gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Az olajbogyó felhasználása és jótékony hatásai

2024. 09. 11.

Az olajbogyó felhasználása és jótékony hatásai

Az olajbogyó

Noé egy hollót engedett szabadon, de az nem találván szárazföldet, visszatért bárkájára. Majd egy galambot eresztett ki, de az sem “talált helyet a lábának”. Hét nap múlva egy újabb galamb indult útnak, aki csőrében egy olajfalevéllel tért vissza.

Az olíva maga az élet!

De pontosan milyen jótékony hatásai vannak? Mire használható még az olíva a konyhán kívül?

 

Az  ezerarcú olajbogyó felhasználása

Az olíva a béke és a szeretet, a megnyugvás és a jólét szimbóluma. Az isteni manna, ami konkrétan ehetetlen. Ugyanis nyers formában az olajbogyó, emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Nyersen elképesztően keserű, és olyan kemény, hogy lehetetlen magjától elválasztani. Több hetes pácolás során éri el azt a formáját – aminek az ízével még így sincs mindenki kibékülve –, amit már belekarikázhatsz a görög salátádba.

Olívaolaj

Az olaszok szerint az a jó, ha legalább két extra szűz olívaolajat tartunk otthon. Egy olcsóbb olajat a főzésre, és egy jobb minőségűt ízesítésre, salátákra. 

Mivel az olívaolaj jellegét számos körülmény befolyásolja, az egyes évjáratokban ugyanarról a termőterületről, ugyanabból a fajtából és ugyanannak a termelőnek a kezéből is más-más jellegű olívaolaj kerülhet ki. Napjainkban megtermelt olíva több mint 90%-ából olaj készül.

Gasztronómia

Az egyszerű földi halandó kétféle olívát használ a konyhában: a feketét és a zöldet. De ez a kettő valójában egy. Ugyanis a fekete olajbogyó, a zöld érettebb változata.

Extra szűz olívaolaj

Mechanikusan és nem vegyi úton állítják elő. Az egyik feltétel, hogy nem szabad 24 óránál tovább várni a szüretelés után, hanem el kell kezdeni sajtolni a bogyókat, különben beindul az erjedés, ami a savtartalmat is befolyásolja. Az extra szűz megnevezés a kinyerési módra és az összetételre vonatkozik, de minőségi garanciát nem jelent.

Szűz olívaolaj

Ugyanolyan módon készül, mint az extra szűz, csak a szüretelés és a sajtolás során nem olyan szigorúak a feltételek, így a savtartalom is magasabb. A savtartalma maximum 2 százalék lehet, így kevésbé egészséges, mint az extra szűz. Az íze sem olyan karakteres.

Olajbogyó a konyhán kívül

Régen egyebek mellett gyógyszerek alapanyagaként, világításra (olajlámpa), bőrápolásra, szappankészítésre használták. Előtted is számtalan lehetőség áll, ha van egy üveg olívaolajad otthon. Göndörítheted vele a hajadat. Megszabadulhatsz a horkolástól. Fényesítheted vele rozsdamentes edényeidet. Kinyithatsz vele egy régen beragadt cipzárt. Kezelheted vele a fülfájásodat. A cicád ételébe csempészve egy cseppet, fényesebb lesz  tőle a bundája.

 

Élettani hatásai

Lehetőség szerint, igyekezz kistermelők által termelt olívát keresni. Legjobb a piacon, kimért formában vásárolni. A nagyüzemi feldolgozás során ugyanis lúggal kezelik a bogyókat.

“Köszi, majd ha Görögországban élek, akkor majd veszek a piacon olajbogyót” – mondhatnád. Viszont meglepő módon, pl. a Villányi-hegység déli oldalának klímája, tökéletesen alkalmas az olíva termersztésre. Olyan cikk is kering az interneten, miszerint az olajbogyó válthatja a cseresznyét a magyar kertekben.

Tele van vitaminokkal és egyéb jóságokkal

Az még ugyan arrébb van, hogy magyar gyerekek cseresznyeszár helyett olívabogyókat akasszanak a fülükre, viszont érdemes egyre kisebb korban hozzászoktatni őket az olíva fogyasztáshoz.

Ugyanis az olajbogyó gazdag zsírokban, különösen omega-9 egyszeresen-telített zsírsavban. Olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, kalcium, foszfor, cink, vas, E-, D- és K-vitamin. Mérsékelt mennyiségben flavonoidokat, rostot tartalmaz, valamint sok nátriumot.

Élethosszabbító hatású

Hát melyik növény lehetne képes az élet meghosszabbítására, mint az, ami maga is matuzsálemi életkort érhet meg? Az olajfa ugyanis akár 2000 évig is élhet. Hosszú életének egy-egy szikráját rejtik bogyói.

Az olíva gazdag antioxidánsokban, E-vitaminban, valamint kisebb mennyiségben szelént és a cinket is tartalmaz. Az antioxidánsok lassítják sejtjeid öregedését.

Erősíti a csontokat

Ha már jó sokáig fogunk élni, nem árt, ha csontjaink is bírják. Az antioxidáns hatás nem csak éveid számait növeli, de gyulladásgátló is, ezért segítségével könnyebben elkerülhető vagy legyőzhető a sokakat érintő csontritkulás.  Azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű olívaolajat fogyasztottak, 51%-kal alacsonyabb volt a csontvesztéshez kapcsolódó csonttörés kockázata.

Segít a fogyásban

Bár csontjaid már bírnák a túlsúlyt, de amúgy sem kell már emiatt aggódnod. Az olívában található telítetlen zsírsavak gátolják a zsírok lerakódását, védik az érrendszert a meszesedéstől, csökkentik a magas vérnyomást, és a trombózis megelőzésére is alkalmasak. Mindemellett fokozza az anyagcsere-működést, lényegesen javítja az emésztést, továbbá gyorsan eltelít, így nem fenyeget az a veszély, hogy többet eszel a kelleténél.

 

Reméljük sikerült jobban megismertetnünk veled ezt a csodabogyót! Már pácolnád is? Kattints ide!