gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Melyek a nagy fagyasztott zöldség-válság tanulságai?

2018. 07. 17.

Melyek a nagy fagyasztott zöldség-válság tanulságai?

Mindenki találkozhatott az elmúlt 1-2 két hét egyik legfontosabb magyarországi hírével, miszerint a lisztéria nevű baktériummal fertőzött fagyasztott kukorica került forgalomba, aminek több halálos áldozata is volt Európában (itthon szerencsére nem). A zöldséget egy bajai gyárban állították elő, és ahogy a fertőzés híre kipattant, az összes nagyobb áruházlánc sorban bejelentkezett, hogy visszahívják a veszélyes zöldségeket. Erre a vásárlók tömegével vitték vissza az alföldi gyár termékeit.
 
A fertőzés végül 9 halálos megbetegedéshez vezetett, Magyarországon viszont azért nem volt halálos áldozat, mert idehaza nem szokás nyersen fogyasztani a kukoricát. Főzéssel például könnyen fertőtleníteni lehetett volna az alapanyagokat, épp ezért vonták vissza kizárólag a fagyasztott zöldségeket és a feldolgozott konzerveket nem.
 
Szóval a legfontosabb tanulság, hogy amit csak lehet, fogyasztás előtt mindig érdemes a megfelelő konyhai műveletekkel – főzéssel, párolással vagy sütéssel – fertőtleníteni.
 
A mirelite vagy fagyasztott zöldségek fogyasztása nyilván nem fog megszűnni egyik napról a másikba, sőt, az Élelmiszer Online cikke szerint már most érzékelhető a tendencia, hogy egyre többen érdeklődnek a Mirelite Mirsa termékei iránt, ami egy albertirsai gyártócég.
 
A fertőtlenítés fontosságán kívül viszont azt is fel kell ismerni, hogy nem feltétlenül baj, ha a jövőben kicsit kevésbé támaszkodunk a kifőzdés, menzás gyorsétkeztetésre, és inkább magunknak készítjük el válogatott vagy a saját kertünkből származó alapanyagokból az ételeket, illetve csak a bizonyított, ellenőrzött hozzávalókból dolgozó éttermeket és bisztrókat látogatjuk.
 
Az egészséges életmód szempontjából egyébként sem igazán fér bele az a többnyire gyorsan, olcsón és elég zsírosan előállított menzakaja, amin sok irodista tengődik egy-egy kemény hét során, akár minden nap – tisztelet a kivételnek. Szerencsére egyre több helyen odafigyelnek, hogy az alapanyag tényleg friss legyen, az étel ne ússzon az olajban, de még így is látni, hogy itthon továbbra is komoly igény van menzás tucatkajára.
 
Teljesen biztosra persze sosem mehetünk, akkor se, ha magunkra főzünk, mert a gyümölcsök-zöldségek magjának földbe kerüléséig nem nagyon lehet visszavezetni a történetet. Ettől függetlenül még így is a saját főztünk a legbiztosabb kulcsa az egészséges és biztonságos táplálkozásnak. Épp csak be kell tartani néhány higiéniai alapszabályt és óvintézkedést, amivel nagyban csökkenthetőek a hasonló kockázatok.
 
Azoknak, akik a jövőben előnyben részesítenék a friss zöldségeket és az otthoni főzést, az oldalunkon számos, kimondottan szeletelésre és formázásra alkalmas eszközöket talál, úgymint a Bron Coucke zöldség-gyümölcs forgácsolója, de az Ankarsrum passzírozó fejrésze is hasznos szolgálatot tud tenni, már ha van hozzá Ankarsrum húsdarálónk is. Így nem csak biztonságos, de látványos fogásokat is tudunk majd készíteni.