gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

Őszi sütőtök receptek: 4 izgalmas étel

2022. 10. 06.

Őszi sütőtök receptek: 4 izgalmas étel

Itt van az ősz, és szeretjük az alapanyagait. Épp ezért hoztunk kreatív sütőtök recepteket: egy kis ötletelés, hogy mit lehet tenni, ha már meguntad a sütőtök sütést. 

Sütőtökkrémleves

 

A sütőtökkrémlevesnek rengeteg variációját ismerjük. Készítheted úgy, hogy előtte megsütöd a tököt, így a karamellizálódott cukor plusz karaktert ad az ételnek. De hagymán, olajon lepirítva is készítheted, ilyenkor kockára vágva érdemes átpirítani a tököt, majd felöntöd vízzel. A megfőtt, vagy épp sült tököt felöntöd egy kis tejszínnel, fűszereket adsz hozzá, és kézi botmixerrel pürésíted. De kókusztejjel is készítheted a sütőtökkrémlevest, keletiesebb fűszerekkel, például sárga curryvel is ízesítheted. Ebben az esetben kókuszchipszet érdemes feltétként pirítani a krémleveshez. 

 

De használhatsz fokhagymát, gyömbért, mézet is a fűszerezéshez. Cayenne-i borssal vagy más chilifajtával is pikánsabbá teheted a levest. Pirított tökmaggal, baconnel, parmezánnal is meg lehet szórni. 

Próbáld ki valamelyik változatot, vagy kísérletezd ki a számodra tökéletes sütőtökkrémlevest.

 

Sütőtökös pite sósan: quiche

 

A quiche az egyik legjobb dobás, ha egy ételt izgalmas módon szeretnél elkészíteni. Így nem maradhat ki a sütőtök receptek közül. Érdekesség, hogy ezt az omlós, sós lepényt a francia konyhából ismerjük. Azonban a német határ mentén terjedt el, a neve is ezért hasonlít a német kuchen szóra, ami tortát, pitét jelent. 

 

Maga a pitetészta lágy, vajas-lisztes tészta, melyet egy időre hűtőbe kell tenni sütés előtt. A pitekészítéshez kifejezetten ajánljuk az Ankarsrum robotgépeket, mellyel könnyen és gyorsan kikeverheted a tésztát, majd amíg az hűl, tölteléket is. Ha már a tölteléknél tartunk: tojással kevert tejszínnel, esetleg tejföllel-tejszínnel kikeverve készítjük. Ebbe tesszük a kockára vágott sütőtököt, és lilahagymával vagy újhagymával, akár fetával is összekeverhetjük ezt a masszát. A töltelékben elfér egy kis pirított bacon is.  Így sütjük ki 200 fokon 20-25 percig a sós francia piténket. 

 

Egyébként a quiche egy univerzális finomság: bármilyen sós töltelékkel működik, úgyhogy bátran lehet próbálkozni. Húsos és húsmentes verziót is készíthetsz, a fűszerezés és a töltelék csak rajtad múlik. 

Lapcsánka, persze szintén sütőtökből 

 

Sütőtök lapcsánka, olyan finom, mint amilyennek hangzik. Reszelt sütőtök, tojás, liszt és fűszerek kellenek hozzá. Ezeket elkevered, és kis adagokban forró olajon kisütöd. Nagy segítség lehet hozzá egy ilyen tésztaadagoló, amilyennel amerikai palacsintát, de akár muffint, vagy bármilyen süteményt könnyebben és gyorsabban tudsz elkészíteni. Mint ahogy a sütőtökkrémleves esetében már említettük, a gyömbér, a szerecsendió, sőt, a rozmaring nagyon jól illik a sütőtökhöz. A szerecsendió esetében javasoljuk, hogy frissen őrölve használd, mert így sokkal intenzívebb ízre számíthatsz. Egy ilyen szerecsendió darálóval fokozhatod a végeredmény ízvilágát.

Egyébként hagyma is kiemeli vagy épp kiegészíti a sütőtök  édeskés ízét. Ezekkel bátran kombinálhatod. A sütőtök lapcsánkához készülő mártogatós is nagyon változatos ízvilágú lehet. 

Sütőtökös rizottó

 

A rizottó selymes, puhára főtt speciális rizottórizsből áll, lelkét a vaj adja, hiszen a szószos állag az étel lényege. A sütőtökös rizottó esetében a puhára főtt sütőtököt össze kell mixelni botmixerrel, és ezt a pürét adhatod hozzá a rizshez. Lassan óvatosan kell főzni ezt a keveréket, vajat, fehérbort majd alaplevet adva hozzá folyamatosan. Ehhez rizspárolót is használhatsz, hiszen sokkal könnyebb és gyorsabb így a főzés.  Rizs, vaj, parmezán, egy kis fehérbors és szerecsendió jöhet bele. 

 

Reméljük, ez a négy recept elhozta az őszi hangulatot. Próbáld ki őket, és élvezd ki a különleges ízeket!


 

Hasonló cikkeink a témában: