gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Vulkánba sült pecsenye: így készül a cozido

2017. 09. 27.

Vulkánba sült pecsenye: így készül a cozido

Furnas, Azori-szigetek, Sao Miguel, déli tizenkét óra, kilépsz a burjánzó erdőből, meleg van és intenzív kénszag, 93 %-os páratartalom. Fortyogó mofetták között a szétfoszló gőzfelhők mögül mintha egy misztikus temetési szertartás utolsó fázisai bontakoznának ki: két férfi kapával, lapáttal dolgozik, tőlük tisztes távolban bámész emberek állnak.

Aztán tisztul a kép, a kénszagba a frissen főtt disznóhús, káposzta illata vegyül, a két férfi hatalmas lábost emel ki a föld alól, az addig csendben várakozó tömeg örvendezik, vadul fotóznak: elkészült a cozido, az azori konyha egyik remeke. A dolog lényege, hogy tűzhely helyett az aktív vulkáni tevékenységből származó hőenergiát használják az étel elkészítéséhez.

A helyiek számára nincs ebben semmi extrém, az étel elnevezése is csupán a sülés folyamatára utal. Az itteni éttermeknek bérelt verme van a mofettamezőn, nem lehet csak úgy odatolakodni a kis lábasoddal, hogy majd készítesz magadnak cozidot. Viszont ha fizetsz és korán kelsz, te magad is részt vehetsz az előkészületekben és persze a fogyasztásban!

Egy átlagos cozido reggel hatkor kezdődik. Alapnak néhány káposztalevelet helyezünk a lábos aljába, aztán jöhet a karfiol, a krumpli, a hagyma és a jamgyökér. Ezután következik a csirke, marha, sertés és a kolbászok. A tetejére pedig káposztalevélbe tekert véres hurkákat teszünk, végül alaposan megsózzuk. Hús helyett tehetünk tőkehalat is a cozido-ba, elvégre ott vagyunk az Atlanti-óceán közepén. 

A lábast ezután behelyezik a talajba, fedővel, kendővel letakarják, a gödör nyílását pedig egy megtermett falappal zárják le, majd földet hordanak rá, és egy kis táblán sorszámmal megjelölik. Már csak várni kell türelmesen: öt-hat óra alatt készül el a húsos változat, három óra alatt összerottyan a tőkehalas. Az elkészült cozido-hoz remekül csúszik a helyi basalto vörösbor. 

Cozido-t a konyhámba!

Ha kéznél van egy mofettamező, és megvásároltad az alapanyagokat, már csak egy megfelelő edény kell. Itt kedvedre válogathatsz a 20 és 50 literes rozsdamentes ételhordók között attól függően, hogy épp hány embert szeretnél meginvitálni a cozido-lakomára. 

És ha épp nincs időt kiugrani az Azori-szigetekre, a cozidot itthon is elkészítheted! A Maxima sous vide vízfürdővel csúcsra járathatod az alacsony hőfokú, lassú főzés művészetét. Hagyj időt a húsoknak, halaknak, zöldségeknek, hadd főjenek egészen puhára, bontakozzon ki egyedi ízviláguk! A sous vide technológiával három tized celsius fok pontossággal lőheted be a főzési hőmérsékletet, nem kell amiatt izgulni, hogy éppen hol kaptál helyet a mofettamezőn.