gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Állva, ülve vagy fekve? Különös étkezési szokások a világon

2024. 09. 14.

Állva, ülve vagy fekve? Különös étkezési szokások a világon

Van, amikor nem érdemes leülni

Gondoltad volna, hogy a világ egyes tájain az állva evés teljesen természetes? Vegyük például Japánt. A japán utcai ételstandoknál gyakori látvány az állva étkező emberek sokasága. De miért választják ezt a megoldást? Egyszerű a válasz: a rohanó életvitelükhöz igazodva így gyorsabb és praktikusabb. 

De nem csak Japánban találkozhatunk ezzel a szokással. Ha jártál már Olaszországban, feltűnhetett, hogy a kávézókban – különösen a reggeli órákban – a helyiek a pultnál állva fogyasztják el a reggeli presszójukat.

 

Jó, de egészséges?

Az állva étkezés tehát gyors és praktikus. De vajon milyen hatással van az egészségünkre? Egyik előnye, hogy gyorsíthatja az emésztést. Amikor állva eszel, a gravitáció segíti az ételek útját a gyomorban, ami gyorsabb emésztést eredményezhet. Ez különösen jól jöhet azoknak, akik gyakran szenvednek emésztési problémáktól. Dr. Peyton Berookim, a Dél-Kaliforniai Gasztroenterológiai Intézet szakembere szerint állva evéskor kisebb a savas reflux kialakulásának lehetősége is.

Akkor ez most azt jelenti, hogy jobb állva enni? Ez nem ilyen egyszerű! Bár megvannak az előnyei, az állva vagy esetleg sétálás közbeni evésnek, számos negatív hatását is ismerjük. Ilyenkor hajlamosak vagyunk gyorsabban enni, ami megnehezítheti a megfelelő rágást. Ráadásul a gyors falatokkal több levegő jut a gyomorba, ami puffadáshoz és gázképződéshez vezethet.

 

"Állva eszel, mint a lovak…"

Az étkezés nem csupán a táplálkozásról szól, egyes kultúrákban a közös evés elengedhetetlen része a mindennapi életnek. Magyarországon például a családi vacsorák és vasárnapi ebédek sokaknak egyet jelentenek a családdal töltött idővel. Gondolj csak bele, mit szólna a nagyi, ha állva fogyasztanád a húslevest? 

Egy másik példa a franciák étkezési kultúrája, ahol az étkezés művészetnek számít. Franciaországban a vacsora több mint egyszerű táplálkozás. A francia gourmet vacsorák során minden egyes fogást lassan, alaposan élveznek ki. Az étkezés itt egyfajta rituálé, ami időt ad a pihenésre és a társas kapcsolatok ápolására.

 

Hagyj időt a testednek!

Amikor ülve eszel, amellett, hogy jobban megízleled az egyes falatokat, alaposabban meg is rágod azokat. Ez a lassabb fogyasztási tempó kedvezően hat az emésztésre, mivel a gyomor több időt kap az étel feldolgozására, ami csökkenti az emésztési problémák kialakulásának esélyét.

Ráadásul a lassabb evés során a szervezetnek több ideje van jelezni, hogy mikor ettél már eleget, ami segíthet a túlevés elkerülésében. Az ülve étkezés tehát nem csak az emésztést javítja, hanem hozzájárul az egészséges testsúly megőrzéséhez is.

 

Van, ahol a fekve evés sem szokatlan

Ha az antik festményekre, kerámiákra gondolsz, mi jut eszedbe? Talán neked is beugrik, ahogy az ókori görögöket fekvő helyzetben ábrázolják, amint épp esznek. Ez nem véletlen! Az ókori Rómában és Görögországban a fekve, pihenő helyzetben történő étkezés a felsőbb osztályok kiváltsága volt, a luxust és gazdagságot szimbolizálta. 

Indiában vannak olyan régiók, ahol a fekve történő étkezés ma is élő szokás, különösen jeles alkalmakkor. Ilyenkor a családtagok egy nagy szőnyegen vagy matracon helyezkednek el, és közösen fogyasztják el az ünnepi lakomát.

 

Érdemes vigyázni vele!

Bár fekve enni kényelmes lehet, nem biztos, hogy ez a legjobb az egészséged szempontjából. Fekvő helyzetben az emésztés lassulhat, és nagyobb eséllyel alakulhat ki reflux, hisz a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe. Ráadásul fekvő helyzetben sokkal könnyebb félrenyelni!

Az étkezési szokások rendkívül változatosak a világ különböző részein. Mindegy, hogy állva, ülve vagy fekve eszünk, ezek a szokások sokat elárulnak a kultúránkról és az életmódunkról. 

 

Bárhogy is fogyasztod a kedvenc ételeid, elkészítésükhoz válassz profi kiegészítőket!

És kövess minket Facebookon hasonlóan izgalmas tartalmakért!