gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Kamu hús és street food Észak-Koreából

2017. 11. 20.

Kamu hús és street food Észak-Koreából

Észak-Korea a világ egyik legelszigeteltebb országa, egy keményvonalas diktatúra, amelynek harcias vezetőjéről, Kim Jong-un-ról mostanában elég sokat hallani. Viszont zárkózottságának és a mindent elárasztó kormányzati propagandának köszönhetően a belső működéséről még mindig keveset tudunk. Amire mégis fény derül, arra jobbára disszidánsok beszámolóiból lehet következtetni.

Ezért is különleges a Reuters cikke, amelyben utánajártak, hogyan működik az ország élelmiszeripara és gazdasága. A beszámoló egyik érdekes megállapítása, hogy az észak-koreai élelmezés meghatározó fórumai – az állami élelmiszerellátó rendszer mellett – a privát piacok, ahol a helyi lakosok többnyire féllegálisan, szabályozatlan körülmények között árulják a terményeiket. Ezek a "szöcskepiacok" becenevüket onnan kapták, hogy a helyi árusok pillanatok alatt képesek felállítani a standjukat.

Az Észak-Koreából disszidált újságírók által működtetett szöuli Daily NK nevű lap folyamatosan monitorozza a privát piacokat. Egy augusztusi riportjuk szerint 387 engedéllyel működő piac van az országban, vagyis összesen több mint félmillió stand működik, és közvetve vagy közvetlenül több mint 5 millió ember függ a privát piacoktól. Egy 2015-ös, disszidánsok megkérdezésével készült felmérés szerint az állami ellátorendszer csak a megkérdezettek 23,5 százalékának élelmiszerigényét fedezte. A válaszadók 61 százalékának a privát piacok jelentették a legfőbb élelmiszerforrást, míg a maradék 15,5 százalék önellátó volt, a saját terményeit fogyasztotta.

Mivel a 90-es években súlyos éhínség pusztított az országban, az észak-koreaiak megtanulták, hogyan kell egyszerű és olcsó összetevőkből viszonylag változatos élelmiszereket előállítani. Nézzük, milyen jellegzetes fogásokkal találkozhatunk az észak-koreai piacokon és konyhákban!

Injogogi

Az injogogi a helyi konyha jellegzetes vívmánya. Azért született, hogy helyettesítse vagy kiváltsa a nehezen beszerezhető húskészítményeket. Alacsony kalóriaértékű, de fehérjében és rostokban gazdag, így segíti az izomnövekedést és csökkenti az éhséget. Viszont a fehérje miatt az állaga elég rágós. Gyakran ízletes szósszal fogyasztják, a tenger környékén élők gyakran szardellaszeletekkel, a vidékiek pedig csípős borssal ízesítik.

Seokdujeon 

A seokdujeon jelentése: gyors sütemény - ez az egyik legnépszerűbb nasi az észak-koreai piacokon. Kukoricaliszttel és vízzel keverve, akár sütés nélkül is elkészíthető.

Dububab

Dububab, vagyis tofurizs - a legtöbb helyi piacon megtalálható. A tofut rizzsel töltik, majd csiliszósz kerül rá. A fogás akkoriban lett először népszerű, mikor az állami élelmiszerellátás megszűnt.

Injogigibab 

A dububabhoz hasonlóan az injogigibab is egy észak-koreai street food. A szójababolaj készítésekor visszamaradó növényi származékból csinálják. Az alapanyagot kiszárítják, majd rizzsel töltik. A feltét régiónként változó. Egyesek a halas szószt szeretik, míg mások a csilikrémet preferálják. Ami a név eredetéi illeti, a bab jelentése: rizs, míg az injogogi azt jelenti, ember alkotta hús.

Sundae 

Koreának is megvan a saját hurkája, viszont arrafelé csak egyféle változata lett igazán népszerű. A sundae disznóvérből és rizsből készül, épp úgy, mint a magyar rokona. Észak- és Dél-Koreában egyaránt kedvelt étel. Ha valaki szeretné saját készítésű, autentikus koreai hurkával meglepni a vendégeit, annak a PROTOK hurkatöltőt ajánljuk hozzá.

Alsatang 

Az észak-koreai piacok árusai hosszú ideje árulják a saját édességeiket. Az alsatang egy házi készítésű nasi, ami cukorból és ecetből készül, hasonló a tradicionális kandírozott körtéhez. Az iskolás gyerekek olyan különleges alkalmakra kapják, mint április 15. - ekkor van ugyanis Észak-Korea alapító elnöke, Kim Il Sung születésének évfordulója.

Kongsatang

Kongsatang, vagyis bab cukorka, méretében és színében is hasonló a pattogatott kukoricához. A nyers szójababokat megpirítják, majd cukorbundába forgatják. Ha a cukorból hiány van, akkor szőlőből készült glükózzal pótolják. Az alsatanghoz hasonlóan különleges alkalmakra tartogatják.

"Finger snack"

Ez a péksütemény főleg lisztből és vízből készül. Nagyban hasonlít a babapiskótához, ám ez kívül keményebb, a közepe pedig rágósabb. A liszt mellett élesztő, cukor és szőlőcukor felhasználásával készül.