Sütőtök krémleves
2020. 10. 07.
Közeleg az ősz, az édes ízű leveseket forró sütőtök levesre cseréljük, mely egy kis extrán csalafinta fűszerezéssel új köntösben mutatkozik be a családi asztalon.
Receptünk most is az ANKARSRUM receptkönyvből való.
Hozzávalók:
600 gramm friss sütőtök
1 darab póréhagyma
50 gramm friss gyömbér
2 ek kurkuma (lehetőleg friss)
2 gerezd fokhagyma
2 ek repceolaj
240 gramm főtt csicseriborsó
400 ml kókusztejszín
700 ml zöldségleves
½ evőkanál só
½- 2 teáskanál cayenne bors
A tetejére:
70 gramm tökmag
1 teáskanál só
0,5 ek cayenne bors
Főzzünk együtt, lépésről lépésre!
• Hámozd meg és vágd kisebb darabokra a tököt. Forralj fel vízet, tegyél bele sót és főzd körülbelül 15 percig, amíg a sütőtök megpuhul, utána tedd félre.
• Vágd apróra a hagymát. Hámozd meg és reszeld le, vagy vágd nagyon apróra a gyömbért, a kurkumát (amennyiben frisset használsz) és a fokhagymát.
• Önts olajat egy serpenyőbe és közepes lángon néhány percig pirítsd le a gyömbért, a kurkumát és a hagymát.
• Add hozzá tököt és a lecsepegtetett csicseriborsót, majd a kókusztejszínt, a zöldséglevest (alaplé) és párold 10-15 percig.
• Kóstold meg és ha szükséges, ízesítsd sóval, valamint cayenne borssal.
• Szereld össze ANKARSRUMOT a turmixgéppel.
• Öntsd a levest a turmixgépbe, és keverd simára. Hígítsd forró vízzel, ha a leves túl sűrűvé válna.
ANKA TIPP:
Pirítsd meg a tökmagot száraz serpenyőben, közben hintsd meg sóval és cayenne borssal, majd szórd rá a levesre.