gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Konyhai eszközök húskészítéshez

2022. 09. 16.

Konyhai eszközök húskészítéshez

Bizonyos konyhai eszközök csodát tesznek a hússal. A főzésen és a villanysütőn túl is van élet. Nézzük, mit lehet kezdeni a húsokkal a pörköltön túl.

Tárolás és előkészítés

 

Nézzük először a hús tárolásának és előkészítésének a lehetőségeit. Az általunk javasolt termékek nagy része egy átlagos méretű háztartásban is használható, persze vannak olyan profi eszközeink, amelyekre jobban be kell rendezkedni, és akkor érdemes befektetni rájuk, ha tudjuk, hogy rendszeresen használjuk majd, mert az az eljárás valamiért különleges nekünk.

A szárazon érlelt hús

A vöröshúsok száraz érlelése jelenleg reneszánszát éli. Annak ellenére, hogy ez egy nagy múltú érlelési módszer, most nagyon divatos lett. Olyannyira, hogy már nem csak a profi éttermek séfjei lelkesednek érte, hanem a hobbigrillezők és laikus ínyencek is. Nagyon jó steak, grill és bbq alapanyag az ilyen módon érlelt hús.

 

De miről van szó? A vágás után beinduló biokémiai folyamatok eredményeként az izomszövetek rágósak lesznek, mert kiszáradnak. A hosszú érlelés hatására azonban ismét lággyá válnak ezek a szövetek, és sajátos, ízletes húst kapunk. Például az angus marhát is szokták érlelni, hogy még zamatosabb legyen. Viszont míg a marha, esetleg a szarvas húsát heteken át érlelik -akár 8 hétig is- addig a sertés és a csirke húsa maximum pár nap érlelésre alkalmas, főleg a szalmonella miatt. 

 

A szárazon érlelt húsok rendkívül ízletesek, ezért aki komoly steakrajongó, esetleg szereti a barbaque-t, annak érdemes szétnéznie a húsérlelő fagyasztószerkényeink között.

 

Húsdaráló

A házi húsdaráló azoknak való, akik komolyan veszik a húskészítést, és szeretnék tudni, és maguk eldönteni, hogy milyen húsból készül majd a hamburger húspogácsa, esetleg a kolbász, vagy egyszerűen csak a darált hús, mellyel a töltöttkáposzta, a rakott kel, vagy épp a házi svéd húsgolyó készül. Ehhez elég lehet egy egyszerű kézi húsdarálót használni. De nagyobb mennyiséghez elektromos húsdarálóra lehet szükséged. Ha nem éttermi mennyiségű húst készítesz, akkor egy ilyen készülék tökéletes lesz számodra.

Kolbásztöltő, a disznóvágások emlékére

Milyen konyhai eszközökre fektessen be az a húsimádó, aki nosztalgiával gondol a régi disznóvágásokra? Kolbásztöltőre, hiszen ezt a műveletet otthon is el lehet végezni. Kézi kolbásztöltőt is választhatsz erre a célra, de akár gépi kolbásztöltővel is készítheted a házi kolbászt, persze ezek az elektromos eszközök már nagyobb tételben, akár kereskedelmi forgalomra szánt mennyiségű ételekhez alkalmasak. Például hentesüzletek számára. 

Húskeverő mixer

A húskeverő mixer szintén a kolbász-hamburger húspogácsa-darálthús témához kapcsolódik. Ezzel az eszközzel nem csak többféle darálthúst keverhetsz össze, de az egyenletes fűszerezést is segíti. Javasoljuk mindenkinek, aki professzionálisan, vagy/és nagy tételben készítene ilyen jellegű húsokat. Egy hamburgerező, vagy egy gourmand hamburgerimádó hobby szakács számára tökéletes lehet egy ilyen konyhai kellék. Kisebb mennyiségre a 10 literes darálót javasoljuk, például a Maxima 10 literes húskeverő mixerét. Ha pedig nagyobb tételben gondolkodsz, akkor a 30, vagy épp a 40 literes kézi húskeverő mixert válaszd.

