ne buggyanjon meg. Emellett pedig erőteljes fertőtlenítő hatással bír, így az egészségünknek is jót tesz. 

  1. Ha ősz, akkor gombaszezon

Ha savanyításra készülj, ne feldekezz meg a gombáról sem. Hiszen itt az eredei gombászások kellemes őszi időszaka, az eredményből pedig sok mindent lehet készíteni. Akár savanyúság formájában is eltheted télire. A savanyított gombát akár egy, akár több gombafajtából is készítheted. A gombát alaposan mosd át, majd vágd vékony szeletekre. Ha különösen szereted a gombát, főleg erdei fajtákat, akkor akár savanyításkor, akár máskor, használj ilyen gombaszeletelőt. A szeleteket végül sós vízben főzd meg. Ezután üvegbe teszed, és leöntöd az ecetes, fűszeres páclével.  A só, a majoranna, a bors, de a már említett, emésztésre ható mustármag és babérlevél vagy koriandermag is belekerülhet a lébe. 

Tehát ha ősz, akkor savanyítás! Készíts minél több egészséges, fermentált savanyúságot! 

 

Hasonló cikkeink a témában: