gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Kedvenc retró ételeink

2022. 06. 22.

Kedvenc retró ételeink

Melyek azok a retró ételek, melyekhez bűn hozzányúlni? Vajon a nosztalgia, vagy az ízek és állagok harmóniájának tökéletessége miatt számíthat akár tabunak is néhány recept átalakítása? Minden szubjektív, mi azonban összeszedtünk néhány olyan retró falatot, melyet kevesen mernek újragondolni.

Retró ételek, nosztalgikus ízek

 

A magyarok nosztalgiában verhetetlenek. Még a legfiatalabb, legújítóbb generáció számára is vannak olyan ételek, melyek örökre be fogják előzni a legfinomabb marhaburgert, sőt, a legillatosabb ropogós kövön sütött pizzát is. Majonézes, édeskés salátáinkat soha nem fogja legyőzni a tzatziki. Bár néhány modernebb gondolkodású gasztrohős már lecserélte a fő alapanyagot, a tejfölt, könnyű görög joghurtra, és már a cukrot sem keveri bele a franciasalátába, vagy a hűsítő krumplisalátába, melyet a rántotthús mellé kínálunk. Ja igen, a rántotthús is változatlanul az ételek koronázatlan királya magyarföldön. Nézzünk szét, melyek a legkedveltebb retró ételeink?

Az érinthetetlenek

 

Érdekes módon vannak olyan retró ételek, melyekhez tilos hozzányúlni. Melyek ezek? A nagyi húslevese és a szegediek vagy a halasiak halászleve mellett akad még egy-két módosíthatatlan és érinthetetlen retró finomság.

A retró hidegtál

A Mézes Mackó és az Utasellátó közönsége megszokta a hagyományos, magyarosan sajátos, sajátosan magyar kaszinótojás és franciasaláta minőségét, ízét, állagát. Ezek tipikusan olyan ételek, melyek a rendszerváltás utáni több, mint 30 évben sem változtak. Mi a retró hidegtál titka? Talán a nosztalgia. 

Mindenesetre ha gyakran készítesz ilyen isteni, hideg salátákat, sok-sok zöldséggel, akkor ez a zöldségszeletelő biztosan a kedvenced lesz.

 

Rántott hús, vastag prézliben

A rántotthús tényleg annyira mélyen beleivódott a magyar ember tudatalattijába, hogy még a 2020-as években is a rántotthúsos szendvics az egyik legelterjedtebb büféétel. Sőt, gyorséttermek is épültek erre a témára. Ma sincsen olyan család nálunk, ahol legalább havonta egyszer nem rántotthús kerül a vasárnapi asztalra. 

Krumplistészta

A krumplistészta szintén a legkedveltebb retró ételek közé tartozik, melyet nem lehet újragondolni, mindig tökéletesen az adott formában, ugyanabban az ízvilágban, ugyanazokkal az arányokkal kell elkészíteni. Valamint csakis kovászos uborkával lehet tálalni! Azt javasoljuk, hogy ha igazán profi szeretnél lenni, akkor még a tésztát is házilag készíted kedvenc retró ételedhez! Ha szeretnél 100%-osan sajátkészítésű krumplistésztát, akkor ezzel az elektromos tésztakészítővel, vagy ezzel a kézi darabbal csodákat tehetsz.

Az újragondolt retró ételek

 

A magyar néplélek kiismerhetetlen. Hisz míg tíz körömmel kapaszkodunk a franciasalátába, vagy kedvenc tésztánk paprikás ízvilágába, addig néhány hagyományos retróétel újragondolására kifejezetten nyitottak vagyunk. Ezekkel az ételekkel telnek meg a legdivatosabb éttermek étlapjai.

A cigánypecsenye, minden magyar kedvence

A cigánypecsenye is a nagy, régi kedvencek közé tartozik. Cigánypecsenyéről már Jókai Mór is ír 1892-ben megjelent munkájában, A hét nemesben. Ezt az ételt nem nagyon szeretné elfelejteni a magyar gasztrokultúra, hiszen a kockásterítős vendéglők étlapján ugyanúgy szerepelt 30-40 éve, ahogy ma az újragondolt, technológiájában is kísérletező konyhák kínálatában.

Palacsinta

A palacsinta az egyik legkedveltebb magyar édesség. Azonban ma már nem csak a Gundel-féle verzió jelenti eme különlegesség újragondolt formáját, hiszen már ezerféle töltelékkel lehet tálalni ezt az isteni tésztát. Ha éttermed vagy büféd van, esetleg nagy tételben készítesz palacsintát, akkor egy profi palacsintasütőgéppel fel tudod gyorsítani a készítés folyamatát. Persze, ha csak a családnak vagy néhány vendégnek készítesz nutellás-banános, esetleg hagyományos kakaós palacsintát, akkor csak egy jó minőségű nyeles palacsintasütőre van szükséged.

 

Ha meghoztuk a kedved egy kis retró főzőcskéhez, nézz szét kínálatunkban, hogy eszközöd is legyen hozzá!