gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Létezik etikus disznóvágás?

2018. 11. 19.

Létezik etikus disznóvágás?

Manapság a vegánság elterjedésével és az élelmiszeripar fejlődésével egyre gyakrabban felmerül az etikus táplálkozás problémaköre: mennyire helyén való állatot enni? Egyáltalán lehet-e etikusan állatot ölni, és aztán elfogyasztani a húsát?

Ez egy bonyolult problémakör, és nem is szeretnénk megmondani a frankót, inkább egy erősen szubjektív nézőpontból vizsgálnánk a kérdést. Gyakorlatilag bármit lehet etikusan/nem etikusan, illetve emberségesen/kevésbé emberségesen csinálni. Itt az teszi különösen nehézzé a kérdést, hogy egy élőlény haláláról vagyis egy élet kioltásáról beszélünk.

Szerencsére a civilizáció fejlődésével (néhány kevésbé szerencsés országtól eltekintve) a társadalom egyre több szegletében az etikusabb eljárások érvényesülnek. De az élelmiszeripar sajnos nem feltétlenül tartozik ezek közé.

Amerikában például sokan felrótták a Trump adminisztrációnak, hogy a szigorúbb szabályozással szemben engedélyezte a nagysebességű disznóölést a vágóhidakon, ami nem csak etikai, de élelmiszerbiztonsági szempontból sem volt a legszerencsésebb lépés.

Az élőlények húsa alapvetően szükséges, de nem nélkülözhetetlen része az emberi táplálkozásnak. Lehet nélküle élni – ez bizonyított tény. Persze érthető, hogy a gasztroforradalom korában sokan nem szeretnének, különösen itt, Magyarországon, ahol a disznóvágás egy önálló népszokás. 

De mivel, főleg a disznók esetében, egy intelligens állatról beszélünk, amelyik agyi működését tekintve sok szempontból közelebb áll a kutyákhoz, mint más húsállatokhoz (pl. baromfi), azt gondolom, az is teljesen normális felfogás, ha valaki igyekszik visszafogni a sertéshúsfogyasztását.


A biotartás valahogy így néz ki (kép forrása: www.wbur.org)

De ha valakit nem is feltétlenül etikai, és állatvédelmi, hanem fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok mozgatnak, akkor sem kell felrúgnia a tradíciókat, hiszen Magyarországon a háztáji disznóvágás intézménye egy fenntartható dolog, nem hiába űzik már évszázadok óta töretlenül. Azzal is vigyázhat valaki a bolygóra és a környezetére, ha például nem a szupermarketben vásárolt disznóhúsokat fogyasztja, hanem háztáji gazdaságtól kistermelőtől - vagy akár saját tartásból - származó sertést dolgoz fel. Példának okáért a saját hurka- és kolbásztöltőjével.

Ahogy azt már számos cikk és dokumentumfilm is kiemelte, ma az állattenyésztéssel és az élelmiszeriparral, nem az a baj, hogy az állati hús fogyasztása megengedett, hanem az, hogy az egész iparág fenntarthatatlan. Hogy hatalmas üzemekben, élőlényhez méltatlan körülmények között tartott állatokat hizlalnak fel mesterséges tápszerekkel, majd dolgozzák fel őket.

Úgyhogy inkább arra biztatunk mindenkit, akinek a fenntarthatóság és a húsfogyasztás egyaránt fontos, hogy hurka vagy kolbászkészítéshez háztáji húst és például a MAXIMA 5 literes álló hurka-kolbásztöltőjét használja. Az eszközzel ráadásul a megfelelő fűszerezéssel akár szójából és egyéb húspótlékokból is ízletes húsmentes kolbászt készíthetünk!