gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Profi hamburger készítése profi eszközökkel

2022. 06. 08.

Profi hamburger készítése profi eszközökkel

Profi hamburger készítése profi eszközökkel

A hamburger akkor lesz igazán profi: ízes, szaftos, ha ismersz néhány trükköt. Ha tudod, mire kell figyelni, és ha profi eszközöket használsz hozzá!

Kedvenc ételünk kultúrtörténete

Az elmúlt években lezajlott utcai gasztronómiai forradalomban kétségtelenül a hamburger kapta a főszerepet. Az egyik legjobb alap ugyanis a hamburger volt az újragondolásra. Minden megvan benne, ami kellhet: hamburger zsemle, amely kívül ropogós, belül puha, és lehet játszani a színével, formájával, méretével, sőt, még a textúrával is, bizonyos keretek között.

A hús minősége, fűszerezése és elkészítése szintén lehetőséget nyújt a kreativitásra, de a professzionalizmusra is. Ugyanis a marhahús annál jobb, minél nagyobb szakértelemmel készítjük el. A fűszerezéssel sem kell túlzásba esni, inkább a szaftos, omlós, mégis kívül ropogós állaggal kell kísérletezni. A friss és savas ízekkel játszó saláta, valamint az öntetek pedig segítenek abban, hogy a kompozíciót tökéletes aromák zárják.

Ez tehát az oka annak, hogy ez az USA-ban elterjedt német múltú étel, a világ legegyszerűbb, mégis legbonyolultabb szendvicse lett a gasztroforradalom királya, vagyis császára, ha már németekről van szó.

 

Költői kérdésre racionális válasz: ilyen a tökéletes hamburger

 

Nyilvánvalóan egy étel tökéletessége szubjektív kérdés. Azonban a profi séfeknek is megvan a véleményük arról, hogy mitől igazán jó egy étel: az állagok és az ízek harmóniája, és néhány apró trükk tesz egy-egy ételt igazán finommá. Például a hamburger esetében is minden részlet számít. Mert az objektív tény, hogy sokkal élvezhetőbb a hamburger, ha a zsemlét lepirítjuk, ha a sós és az édes, valamint a savanyú ízek harmóniát alkotva egészítik ki egymást. Ha a hús puha és szaftos, de csak ha beleharaptunk, kívül azonban kicsit kérgesre sült, hogy roppanjon. Nem csak az egyes elemek íze és textúrája, hanem azok együttes játéka a fontos.

Hiszen egy hamburgerbe nagyon sok minden belefér. Különböző ízvilágú szószok, bacon és sajt, lehet az cheddar, márvány, vagy épp feta. Édes és sós kiegészítők, savanyított zöldségek, tükörtojás, gomba. Rengetegféle módon lehet hamburgert komponálni. Az a lényeg, hogy minden alapanyag és íz összhangban legyen egymással. Emellett persze az alapvető összetevőkre is figyelni kell. Az már fél siker, ha minden alapanyag friss és jó minőségű. De hogy melyek azok az alapvető részletek, melyekre a hús, a zöldségek és a zsemle esetében figyelni kell? Nézzük meg!

A hamburger húspogácsa szerepe

A húspogácsa a hamburger egyik legfontosabb eleme. Nagyon oda kell figyelni rá. Sokféle húsból készülthet, sőt, ma már isteni vegán feltéteket is lehet készíteni, például gombából. Akik a klasszikus, húsfaló verzióra vágynak, választhatnak a klasszikus marhahús, a könnyedebb csirke, vagy épp valamilyen formabontó húsféle között. Hiszen nem egyszer láthattunk már különleges húsokból készült hamburgert az éttermek étlapján. Igen, erre nem is tértünk ki: a street foodok királyát pont a már felsorakoztatott előnyök és lehetőség miatt az éttermek is átvették, és előszeretettel kínálják étlapjaikon a különböző hamburger különlegességeket.

Milyen hamburger húspogácsa található ezekben a csodákban? Például vadhúsok, de valójában tényleg csak a kreativitáson múlik, hogy ki miből meri elkészíteni ezeket a falatokat.

