gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Így varázsolj tökéletes smoothie-t az asztalodra!

2018. 05. 08.

Így varázsolj tökéletes smoothie-t az asztalodra!

A smoothie-kulti az utóbbi időben akkora őrület Budapesten, hogy már a körúton kívül is gombaként nőnek ki a földből az ilyen jellegű italozók (na, jó, csak a kiskörúton kívül), a levesezők után és mellett egyre több hely koncentrál a frissítő, minőségi gyümölcslevekre. De vajon minek mennénk messzire, bizonytalan eredetű, túlárazott gyümileveket és -püréket inni, ha a piacon vásárolt, vagy a kiskertünkben termesztett gyümölcsökből saját kezűleg gyárthatunk smoothie-kat, és kísérletezhetjük ki a legeslegfinomabb gyümölcskombót?
 
Ezen felbuzdulva én is belekezdtem otthon egy egészen kellemes emberkísérletbe, és kipróbáltam milyen az, ha konyhakész, ilyen-olyan gyümölcstartalmú löttyök helyett valódi, 100 százalékos levekkel gyógyítom magamat. Több időbe telik, mint leemelni egy papírdobozt a polcról, de sokkal jobban megéri.
 
Korábban már bemutattam, mekkora sikert aratott nálam a frissen facsart narancslé, de ezúttal megpróbáltam kevésbé szokványos gyümölcsitalokat is készíteni. Elsőre azért nem vállaltam túl magam, és egy szimpla eperlével próbálkoztam. Ehhez egy tálca friss, érett eperre volt szükségem, na meg az Assistentre, ami pillanatok alatt elvégezte a rábízott feladatot, és a passzírozó fejrész végéből alácsepegett az ízletes nedű. Nem is vacakoltam vele sokat, hamar a pohár fenekére néztem, és egy percre se bántam meg, hogy a nagyüzemi gyümilé helyett ezt választottam: egyedülállóan zamatos és telt íze volt a facsarmánynak, a passzírozás következtében pedig rengeteg rost került az italba.
 
Az eper csodálatos világa (ezúttal nem feledkeztem meg a dizájnos szívószálról se)
 
Második alkalommal már kicsit szokatlanabb frissítővel próbálkoztam - még mindig maradva az egy db gyümölcs/zöldség felállásnál. Ezúttal a répát választottam, hogy megnézzem, hogyan dolgoz fel a gépünk egy ilyen igazi diétás-egészségtudatos zöldséget. Nem kellett csalódnom: a fejrész becsülettel elbánt a répával is, viszont a répafacsarás nem volt a leghatékonyabb, a zöldséghús nagyobbik része ugyanis pépként végezte. Ezért ha minden áron répát akarunk feldolgozni a géppel, akkor inkább bébiételek vagy mondjuk répatorta készítéséhez javasoljuk. Ettől függetlenül a kísérlet során így is összejött egy pohár friss répalé, aminek az ízén szinte érezni lehetett, hogy kortyról-kortyra erősíti az immunrendszeremet, vagy legalábbis tök finom és egészséges.
 

A répapép, bébiétel-alapanyagnak és zöldségkúrát tartó felnőtteknek is kiváló.
 
Ezt követően viszont már szintet léptem: egy saját fejlesztésű frissítővel próbálkoztam. Ehhez egy doboz kivit vettem, meghámoztam és már dobáltam is őket a gépbe. A szerkezet csak úgy ontotta magából a guszta kivilevet, és a - mint később kiderült - nagyon cool, kissé fanyar desszertként működő kivipépet. A pohár kivilevet viszont nem hagytam annyiban, egy jó adag gyömbérrel is megbolondítottam, de ha ez nem lenne elég, még pár csepp áfonyát is belecsempésztem. Így egy igazi betegségűző vitaminbombát kaptam. Az ital jó sűrűre sikerült, egyszerre savanykás és kellemesen csípős ízvilág jellemezte - páratlan frissítő tud lenni a meleg nyári (és tavaszi) hónapokban.
 
Egymás mellett a répalé és a kivis-áfonyás-gyömbéres smoothie. Több egészséget két pohárba már nem is lehet belezsúfolni...
 
A kísérlet tanulsága, hogy az Ankarsrum passzírozója szinte mindennel elbánik, jöhet gyümölcs vagy zöldség, a megfelelő alapanyagokból prémium minőségű gyümölcslevet vagy -pépet gyárt nekünk a konyhai mindenes. De tény, hogy legideálisabb talán a narancs, alma, körte, erdei gyümölcsök lecsapolására. Aki szeretné otthon megfelelő felszereléssel és ízletesebbnél ízletesebb innivalókkal kezdeni a smoothie-szezont, az mindenképpen szerezze be az Ankarsrum húsdarálójához tartozó gyümölcspasszírozót!