gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Felvágott készítés házilag

2017. 03. 19.

Felvágott készítés házilag

Tagadni is felesleges, hogy a gluténérzékenység, az inzulinrezisztencia, és a cukorbetegség egyre több embert érint ma Magyarországon, azokról nem is beszélve, akik egyszerűen csak szeretnék pontosan tudni, hogy mi van azokban az ételekben, amelyeket fogyasztanak. 

Elolvasta már valaha például egy felvágott pontos összetevőinek leírását? Már az is ritka, hogy 90%-nál több húst tartalmaz, a fennmaradó részt pedig víz, keményítő, cukor (!), sok esetben szója(!), tartósítószerek és ilyen-olyan adalékanyagok alkotják. Talán nem vagyunk egyedül azzal az érzéssel, hogy ha létezik egyszerűbb, otthon elkészíthető felvágott, akkor sokkal szívesebben esszük azt a bolti termékek helyett.

Márpedig ilyen felvágott létezik, és nem csak egészségesebb, mint a boltban kapható ipari termékek zöme, hanem sokkal olcsóbb is! Elkészítése nagyon egyszerű, pillanatok alatt megvan, és hűtőben vagy fagyasztóban sokáig eláll. 

Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell (de lehet pulykamell is)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 20g konyhasó
- 2 tk őrölt bors

A fentiek jelentik az alapot bármilyen csirkemell alapú felvágotthoz - ha csak ezeket teszi bele, már az is finom lesz, de ha ráunt az ízére, akkor bátran variálja tovább, mi például szoktunk kakukkfüves, feta sajtos, vagy olajbogyós változatot is készíteni, a cikkben szereplő képeken az olajbogyósat (magozott, aszalt paradicsommal megtöltve) fogja látni. Sőt, ugyanez a recept működik sertéscombbal, marhacombbal is!

Ha igazán jót akar, akkor a húst mindenképpen otthon darálja le saját magának, ehhez mi az ANKARSRUM robotgépet és a hozzá tartozó fém húsdaráló fejrészt használtuk. Ehhez kapható egészen finomra daráló, 2.5mm lyukátmérőjű rostély, ha ezt használja, akkor a hús szinte pép állagú lesz. A húst egyszerűen csak vágja akkora darabokra, hogy a húsdaráló garatjába beférjen, és elég csak egyszer átdarálni - röviden szólva az egész megvan pár perc alatt. [Természetesen használhat másmilyen húsdarálót is, a lényeg, hogy legfeljebb 2-3mm-es húsdaráló tárcsán történjen az őrlés.]

Amint a húst ledaráltuk, már csak össze kell keverni a többi összetevővel, ebben az esetben a sóval, borssal, préselt fokhagymával (az olajbogyót csak később tesszük bele). Alaposan gyúrjuk át kézzel, legyen teljesen egyenletes a húsmassza!

Ha készen van a felvágottnak szánt pép, már csak meg kell főzni. A szép formához és az egyenletes, tömör állaghoz elkerülhetetlen egy speciális edény használata - mi a TESCOMA Presto házi sonkakészítőt használtuk, ezt látja a képeken is, de a TORO Házi sonka készítőről is jókat hallottunk. Az első annyiból jobb, hogy alkalmas fél adaghoz (0.5kg) is egy speciális betéttel, az utóbbit pedig azoknak ajánljuk, akik nem szeretnek műanyag edényeket használni főzéshez.

Az elkészült pépet betöltjük a tartályba, és közben a húsdaráló tömőjével vagy más eszközzel folyamatosan tömörítjük. Ez azért fontos, hogy kinyomjuk a levegő buborékokat és a kész felvágott ne legyen majd lyukacsos.

A képen is látható, hogy az olajbogyót csak most tesszük bele szemenként, így felszeleteléskor szép karikák lesznek belőle. Ha olajbogyó helyett sajtot vagy más tenne bele, akkor is javasoljuk, hogy így, rétegezés közben tegye bele, mert így pontosan tudja szabályozni, milyen sűrűn helyezkedjenek el.

Az egy kiló húsmasszával pont megtelik a tartály. Rátesszük a hőmérőt és rácsavarjuk a tetejét, majd hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára, hogy a húspép jól átvegye a fűszerek ízét.

Másnap főzzük meg a sonkát: a tartályt egy megfelelő méretű lábasba tesszük. A fazék kiválasztásánál szempont, hogy a víz szintje kb. a tartály piros csíkját elérje. Ebben az edényben 3 órán át kell főzni, úgy, hogy hőmérő mindvégig az ideális, 80-90 Celsius fok közötti hőmérsékletet mutassa.

Azon kívül, hogy ránézünk a lábosra, nem csökkent-e nagyon a vízszint (ilyenkor pótoljuk), nincs semmi dolgunk vele. Ha letelt a három óra, a tartályt kivesszük, hagyjuk egy kicsit lehűlni a pulton, majd úgy, ahogy van, betesszük a hűtőbe. Néhány óra elteltével a kellően fokhagyma szagú hűtőből elővesszük a sonka készítőt, kihúzzuk a belőle a kész sonkát és egy éles késsel leválasztjuk a rugós fedlap melletti részt:

Már csak szeletelni kell és készen is vagyunk az ínycsiklandó felvágottal!

Tipp 1: ha nem fogja az egészet 2-3 napon belül elfogyasztani, akkor javasoljuk, hogy felszeletelve vagy egészben csomagolja be vákuumcsomagolóval és tegye a mélyhűtőbe.

Tipp 2: ebben a receptben csirkemellet használtunk - próbálja ki bátran más húsokkal és azokhoz illő fűszerekkel is!

Jó étvágyat!