gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Mennyei rakott káposzta recept

2024. 06. 03.

Mennyei rakott káposzta recept

A rakott káposzta születése

A rakott káposzta születése több évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza. Létrejöttéhez az a helyzet vezetett, hogy a kevésbé módos családoknak szüksége volt olyan ételekre, amelyek tartósak, táplálóak és egyszerűen előállíthatóak.

A káposzta tartósításának ősi módszere, a savanyítás, az ízek konzerválását is lehetővé teszi. Így nem csak azért szolgál(t) jó alapanyagként a káposzta, mert télen is rendelkezésre állt friss zöldségként, hanem mert egész egyszerűen finom is.

A hozzávalók rétegezése pedig már régen praktikus megoldás volt a tápláló ételek készítésére úgy, hogy a nehezebben vagy drágábban hozzáférhető alapanyagokból ne legyen szükség hatalmas mennyiség A rakott káposzta esetében a savanyú káposzta rétegek váltakoznak a darált húsos, rizses keverékkel, amelyet gyakran fűszereznek majoránnával, pirospaprikával és egyéb fűszerekkel. Ez a módszer nemcsak hogy gazdag és összetett ízvilágot eredményez, de lehetővé teszi az alapanyagok hatékony felhasználását is.

A rakott káposzta népszerűsége az idők során töretlen maradt, mivel ez az étel tökéletesen illeszkedik a hidegebb éghajlati viszonyokhoz és az ott élő emberek táplálkozási szokásaihoz.

 

A rakott káposzta és Déryné Széppataki Róza “találkozása”

Déryné és a kolozsvári rakott káposzta történetét már korábban is felelevenítettük egy írásunkban.

A reformkor népszerű színésznője karrierje Pesten indult, ám pályája csúcsára a kolozsvári színházban került. Onnan már töretlen volt a népszerűsége, az egész országot bejárva a kor egyik legismertebb művésze lett.

Éppen ez az országjárás “hozta össze” a rakott káposztával. A történet szerint mikor Erdélyben “turnézott”, akkor várta őt a kolozsvári alispán ezzel az ennivalóval. Más források szerint viszont a nagyváradi alispán volt az, aki tipikus erdélyi ízekből készített jellegzetes ételt a dívának.

(Erről az anekdotáról olvashatsz részletesebben is ide kattintva.)

Aligha ekkor született meg maga a rakott káposzta, de az egyik első írásos feljegyzés mégis ehhez a történethez köthető róla. Déryné Széppataki Róza ugyanis a naplójában is megemlékezett az ételről.

 

Mennyei rakott káposzta recept

A rövid történeti áttekintő után nem maradt más hátra, mint hogy megnézzük, hogyan is készül Déryné Széppataki Róza egyik kedvence! Próbáld ki te is ezt a mennyei rakott káposzta receptet! (És bátran kísérletezz más elkészítési módszerekkel is, hiszen milliónyi változata ismert!)

Hozzávalók:

  • 1  bögre rizs
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál őrölt paprika
  • 50 dkg darált hús
  • 3 dl tejföl
  • némi étolaj (klasszikusan napraforgó, de olívaolajjal is készítheted)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • és egy kis szalonna vagy csülök is mehet bele, főleg, ha erdélyi változatot szeretnél

Elkészítés:

  1. A rizst az olajon fehéredésig pirítsd, majd sózd meg, és vízzel felöntve fedő alatt alacsony lángon párold meg.
  2. A káposztát hideg víz alatt öblítsd át, majd jól csepegtesd le!
  3. Aprítsd fel a hagymákat, és dinszteld őket olajon! Utána húzd le a tűzről, és szórd rá a paprikát, majd add hozzá a darált húst is! Jöhet az ízesítés (só, bors, és bármilyen fűszer, ami szerinted jól fog állni neki – például majoranna). Majd közepes lángon folyamatosan keverve pirítsd meg jól!
  4. Elő a hőálló edényt, és mehet bele rétegezve a megfőtt a rizs, a káposzta és a darált hús. Helyezd el benne a meglepetés finom falatokat (a szalonnát) is!
  5. Majd kend a tetejére a sóval, borssal ízesített tejfölt!
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig süsd! (De kipróbálhatod azt is, hogy kemencében készíted el!) 

Készen is vagyunk!

Összeszaladt a nyál a szádban? Nekünk igen!

 

Szereted az ilyen recepteket? Tetszik, hogy olvashatsz kicsit az étel eredetéről is? Oszd meg az ismerőseiddel a cikket és a receptet Facebook-on!


Kapcsolódó termékeink