 

Hogy mit csináljon az, aki házi hamburgert tervez sütni, és azt szeretné, hogy a lehető legjobb legyen a húspogácsa? Ha marhahúst választ, mert a klasszikus döntés mellett szeretne maradni, akkor hátszínt vagy bélszínt válasszon, de a lapockával, marha nyakkal vagy marha szeggyel sem lehet nagyon mellélőni. Érdemes kétszer ledaráltatni, vagy ledarálni a húst. Ehhez elektromos húsdarálót, de a bátrabbaknak, vagy persze kisebb mennyiséghez kézi húsdarálót is tudunk ajánlani. Akiknek van húsdaráló fejjel ellátott robotgépe, annak 100%-ban házi lehet a hamburgere, hiszen nem csak a húspogácsában segít neki ez a készülék, hanem a házi hamburgerbuci tésztájának dagasztásában, kelesztésében, később pedig a zöldségeket is szeletelheti vele. Az Assistent robotgépcsalád az egyik legnagyobb kedvenc a webáruházunkban, mely tényleg mindenben segíthet. 

A jó hamburgerhús titka, hogy 70-30%-os arányban legyen benne a zsír és a hús, természetesen a színhús javára. Miért kell körülbelül egyharmadnyi zsiradék? Hogy a hús ne száradjon ki, jó szaftos legyen. A házi húspogácsákhoz pedig ezeket a formázókat ajánljuk, nagy mennyiséghez pedig ilyen húspogácsa készítő gépeket szoktak használni.

 

Tökéletes hamburger zsemle

A tökéletes hamburgerzsemle készülhet kenyérlisztből és vízből, valamint élesztőből, de joghurttal készült verziót is találtunk már. Rengetegféle megoldás létezik a hamburgerzsemlére is. Ami akár pótolható, felcserélhető. Hiszen ciabattában, kelt cipótésztában, de akár házi fitness zsemlében elhelyezve is felkínálhatjuk a húst és a szószokat. Egyéni ízlés függvénye, hogy kinek milyen zsemle esik jól. Vannak, akik kizárólag az édes buciban hisznek, a régi magyar talponállók hamburgereit idézve. Mások már a kenyérszerűbb verziók mellett teszik le a voksukat.

 

A hamburgerzsemle lényege, bármilyen alternatívát is választunk, hogy próbáljunk meg minél szellősebb, lyukacsosabb tésztát előállítani, mert így fog igazán jólesni a tömörebb húshoz a pékáru. A hússal érintkező részt pirítsuk le, hiszen így valamennyire megóvhatjuk attól, hogy a zsírtól és a szafttól hamar elázzon a zsemle. Így sokkal élvezetesebb lesz a hamburger. A zsemle kívül legyen ropogós, hiszen csak belül számítunk a könnyed, szivacsos állagra. 

Roppanós zöldségek, marinálás és szószok

A marinálás nagyon elterjedt a hamburgerekbe kerülő zöldségeknél, mert jó hatással van az étel ízvilágára, a marhahúshoz jól illenek a savasabb ízek. Például a profi szakácsok nem is javasolják a nyers kígyóuborkát a hamburgerbe, helyette mindenképpen valamilyen savanyított verziót ajánlanak. De minden zöldségnek jól áll egy kis fűszeres-savas pác, amely a nehéz marhahús mellé kerül a zsemlébe.

Ha profi marinált zöldséget készítenél, akkor ezzel vagy ezzel a zöldségszeletelővel vághatod fel a hamburgerbevalót. Azért fontosak a megfelelő eszközök -ebben az esetben a zölségszeletelő- hogy egyforma darabokra legyenek vágva a zöldségek, hiszen így lesz a legfinomabb és legharmonikusabb a végeredmény.

 

Szószok esetében a házi barbeque szószt javasoljuk, de ha visszafogottabb ízekre vágysz, előfordulhat, hogy a zöldfűszeres marinád elég lesz számodra a teljességhez.