gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Trükkök és praktikák amatőr bölléreknek

2016. 03. 07.

A feladatra való felkészülés kisebb felkészülést és akaratot igényel, amit könnyedén jó példával hamar elsajátíthatunk. ha van kitől eltanuljuk, de figyeljünk oda az apró részletekre és jó tanácsokra, mert az a termék rovására mehet. Érdemes ezen kívül utánaolvasni az ilyenkor szükséges teendőknek.

Legelőször is a személyi és a környezeti higiénia az elsődleges szempont, ami hiányában bele se kezdjünk a munkálatokba. A húst gondosan készítsük elő, íntalanítsuk, válasszuk külön a bevérzett húsrészeket és gondosan tartsuk távol kártevőktől. Ehhez edényzetet és fedőt használjunk és egy nagyobbacska hűtő is szükséges, a legalacsonyabb hőfokon. Minél alacsonyabb hőmérsékleten hűtjük, annál jobbat teszünk a húsnak.

Gondosan számoljuk ki receptünk alapján a szükséges hozzávalókat, miből mennyire van szükségünk, és ezen kellékeket szerezzük be előre. A munkálatok előtt nézzük meg vannak-e éles késeink, és élezzük meg őket. Az ipari és a háztáji munkákhoz mi a Dick kés és fenőacél termékeket ajánljuk, hisz a szakma előszeretettel használja ezeket megbízhatóságuk miatt. A böllérkedés nem csak a pálinka kóstolásból áll, hanem igen is komoly feladatot és odafigyelést igényel, akár szalonnát formázunk, vagy sonkát hálózunk, esetleg szalámit töltünk.

Biztonsági okokból javasoljuk hogy kés nélküli kezünkre vágásbiztos kesztyűt húzzunk, ami biztonságot ad kezünk épségére. Soha ne tartsuk a kést magunk fele, csakis tőlünk elfele. A munkákhoz felhasznált anyagokat gondosan készítsük elő, a beleket kötözzük meg vagy klipszeljük le, ehhez kézi klipszelő fogó javallott, amit könnyen be lehet szerezni az arra specializálódott online boltban. Klipszelő fogó használatával gyorsabb és tisztább munkát tudunk végezni, amivel akár a rosszul megkötött belet még össze tudjuk klipszelni.

A sózott természetes belek és műbeleket szintén kézmeleg vízben kell áztatni, a húsok fűszerezését nem a töltés előtt hanem minimum 12 órával a töltés előtt végezzük, hogy kellően átjárja a fűszer a húst és zsiradékot. Darálásnál ügyeljünk a kenődés elkerülésére, hideg hússal dolgozzunk. pácolásnál vizsgáljuk át a húst nincs e közte gennyes vagy bevérzéses, mert ha van akkor a teljes tételt dobhatjuk ki a kukába, mert a kutya se eszi meg.

Legyen kéznél a füstölőbot amire töltés vagy pácolás után felaggatjuk a félkész terméket, lehetőleg ne fagyasszunk vissza áztatott természetes belet, annak nem lesz jó vége. A zsiradékok kisütését kisebb adagokban végezzük, ne tömjük meg a főzőedényt, sütéséhez kis százaléknyi tejet és sót használhatunk, ez a barnulást segíti és sós ízt ad tepertőnknek!