gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Jégvariációk kánikulára

2018. 05. 20.

Jégvariációk kánikulára

Így a nyárhoz közeledve a mindennapi kenyér mellett a mindennapi hűtött italok szerepe is kezd felértékelődni a háztartásokban. Egy-egy hűsítő korty nagyot tud dobni a komfortérzeten, egy valamire való kerti parti meg egyenesen elképzelhetetlen alkoholos vagy alkoholmentes frissítők nélkül. Szerencsére a nagykonyhaigepek.hu ilyen szempontból is széles választékot kínál.
 
A vonatkozó jéggépek közül talán az egyik legkompaktabb megoldást a MAXIMA M-ICE 15 szolgáltatja. Viszonylag kicsi, de egy nagyobb háztartásnak vagy kisebb vendéglátóhelynek is elegendő jeget tud rövid idő alatt előállítani. De hogy közelebbről is megnézzük, mennyire válik hasznára egy átlagos konyhának, mi is leteszteltük az eszközt. 
 
Ami már első blikkre látszik, hogy a szerkezetünk nem különösebben bonyolult. Alig néhány gomb van rajta, három műanyag eszköz tartozik hozzá (egy tálca, egy rekesz és egy szedőkanál), egy fedél, amit lehet nyitogatni, és egy leengedő szelep (erről később).
 
Szintén hamar feltűnik, hogy itt a jégkocka, mint fogalom semmiképp sem állja meg a helyét - hiszen a szerkentyű valójában jéghengereket készít. A betöltött víz henger alakú rudakon fagy a kívánt méretűre, majd az eszköz a tárolórekeszbe üríti az elkészült darabokat (a jég lepotyogása egyébként kisebb zajjal jár, ha otthagyjuk a gépet dolgozni, ne ijedjünk meg, ha pár perccel később zajt hallunk a konyha felől).
 
Ha először használjuk, vagy hosszabb szünet után helyezzük ismét üzembe a gépet, akkor érdemes az első két adag jeget kidobni, ennyi idő alatt megtisztul a rendszer, hogy utána csúcsminőségben ontsa magából a kiváló jeget. 

Üzembe helyezni ezt a kompakt jégkocka gépet nem nagy kunszt: vegyük ki a dobozból, állítsuk talpra, ellenőrizzük, hogy minden műanyag eszköz a helyén, töltsünk bele vizet, dugjuk be a tápkábelt, és kezdődhet a móka. 
 
Az eszköz nagy előnye, hogy akár 15 kg jeget is képes legyártani! Persze nem érdemes pazarolni, mindig a várható fogyasztáshoz, a családi esemény vagy vendégség méretéhez igazítsuk a felhasznált víz, és így a készítendő jég mennyiségét. Ha picit elmértük, az sem baj. A gép ugyanis jelzi, ha túl kevés víz van a tartályban, így időben újratölthetjük. De ha a buli vagy a nap végén marad benne víz, az sem tragédia - és itt térhetünk vissza az eszköz hátulján található kis gumiszerepre - a szelepet kinyitva egy könnyed mozdulattal leereszthetjük a felesleget.
Mi csak kedvtelésképp, egy sima hétvégi délutánra készítettünk pár italt, de ha nagyobb társaságot várunk, érdemes a gépet beröffenteni egy-két órával a házibuli vagy kerti parti kezdete előtt, hogy elég jég összegyűljön a tárolórekeszben, ilyenkor a jégméretet is hasznos megemelni. 
 
A sárga, a vörös és a fekete (tea, málnaszörp és kóla)

Mivel esetünkben nem volt kéznél koktélshaker, mezei szomjoltókat hoztunk össze - így például jeges teát, szörpöt és kólát is készítettünk. Az alapanyagokat direkt szobahőmérsékleten hagytuk, de 4-6 szem jéggel pillanatok alatt nulla fok körülire hűtöttük a kiszemelt innivalót.
 
A nagyobb, L-es jégméretet inkább masszívabb italokhoz érdemes használni, amikor tényleg nagy mennyiségű jégre van szükség, illetve amikor az ital alapját képező víz, bor, kóla vagy gyümölcslé nincs behűtve. 2 dl limonádéhoz felesleges, persze aki szereti a nagy rönköket, annak hajrá!
 
Ugyanígy megpróbáltunk vele egy fehérjeturmixot felturbózni, és ami azt illeti, a dolog remekült működött, az edzés után bekevert fehérjeitalt azonnal lehűtötte, így az még ízletesebb volt, ráadásul nem kellett órákkal edzés előtt elkészíteni.
 
Ez csak néhány példa a felhasználási-italkeverési lehetőségekre, amelyeknek valójában csak saját kreativitásunk és az alapanyagok végessége szabhat határt, ugyanígy készíthetünk jeges szódát, sima fröccsöt, almafröccsöt, narancslevet vagy shakerrel mojito-t, piña colada-t cuba libre-t és hasonlókat.
 
És mi mindenre lehet még jó?
A méretre szabott jégdarabokból csinálhatunk jégkását is, bár ahhoz ez a kis méretű ipari jéggép önmagában nem lesz elég. A kásásításra többféle praktikát is létezik. A kisebb jégdarabokat akár egy házi mozsárral is össze lehet törni, de ennél valamivel egyszerűbb, ha az ember valamilyen nagyobb teljesítményű turmixgéppel aprítja a jeget, vagy ha egy igazán profi eszközre vágyunk, a HORATECH jégdaráló az ideális választás!