gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Szuvidálj polipot! 5 étel, amiről biztosan nem tudtad, hogy szuvidálva még finomabb

2020. 01. 14.

Szuvidálj polipot! 5 étel, amiről biztosan nem tudtad, hogy szuvidálva még finomabb

A szuvidálás általában a húsokról szól: a szakirodalom többnyire a masszívabb húsok esetén ajánlja a szuvidálást, hiszen ez a konyhai eljárás elsősorban megpuhítja az alapanyagokat. Persze ez nem minden, a lassú hőkezelés miatt a hús szaftosabb, a zöldség lédúsabb marad, a fűszerek vagy a páclé pedig a vákuumcsomagolás révén még jobban átjárja az ételt, ezáltal még ízletesebbé téve azokat.

1. Főtt rizs helyett szuvidált vegetáriánus fogás
A rizst jellemzően főzni szokás, és nem szuvidálni. De mi van akkor, ha szeretnénk zöldségekkel és különböző fűszerekkel összefőzve egy ízgazdag ételt kapni, ami több puszta köretnél? Ilyenkor érdemes összecsomagolni néhány jóféle hozzávalót, majd hosszan szuvidálni. Az alábbi receptvideó is ezt ajánlja, a zöldségeket és egyéb ízesítőket némi párolás után kell a rizzsel együtt becsomagolni, majd 95ºC-on 35 perces programmal puhára főzni. A végén fokhagymás brokkolival, gombával és bébikukoricával lehet tálalni.

2. Kumpliból ráncos krumplit
Először is a krumpliszemeket sós vízzel együtt tegyük zacskóba, majd 1,5 órás szuvidálási programmal 90ºC-on főzzük puhára. Ha ez megvan, már csak serpenyőben, némi melegítéssel ki kell szárítani a krumplikat és mennyei sós főtt krumplit kapunk, amit ízlés szerinti mártogatóssal (a Sammic receptje szerint úgynevezett mojo szósszal) fogyaszthatunk.

3. Lágytojás – zacskóban!
A tojás szuvidálását a Sammic például egy pisto recepthez ajánlja. A pisto tulajdonképpen a lecsó spanyol változata, vagyis kell hozzá mindenféle zöldség, illetve tojás. Az alábbi recept a máshol fellelhető tükörtojás helyett lágytojást ír elő, és épp ezért van szükségünk a szuvidálásra, ugyanis az eljárással 64ºC-on, 36 perc alatt tökéletesen lágy főtt tojást kapunk. Kicsit lassabb ugyan, de sokkal pontosabb, mint a hagyományos főzés, és ha a zöldségeket is megfelelőn készítjük, a végén egy pompás ételkülönlegességet kapunk!

4. Tökélyburger, mesteri hússal
Ha már a felvezetőben előkerült a marha: valójában nem csak a steakhúsokat vagy az inasabb marhahúst lehet szuvidálni, ez ugyanolyan jól működik a hamburgerhússal. Hisz a hambinál legalább annyira fontos, hogy puha és omlós húst kapjunk, mint bármelyik másik marhaételnél. Ehhez 56ºC-on, legalább fél óráig kell szuvidálni a húspogácsákat, majd a végén sütni még egy keveset. Az alábbi videó szerint a dolog megéri a vesződséget:

5. Cápeti beájulna: szuvidált polip!
Persze ezt már inkább csak szórakoztatóan extrém érdekességként válogattuk be, de újabb példa arra, hogy bármit, de tényleg BÁRMIT lehet szuvidálni (ahogy azt a Sous Vide Everything Youtube-csatorna is hirdeti). Hőseink a videóban, miután felszabdalták a sikamlós tengeri élőlényt némi olivaolaj és só társaságában bevákuumozták, majd miközben a polip 24 órán át (!) szuvidálódott, készítettek hozzá némi olivabogyós, paradicsomos, bazsalikomos tésztát. Amint röpke 1 nap leforgása alatt elkészült a polip, nincs más hátra, mint kiszedni a zacsiból, leönteni a tetemes mennyiségű levet, majd a videóban ajánlott fokhagymavajjal megkenni és grillrácson megsütni. A videóban egyébként háromféle hőmérsékleten szuvidáltak, de egyértelműen 77ºC fokon sikerült legjobban a tengeri finomság.

És aki ezek után kedvet kapott valamilyen extrém (vagy kevésbé extrém) szuvidált fogás elkészítéséhez, annak a nagyszerű Horecatech sous vide gépét ajánljuk hozzá, amelynek használata egyszerű, ám így is képes új szintre emelni a konyhánk gasztroszínvonalát!