gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Még nem késő: hozd vissza a nyár hangulatát főtt kukoricával!

2023. 09. 11.

Még nem késő: hozd vissza a nyár hangulatát főtt kukoricával!

Főtt kukorica

A kukorica szezonja júniustól egészen szeptember végéig tart! Ez pedig nem jelent mást a nyár szerelmeseinek, mint azt, hogy bizony még szeptemberben is nyári hangulatot lehet varázsolni bárhova egy kis főtt kukoricával!

Elvégre nincs nyár, nincs strandszezon, ami főtt kukorica nélkül múlhatna el! Sokaknak a Balatonról is rögtön egy rúd főtt kukorica jut eszébe, és ki ne tudná, hogy az olasz vagy a horvát tengerparton a magyarok egyik ismertetőjele lehet, amikor a strandtáskából egy kis főtt kukorica kerül elő, ami nemrég lett megfőzve az apartmanban.

De vajon mitől lesz ínycsiklandóan finom ez a kis nassolnivaló?

 

Főzni való kukorica vásárlása

Kulcsfontosságú, hogy csemegekukoricát kell venni! Ugyan a takarmánykukorica csöveit is meg lehet főzni, de mivel lényegesen több keményítőt, és kevesebb cukrot tartalmaz, mint a csemegekukorica, ezért nehezebben puhul meg, és nem is olyan finom. Leginkább arról lehet megkülönböztetni őket, hogy amíg a takarmány sötét, addig a csemege jóval világosabb színben pompázik.

Érdemes kicsit alaposabban vizsgálat után dönteni arról, hogy mely kukoricacsöveket vásárolod meg! Igyekezz finom illatú, egészséges csöveket választani. Minél több, minél zöldebb levél (héj, csuhé) védi, annál jobb, ez bizonyítja ugyanis, hogy nincs kiszáradva. A fonnyadt szemek, a száradt bajusz, a sárga-barna levelek semmi jót nem sejtetnek!

És ne várj 2 napnál tovább a főzéssel! A kellemes édes íz 3-4 nap alatt elillan.

 

Főtt kukorica: Nem csak felesleges kalória!

Mielőtt rátérnénk a kukorica főzésének fortélyára, röviden említsük meg, hogy a kukorica nemcsak mennyei ízű, hanem egészséges csemege is!

A kukorica ugyanis természetes formában tartalmaz C-, E- és D-vitamint. Emellett magas a magnézium-, mangán- és foszfortartalma, a benne található folsavnak köszönhetően pedig energiával is feltölti a szervezetet.

Nem árt tudni, hogy gluténmentes is, így gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. És a telítetlen zsírsavaknak hála a koleszterinszintet is csökkenti.

 

A kukorica előkészítése főzéshez

A kukoricafőzés a csövek tisztításával kezdődik. A legfelső réteg levelet dobd ki, miután eltávolítottad a csuhét, a többi levelet viszont tedd félre! A bajusszálakat is távolítsd el, a cső csúcsos részét (ahol nincsenek szemek, vagy ha vannak is, akkor túl aprók) pedig vágd le egy éles késsel!

Ha hosszúnak találod a csöveket, felvághatod őket 2-3 darabra, de a szemeket lehetőleg ne sértsd meg (ha lehet, éles kést használj)! Végül mosd meg a csöveket és a félretett leveleket!

 

Főtt kukorica recept: a főzés ideje

A főzéshez lábast vagy fazekat is használhatsz! Helyezd bele a csöveket, és a megmosott leveleket (ezektől ízesebb lesz majd a kukorica), és önts rá annyi vizet, ami épp, hogy ellepi! Vannak, akik úgy tartják, hogy ki kell bélelni az edény alját a levelekkel, míg mások azt vallják, hogy felülről kell betakargatni velük a kukoricát. Akár ki lehet próbálni egyszerre a kettőt is!

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy kell-e még tenni valamit a vízbe. Van, aki sót javasol, mások cukrot, sőt egyesek vajat adnak hozzá!

A vizet közepes tűzön kell forralni, forrás után pedig lejjebb venni a tüzet! Ekkor le kell fedni fedővel az edényt, és a gyöngyöző vízben főzni még a kukoricát, amíg puhák nem lesznek a szemek. Változó, hogy mennyi idő alatt puhul meg a kukorica, ez főleg a zsengeségétől függ. Általában 8-10 perc is elég, de megesik, hogy akár fél óráig is főzni kell. A nagyobb szemek kóstolásával vagy villával lehet ellenőrizni, hogy mikor főtt meg tökéletesen.

Azonnal fogyasztható frissen (sóval meghintve az igazi), vagy pár napig folpackba vagy alufóliába csomagolva hűtőben is eltartható. És akár felhasználható salátához, leveshez vagy más ételekhez is.

 

Ugye, hogy visszahozza a nyár hangulatát a főtt kukorica? Szerezz be még egy asztali vattacukor-készítőt is, és máris nyáriassá válik az egész szeptember!