gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Blog

5 meglepő módja a burgonya felhasználásának

2023. 09. 04.

5 meglepő módja a burgonya felhasználásának

A burgonya felhasználásának egyedi alternatívái

Mindnyájunknak van egy ismerőse, aki alternatív módon fogyasztja a burgonyát. Van, aki a boltíves gyorsétterem eper shake-jébe mártva. És van, aki a kezébe veszi a rántott húst, és arra szedi a krumplipürét, hogy ne kelljen tányért használni. Nos, ezek még a visszafogottabb verziók közé tartoznak. Vannak ennél meglepőbb módjai is a burgonya felhasználásának.

 

1. Burgonya a diétában

Sokunk fejében a krumpli egy tiltólistás étel diéta során, hiszen rengeteg szénhidrát és keményítő van benne. Ugyanakkor egyre több testépítő állítja azt, hogy ez egy tévesen rögzült információ, ugyanis ha helyesen készítjük el a krumpedlit – tehát nem bő olajban sütjük, hanem főzzük, pároljuk, vagy esetleg forró levegős sütőben sütjük olaj nélkül –, akkor sokkal jobb társunk lehet a fogyásban, mint a rizs.

Ez jó hír! Nem vagyunk életünk végéig a dögunalmas csirkemell+rizs menüre kárhoztatva, ha diétázunk.

Nézzük meg, mit jelent ez mikrotápanyag szinten: 100 gramm burgonyában fele annyi kalória van, mint ugyanennyi rizsben. A krumpliban több a C-vitamin, több rostot tartalmaz, illetve gazdagabb magnéziumban, káliumban és nátriumban is, mint a rizs.

A krumplinak (vagy viccesen: kolompérnak) emellett magasabb a satiety indexe is, vagyis jobban eltelít, később leszünk éhesek tőle és ezzel be is vitte az utolsó jobb horgot, amivel kiütéssel győzedelmeskedett a rizs felett.

 

2. Burgonyából kovászos uborka

Ha esetleg kovászos uborkát készítünk, és azon kapjuk magunkat, hogy nincs otthon fehér kenyér, vagy zsemle, véletlenül se essünk pánikba, ha találunk 1-2 szem krumplit a spájzban. (Ha nem találunk, jöhet a pánik, de addig semmiképpen!)

Kezdésként az egyik burgonyát felkarikázzuk, és az üveg aljára tesszük. Jöhetnek rá az ubik és a megszokott fűszerek. Végezetül a másik krumpli karikáival lefedjük az egészet, ezzel egy „burgonya-zárójelbe” téve az uborkákat.

Amellett, hogy a végeredmény ugyanolyan lesz, mint a kenyérrel készült változat, még a leve is tisztább marad. Sőt, ha gluténérzékenység családtagunk vagy vendégünk keze elutasításra lendül kínáláskor, leszerelhetjük őt azzal, hogy: „Ez gluténmentes”, hiszen nincs benne kenyér.

 

3. Burgonyából desszert

Mindnyájan ismerjük a jó öreg szilvásgombócot, amivel nagymamáink fojtják le bennünk a gulyáslevest, majd leszúrnak minket, amiért „alig ettünk”.

Minden országnak megvan a saját krumpli desszertje. A japánok például a főtt és összetört burgonyához cukrot és rizslisztet adnak, majd az ebből a masszából formált gombócokat sajttal töltik, és ellapítva sütik ki serpenyőben. Érdemes kipróbálni, könnyen lehet, hogy a család kedvenc desszertje lesz belőle!

 

4. Burgonyából pálinka

Nem is lennénk magyarok, ha nem próbálnánk meg a burgonyából is pálinkát főzni!

Bár a burgonyapálinka készítése elég macerás, és tulajdonképpen nem is lehet hivatalosan pálinkának nevezni, mivel egy zöldségpárlatról van szó, ez aligha tartja vissza a házi pálinka készítés mestereit. Ha még nem próbálkoztál ezzel, talán megér egy misét a dolog!

 

5. Burgonyából súrolószer

A krumpli héját még véletlenül se dobjuk ki! Ugyanis a nedves burgonyahéjjal könnyedén megsúrolhatjuk a pálinkafőző üstöt, esetleg a sütőt, a serpenyőt vagy akár a mosdókagylót is, anélkül, hogy káros vegyi anyagokra lenne szükségünk.

Sőt, a krumpli héja rozsdaoldásra is használható! Ennél természetesebb módja nincs is a takarításnak!

 

A burgonya sokkal több, mint egy köret. Nem szabad sötét pincékbe és zsákokba zárni, használjuk bátran, bármire! További érdekes tartalmakért látogass el Facebook-oldalunkra, és ne feledd: webáruházunkban mindent megtalálsz, amire szükséged lehet a burgonya feldolgozása során!

Hasonló cikkeink a témában:

Mit fognak enni 100 év múlva az emberek?

2024. 04. 19.

Tovább olvasom


Ünnepi falatok: húsvéti csokitorta recept

2024. 03. 21.

Tovább olvasom


A nápolyi pizza titka

2024. 03. 11.

Tovább olvasom


Gluténmentes diótorta, fügekoronával és receptvideóval

2024. 02. 26.

Tovább olvasom


Hogyan spórolj időt a konyhában?

2024. 02. 20.

Tovább olvasom



Kapcsolódó termékeink