Húspogácsa formázó

A hamburger témánál maradva: ha igazán profi szeretnél lenni, akkor legyen egyenletes az általad készített húspogácsák minősége. Ebbe beletartozik a húspogácsa mérete is: legyen teljesen egyforma minden húspogácsa, így a sütési idő is azonos lesz. Ehhez kézi húspogácsa nyomót tudunk ajánlani, de akár komolyabb húspogácsa formázót is választhatsz. Ha mindent tudni szeretnél a profi hamburger készítésről, akkor olvasd el az erről szóló blogbejegyzésünket. Ebből azt is megtudhatod, hogy minden konyhai eszközöket javaslunk, a buci sütésétől a húson át a tálalásig.

Hőkezelés: a szaftok húsokért

 

Ahogy a bevezetőben már utaltunk rá, a hőkezelés nem csak főzésből áll. Nézzünk ennél összetettebb és izgalmasabb eljárásokat, melyekkel isteni ízeket lehet kicsalogatni a húsokból. Szuvidálás, konfitálás és egyéb érdekes technikák, és azok eszközei is nagyon jó lehetőséget adnak arra, hogy változatosabban működj a konyhában. 

Konfitálás: ősi eljárás és aktuális trend

A konfitálás igazából lassú, zsírban történő sütést jelent. Hosszú ideig, alacsony hőmérsékleten. Hogy ebben mi a jó? Egyrészt a húst körülvevő zsírréteg elzárja azt az oxigéntől, ezért tovább eltartható marad. Másrészt a fűszerek aromáját is könnyebben átveszi a hús a zsírból, emellett pedig a szárazabb húsoknak kifejezetten kedvező, hogy omlós, puha állagot kap a zsírnak köszönhetően.

A konfitálásról szóló blogbejegyzésünkből igazából részletesen tájékozódhatsz erről az eljárásról. A konfitálás eszköze a speciális konfitáló sütő, mellyel tökéletes ételek készíthetőek. 

Malacsütő: kívül ropog, belül omlós

 

Az egészben sütött állatok a régi világot idézik, amikor még szabadtűzön forgatták a nyárson a malacot. Az autentikus élményt nem, de az ízvilágot visszahozhatja egy ilyen modern eszköz. Bár ezt 1-1 alkalomra nem éri meg megvásárolni, inkább éttermeknek, büféknek ajánljuk. A Malacsütő lehet elektromos és gáz üzemű is, jól fűszerezd meg a húst, mielőtt sütni kezded. 

Grillezés professzionálisan

A grillezés is olyan eljárás, amellyel sokat lehet kihozni a húsból. Érdemes előre bepácolni grillezés előtt a húst, bármilyen húsféléről is van szó. A pác tartalmazzon olajat, de savas állagú, marinádot is, és persze a húshoz illő fűszereket. A savas marinád lehet citrom vagy ecet, melynek az a szerepe, hogy kicsit megpuhítja a húst.  A vörös húsokat mustárral lehet marinálni, majd pedig karakteresebb borsot és egy kis sót, esetleg fokhagymát és zöldfűszert tehetünk a mustáros pácba. 

 

Grillezéshez profi rostlapot ajánlunk, otthoni használatra akár egy ilyen 36 cm-eset. 

Szuvidálás

Szuvidálás során  alacsony hőmérsékleten, egyenletesen főzzük az alapanyagot. Sokáig, és légmentesen elzárt tasakban, hogy ne szívja meg magát vízzel. A lassan és alacsony hőmérsékleten főtt étel aromában gazdag, ízes lesz. Ráadásul a szuvidálással tartósíthatsz is. A szuvidálásról ebben a bejegyzésünkben olvashatsz. Eszközeit pedig itt tudod megnézni. 

 

Tálalás

 

A hús tálaláskor talán a szeletelés a legnagyobb probléma, persze bizonyos méretű és fajtájú húsok esetében. Erre is van valamink!

Hússzeletelés

Ha például füstölt sonkát, vagy hasonló felépítésű, füstölt vagy szárított húst szeletelnél, akkor ehhez tudunk nagyon mutatós kézi szeletelőket ajánlani. A La Felsinea kézi szeletelő kidolgozása nagyon mutatós, emellett átgondolt, okos kis mechanikus szerkezet. Leheletvékony szeletekre vágja a sonkát, mely így nagyon látványos lesz. Persze a gépi szeletelők közül is választhatsz, széles a kínálatunk. Ezeket a termékeket erre szakosodott vállalkozásoknak tudjuk főleg ajánlani, hiszen nagy tételre lettek tervezve. 

 

Ezentúl tehát, ha húsban gondolkodsz, engedd szabadon a fantáziádat!