gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Mustár a sárga csoda

2019. 07. 31.

Mustár a sárga csoda

A mustár alapja grill ételeink pácának, de az ételallergiások sok esetben kenyérre kenve, a vajat helyettesítve fogyasztják.

Hazánkban már a 15. század második felétől említik írásos emlékek.

A nemesített mustár őse, a vadmustár ma is elterjedt gyomnövény. A történelem folyamán szinte minden országban megpróbálkoztak a fajták termesztésével, nemesítésével, ízesítésekkel és eljárásokkal. Angliában található egy mustármúzeum is, ahol fellelhetők a föld minden részén előállított és fogyasztott mustárfajták.

Kevesen tudják azonban, hogy bizonyos betegségek tünetei is orvosolható vele. A bőrre kenve serkenti a vérkeringést, lábgomba ellen is hatásos, étvágyjavító, fejfájás csillapító.

A népi orvoslás szerint egy kávéskanál mustármagot kell szétrágás nélkül lenyelni, ami segít anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, felfúvódás esetén.

Ismert a német Duden-féle „mustárfürdő” is. A meleg fürdővízbe mustárliszttel teli vászonzacskót addig nyomkodják, amíg a hatóanyag átmegy a fürdővízbe. Az így keletkezett gyógyvíz influenza, hörghurut és vérellátási betegségekre gyógyír.

Amennyiben otthon készíted el, akkor garantáltan adalékanyag-mentes, és a boltinál lényegesen finomabb.

A svédek ANKARSRUM robotgéppel keverik a krémet, a recepttel most meglepünk Téged!

A krém alapja a mustármag, melyet színétől függetlenül kell finomra őrölni, vagy por alakban megvásárolni.

A mag maga beszerezhető például bioboltokban is. Ha por állagú helyett csak magot találsz, akkor elő az ANKARSRUM daráló fejrésszel!

Ha ez megvan ecettel (alma-, fehérbor- vagy citromlé), só, őrölt bors, fokhagyma, olaj, illetve víz. Keverj belőle sűrű masszát, így a keverés hatására felszabadul az olaj és már kész is. 

Gasztro ajándék gyanánt töltsd gusztusos csatos üvegbe, így ehető, otthon készített ajándéknak sem utolsó!

Fűszerezd kedvedre, lehet csípős, vagy csak pikáns, kísérletezz vele bátran!