gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Minden, amit tudni kell a bőséget hozó lencséről

2017. 12. 30.

Minden, amit tudni kell a bőséget hozó lencséről

Az újév mindig egy fontos határvonalat jelöl: a naptári év ilyenkor lenullázódik, ami magában rejti az újrakezdés, vagyis egy szebb és jobb időszak lehetőségét. Legalábbis az emberek többsége valami hasonlót vár tőle, ezért az év végi babonákat is ilyen remények hívták életre.
Így például azt, hogy milyen ételeket érdemes fogyasztanunk az óév végén vagy az újév elején.
 
Boldogság, egészség, bőség - ez az a három univerzális érték, amiből mindenki szeretne részesülni az újévben, és a tradicionális szilveszteri/újévi ételek kiválasztásakor is ez a szándék érvényesül. Bár a cél mindenütt hasonló, a fenti javakhoz a különböző kultúrák különféle ételeket társítanak. A skandinávok például emeletes tortával várják az újévet (Dániában: kransekage, Norvégiában: kransekake néven ismert), míg japánban ozoni-t esznek, amely egy hal- és moszatalapú leves. Nálunk a malactól a pogácsán át a gombócig egy sor étel hozhat jó szerencsét, ám közülük is a legismertebb a lencse. De vajon miért?
 
Újévi szerencsetorta Norvégiából
 
Kevéssé közismert, de a lencse az egyik legősibb kultúrnövényünk. Bár nálunk, Magyarországon a vetésterülete hagyományosan kicsi, Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. Eredetét tekintve Ázsia hegyvidékéről terjedt el, és máig főleg a kontinens déli részén, a mediterrán országokban termesztik nagyobb mennyiségben - így nem véletlen, hogy például Olaszországban is népszerű étel újévkor.
 
A lencse ugyanazért népszerű ebben az időszakban, mint a többi hüvelyes növény - a bab vagy a borsó - mivel a sok kis szem, a sokaságot, a bőséget szimbolizálja. A népi hagyomány szerint, aki újévre lencsét készít, nagyon sok pénzre számíthat. Ám a lencsefogyasztásnak a népi bölcsességen túl is számos jótékony hatása létezik.


A lencse három fajtája (forrás: Wikipedia)

A vegetáriánus és a vegán táplálkozásban egyébként is fontos fehérjeforrásnak számít, de étrendi hatása sokkal jobb, mint a borsóé vagy a babé: 23%-ban könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. A hasznos aminosavak közül (1-2%) lizin található benne, amely segít megkötni a szabad gyököket. A szervezet számára különösen hasznos továbbá B1- és B2-vitamin-tartalma.
 
A lencsét vagy főzeléklencsét több országban (például Angliában, Indiában) megőrlik, így lisztalapú ételek alapanyagaként is felhasználható. Lepényszerű formája az indiai éttermekben mártogatós előételként fordul elő. Ha valaki vonzódik az ilyen egzotikus elkészítési módokhoz, annak a Jupiter malmot ajánljuk, amivel a lencse mellett akár gabonát és mákot is könnyedén lehet őrölni.
 
Idehaza azért máig inkább levesként, illetve főzelékként fogyasztják ezt a népszerű hüvelyes zöldséget. Bármilyen formában is kerüljön végül az ünnepi asztalra, reméljük, mindenkinek szerencsét fog hozni 2018-ra!