A hurka igenis, lehet a gasztronómia csúcsa
2019. 01. 03.
Sokakban még mindig úgy él - tévesen - hogy a hurka gyengébb minőségű élelmiszer, kizárólag a tucatkonyhák, kifőzdék és hentesek szférájába utalható, a csúcsgasztronómia kerüli, mint sztárséf a vegetát. Pedig a valóság ennél azért jóval árnyaltabb. A hurkának ugyanúgy létezik csúcsminőségű változata, mint bárminek. Válogatott alapanyagok pl. mangalicahús felhasználásával is készülnek speciális hurkák, amelyek akár fő összetevőként is fontos szerepet tölthetnek be egy-egy gourmet fogásban.
Erre jó példa a 2017-es Gourmet fesztivál, ami kis túlzással a hurka újrafeltalálását hozta: több különleges hurkás fogás is felbukkant a választékban, az egyikről egyenesen ódákat zengtek a fesztiválra ellátogató gasztrobloggerek.
Az Hurka-Kagyló-Kenyér fantázianévre hallgató fogást a Borsmenta például így méltatta: "Egy falat hurka Szent Jakab-kagylóval, fenyőrügyes mustárral, savanyított zöld eperrel… Szerintünk a fesztivál egyik legjobban eltalált étele."
(kép forrása: Borsmenta)
A fogást a Bori Mami konyhája készítette, Bokros Barnabás séf vezetésével. A főételük alapja a már említett májas hurka volt Szent Jakab kagylóval és mellé némi eperrel, de az első hallásra talán kissé extrém kompozíció ellenére a beszámolók szerint a fogás szép, harmonikus egységet alkotott.
Szintén a Gourmet Fesztiválra hozott a Gerbeaud-ház – amely a Gerbeaud cukrászdát, az Émile-t és az Onyx-ot foglalja magában – egy mangalicacsászárt, méghozzá véres hurkával. A császár tetejére quinoa (dél-amerikai mag, „az inkák aranya”, jellemzően köretként fogyasztják) és mangalicából készült tepertő került, a véres hurkát indiai garam masalával fűszerezték, mellé zöldalma-püré került. Mint kiderült, a hurka mangalicatüdőből és főzött bőrkéből készült (nem véletlen a magas minőség!), ezt mangalicavérrel és egy kis almával keverték össze. Szóval ez a menü se a klasszikus hurka-savanyúuborka kombóból állt.
De a 2017-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála ételkülönlegességei között is felbukkantak hurkás fogások. A hazai gasztroszakma csúcsgáláját az est menüsorával is igyekeztek még különlegesebbé tenni. Az említett évben például az Olimpia séfje, Ádám Csaba ananászos véres hurka falatokat készített, míg Barna Ádám, a Szent Andrea Wine & Gourmet Bar séfje többek között hurkával töltött buktával készült, amit birsalmával kínált.
Ezek után mondja ezt valaki, hogy a hurkát csak zsírban tocsogós változatban, fehér kenyérrel lehet enni! Szerencsére a magyar konyha is bővelkedik meglepetésekben, illetve minőségi ételekben és élelmiszerekben - innentől kezdve már csak a kreativitásunk szabhat határt a különlegesebbnél különlegesebb hurkás fogásoknak!
Ha ezek után valaki otthon is szívesen kísérletezne hurkákkal és hurkás ételekkel, annak mindenképp a Maxima 10 literes hurkatöltőjét ajánljuk hozzá, így a fáradságos töltés helyett több energia juthat majd az egyedi és ötletes kivitelezésre.