gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Tényleg eljöhet a lombikhús kora?

2018. 07. 25.

Tényleg eljöhet a lombikhús kora?

Évek óta lehet olvasni a híreket, miszerint a mesterségesen előállított – tehát nem állatokból nyert – húsról szólhat a táplálkozástudomány jövője, ez mentheti meg, vagy épp ellenkezőleg, döntheti nyomorba az élelmiszeripart, attól függően, melyik érdekcsoport felől nézzük a kérdést.
 
A megosztó innováció és a nyomában járó táplálkozástudományi probléma eddig inkább csak elméletben létezett, de úgy tűnik, pár éven belül tényleg elterjedhet a mesterséges hús.
 
A módszer támogatói szerint az új tápláléktípus bevezetése elkerülhetetlen, ugyanis a jelenlegi állattenyésztés nagyon pazarló és hatalmas környezeti terheléssel jár (pedig a többi emberi tevékenység már így is rengeteg kárt okoz). Elég csak arra gondolni, hogy a föld termőterületének mintegy 70 százaléka legelő jelenleg, az elérhető ivóvíz felét haszonállatok fogyasztják, illetve az ENSZ szerint az üvegházhatású gázkibocsátás 18 százalékáért is az állattenyésztés felel (a Worldwatch Intézet szerint a valós szám közelebb áll az 50 százalékhoz). És a népességnövekedéssel mindez csak romlani fog: jelenleg 7,6 milliárd ember él a földön, de az ENSZ prognózisa szerint 2050-re 9,8 milliárdra nőhet a teljes népesség. A hús iránti kereslet ezzel párhuzamosan 50-70 százalékkel is megugorhat.
 
Ilyen a lombikhús (kép forrása: Gizmodo)
 
Vagyis a jelenlegi nagyipari állattenyésztés és úgy általában az emberiség kilátásai nem túl jók. Viszont az utóbbi években egyre komolyabb áttöréseket értek el a mesterséges hús kutatásában. Egész pontosan 2013-ban mutatták be a maastrichti egyetem kutatói a világ első mesterséges húsból készített hamburgerét, amelyet laboratóriumban, őssejtekből hozták létre. A 140 grammos húspogácsa előállításai költsége akkor kb. 73 millió forint volt.
 
Azonban a kutatások itt nem álltak meg, a Mosa Meat nevű startup tovább kísérletezett – hála az általuk összekalapozott, mintegy 2,4 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásnak – és olyan jól haladtak, hogy 2021-től már marhahúspogácsák piacra dobását tervezik, az ipari termelés pedig 2-3 évvel később indulhat be. Becsléseik szerint akkorra egy dollárból (kevesebb, mint 300 forint) kerülhet majd egy átlagos húspogácsa. Egyelőre a fő kihívás az, hogyan lehet kellően szaftosra és ízletesre csinálni az alapvetően zsír- és vérmentes húst.  
 
De úgy tűnik, az első kísérleti húsokra így sem kell éveket várni. Aktuális hír, hogy az Air New Zealand légitársaság újításként vezette be gépein a mesterséges húsból készült hamburgert. A történet nagy port kavart, az új-zélandi miniszterelnök-helyettes szerint a társaság ezzel egyenesen az ország exportjának húzóágazatát, a nemzeti marhahústermelést veszélyezteti.
 
(forrás: Deccan Chronicle)
 
És itt jön be egy másik érdekcsoport, a húsipari konglomerátumok köre, akik természetesen mindenféle magasztos eszmére hivatkozva – mint a nemzeti húsipar, a helyi hagyományok védelme – ellenzik az „álhúsgyártást”. Persze nem csak iparági szereplők ágálnak ellene, a nemrég elhunyt Anthony Bourdain gasztroóriás sem bízott a „kamuhúsban”. Ő kis túlzással ellenséget látott benne, mivel szerinte egy étel fogyasztásának az örömszerzésről kell szólnia. Úgy vélte, sokkal fontosabb lenne a pazarlást megszüntetni, és a haszonállatok, így pl. a szarvasmarha egészét felhasználni, mielőtt a mesterséges hús felé fordulna az emberiség.
 
Persze a pro és kontra érvek száma a végtelenhez tart, itt csak a legfontosabbakat kíséreltük meg sorra venni. De egy dolog biztosnak tűnik: az elkövetkezendő években, évtizedekben egyre komolyabban kell számolnunk a hús mesterséges alternatívájával (még ha végleg kiváltani nem is fogja tudni a hagyományos változatot).
 
Amíg pedig várunk az etikusabb vagy környezetkímélőbb fehérjeforrásra, a hagyományos húsok (csirke, marha, sertés) feldolgozásához továbbra is az Assistent márka kiváló minőségű húsdarálóját ajánljuk, amit az Ankarsrum Assistent alapgéphez lehet kapni. A darálót az alapszerkentyűhöz csatlakoztatni csak néhány mozdulat, és a kerti grillezésekhez remek hamburger-alapanyagot (vagy bármilyen más darált húsalapanyagot) készíthetünk vele!