gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Tiszta udvar, rendes konyha

2018. 04. 07.

Tiszta udvar, rendes konyha

Szebb konyhában főzni is kellemesebb, és általában ez a főztünk minőségére is hatással van. A tavaszi nagytakarításból ezért a konyhánk sem maradhat ki!

Ha tavasz, akkor megújulás, megszépüés, felfrissüés. Mióta meteorológiai értelemben is beköszöntött az egyik kedvenc évszakunk, egyre nagyobb kedvvel tudunk a ház körül, illetve kimondottan a konyhában tevékenykedni. Ilyenkor ráfér otthonunk eme kiemelten fontos helyiségére egy kiadós takarítás és rendcsinálás.

Egy átfogó leltárral érdemes kezdeni a konyha lomtalanítását, megnézni, mi járt le vagy mi az, ami csak foglalja a helyet, de a szívünk mélyén tudjuk, hogy soha nem fogja a tányérunkon végezni (pl. nehezebb időkre tartogatott májkrém, kövületté vált száraztészta, extrém esetben villanyborotva) – ezt a műveletet a hűtőben egyébként is időszerű legalább hetente elvégezni, ám tavasszal az egész éléskamrát érdemes átfésülni. A lejárt konzerv, fűszerek és száraz áruk mehetnek a kukába, ami pedig feleslegessé vált, azt el lehet vinni valamelyik adományozó szervezetnek.

Apró fortély, hogy amikor a polcokat nézzük át, felülről lefelé haladjunk, a kiürült polcokat pedig érdemes letörölni, akár ecetes vízzel is. Hogy megvédjük a polcok, fiókok felületét, egyszerű sütőpapírral vagy csomagolópapírral is kibélelhetjük őket – közben ügyelve azért arra is, hogy a végeredmény esztétikus maradjon. Ha pedig a különböző fűszereket fakkokba rendezzük, később sokkal egyszerűbb lesz kiigazodni, amikor szükségünk van valamire.

Ha a leltárral megvagyunk, letörölgettük a polcokat, jöhetnek a további felületek és eszközök. A mosogatót és a pultot érdemes alaposan letisztítani (itt a vegyszeres segítség/zsíroldó is játszik), majd ráfordulhatunk az olyan, sokszor nehezebb terepet jelentő felületekre, mint a mindenféle odaégett szennyeződésekkel és ráfröccsent olajcseppekkel terhelt tűzhely vagy a sütő, aminek a tisztításához mindenképp érdemes hideg zsíroldót használni.

A mosogatógépünk esetén annak belsejéről sem szabad megfeledkezni: valamilyen szagtalanítóval érdemes egy mosogatást üresen is elvégezni, majd utána hagyjuk teljesen kiszáradni a gépet. A mikró tisztításához egy kis segítség (bár sokaknak nem lesz nagy újdonság): néhány  percre tegyünk be egy tálka vizet, amibe előzőleg belefacsartunk egy citromot. A párolgó víz szépen fellazítja a mikro belsejében megtapadt szennyeződéseket, ezután könnyű lesz eltávolítani azokat.

Ha legfontosabbakkal megvagyunk, a látható helyeken rend és tisztaság uralkodik, jöhetnek a nem látható helyek. Húzzuk el az elmozdítható eszközöket, tisztogassuk át, az alá/mögé szorult koszt. Ebből a szempontból talán a hűtő a legproblémásabb: ha belülről már rendben van, húzzuk el a helyéről, és ha a látványtól nem sírtuk el magunkat, készítsük elő a takarítós nehézfegyverzetet.

Tisztaság vagy feng shui?

Otthon és rend témakörben manapság egyre divatosabb a kínai eredetű feng shui lakberendezési hagyomány és szemlélet, amelynek lényege, hogy ember és természet összhangja az otthonban, a lakótérben is megvalósuljon. A feng shui (a kifejezés jelentése: szél és víz – a természeti elemek egyensúlyára utal) célja az ideális lakhely kialakítása, amely hozzásegít a sikeres élethez a környező táj és terepformák elemzésével.

Ez a lakberendezési paradigma az egész élettérre vonatkozik, így a konyhára is érvényesíthető, vagyis a tavaszi megújuláshoz támpontot nyújthat. A cikk elején leírtak tükrében például érdekes áthallást jelent, hogy a konyhai feng shui is a tisztaságon és annak fenntartásán alapszik. A rendet megzavaró elemeket, így az edényeket el kell pakolni, a mosatlant nem szabad otthagyni, rendszeresen szellőztetni kell, és lehetőség szerint elég fényt kell beengedni a helyiségbe.


Egy kis faenergia (forrás: Flickr)


Léteznek viszont ennél konkrétabb, talán csak a feng shuiban jellemző szabályok, amelyeket inkább csak mint egzotikus érdekességeket, semmint kötelező aranyszabályt említenénk. Eszerint például két elem (tűz, víz) együttes jelenléte harmóniát vagy épp ellenkezőleg, viszályt, balesetet eredményezhet, attól függően, hogy egyensúlyban vannak-e a lakásban. A mosogató a víz-, a tűzhely pedig értelemszerűen tűzenergiát képvisel, a feng shui szerint a harmóniához a tűzhelyet és a mosogatót 1-2 méter távolságra kell elhelyezni egymástól. Ha ez nem megoldható, akkor valamilyen zöld színű tárgyat kell helyezni közéjük a pultra, azt mondják, így a faenergia egyensúlyt teremt köztük.

Egy másik szabály már jóval kevésbé tűnik ezoterikusnak: mindig figyelni kell arra, mit látunk a konyha ablakából. Nem mindegy, hogy főzés közben virágokra, szép tájra vagy egy tűzfalra nézünk. Ha utóbbi a helyzet, azon színes függönyökkel segíthetünk. Ha pedig nem jut be elég természetes fény a konyhánkba, azon erőteljesebb mesterséges világítással javíthatunk.

A rend fenntartása

Sokkal egyszerűbb és – mivel az idő pénz – olcsóbb valamit karbantartani, mint nulláról kezdve újra felépíteni. Igaz ez a rendre is, amit ha egyszer megcsináltunk, utána idővel hajlamosak vagyunk a sietség/hanyagság okán egyre jobban figyelmen kívül hagyni. Persze az állandó odafigyelés fegyelmet kíván, de ez bőven megéri, a hasznot pedig vendégeink elismerő pillantásainak formájában zsebelhetjük be.

És ha a takarítással egybekötött rendcsinálás után szeretnénk a konyhánkat még egy szinttel magasabb esztétikai kategóriába emelni, ahhoz a Kitchen Aid vagy az Assistent Original többféle színben kapható, gyönyörűen formatervezett eszközei még több lehetőséget nyújtanak. Illetve további dizájnos kiegészítőkért érdemes az oldalunkat böngészni.