gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Rosszul alszol? Lehet, hogy a vacsora a hibás!

2023. 08. 21.

Rosszul alszol? Lehet, hogy a vacsora a hibás!

Rossz alvás

Forgolódás, légszomj, gyakori vécére járás, sok megébredés, zsibbadó végtagok, verejtékezés – hogy csak néhányat említsünk egy rosszul átaludt éjszaka „szenvedései” közül. Ha neked is ismerősen csengenek ezek, mert sokszor rosszul alszol, akkor bizonyára azt is tudod, mennyire rányomja a bélyegét a hétköznapokra a pihentető alvás hiánya.

Napközben fáradt vagy, semmihez sincs kedved, nyomottnak érzed magad, ha rosszul aludtál éjszaka. Éppen ezért már nagyon várod, hogy ismét bedőlhess az ágyba – ám a következő éjszakát sem biztos, hogy nyugodtan át fogod tudni aludni.

 

A rossz alvás táplálkozással összefüggő okai

A rossz alvás hátterében számtalan különböző ok állhat. Érdemes szakemberrel, specialistával konzultálni, hogy sikerüljön feltárni, mi vezet a nyugtalan éjszakákhoz.

Előfordul, hogy mozgásszegény életmód, nagy stressz, rossz szokások vagy bizonyos betegségek akadályozzák a nyugodt és pihentető alvást. És számtalanszor előfordul, hogy az étkezéssel, táplálkozással függ össze az, hogy rosszul alszol.

 

Helytelen étrend

A kiegyensúlyozott étrend alapjaiban képes meghatározni azt, hogy milyen az alvás minősége. A kiegyensúlyozottság egyfelől a változatosságot is jelenti, másfelől pedig a rendszerességet is. Már egyetlen kihagyott főétkezés nagyon könnyen felboríthatja az egyensúlyt. Érdemes minél inkább arra törekedni, hogy legyen rendszer a napjaidban, ami az étkezésekre is kiterjed.

Rossz alvást okozhat az is, ha kevés vitamint és ásványi anyagot fogyasztasz! Elsősorban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása képes jelentősen hozzájárulni a jobb alváshoz, de a többi hasznos tápanyagot tartalmazó étel is jó hatással lesz az éjszakáidra. A tejtermékek, a húsok, a halak és a tojás továbbá azzal is hozzájárulnak a jobb alváshoz, hogy serkentik az alvási ciklusok szabályozásáért felelős hormon (melatonin) termelését.

 

Ingadozó vércukorszint

Az alvás minőségére ható általános probléma a vércukorszint ingadozása is. A megfelelő alváshoz elengedhetetlen, hogy a vércukorszint stabil maradjon egész éjszaka.

Ezért nem javasolják, hogy közvetlenül alvás előtt édességet, tésztát, finomított szénhidrátot fogyassz! Ezek hatására ugyanis a vércukorszint hirtelen megnő, később pedig – ugyancsak hirtelen – leesik. Ez pedig azt okozza, hogy az éjszaka közepén felébredsz.

 

Reflux

Alvás alatt a szervezet lassabban reagál a változásokra, így például a légutakat érintő irritációkra is. Így nem tud megfelelő válaszreakciót adni arra, ha a savas gyomortartalom kezdi irritálni a nyelőcsövet: először mikroébredések mennek végbe, amit reflexszerűen feltörő köhögés követ. Ezek mind rontják az alvás minőségét.

A rossz alvás hátterében tehát reflux (a gyomorsav rendszeres visszaáramlása a nyelőcsőbe) is állhat. Érdemes ezért kerülni többek között az alvás előtti nassolást és étkezést, valamint az alkoholos, a szénsavas és koffeintartalmú italok fogyasztását.

 

Túlsúly

Kutatások bizonyították, hogy a túlsúlyos embereknél rosszabb az alvás minősége. (És ugyanez fordítva is igaz: a nem megfelelő alvásmennyiség és alvásminőség könnyen elhízáshoz vezethet.) A túlsúly akadályt jelent a pihentető alváshoz.

A plusz kilók például növelik az éjszakai légzéskimaradás (obstruktív alvási apnoe) kockázatát. A nyak körül felhalmozódó zsír már önmagában akadályozza a légzést. Ez aztán levegő után kapkodáshoz vezet, ami már önmagában rossz élmény attól függetlenül is, hogy a nyugodt alvás útjába áll.

 

Ha tetszett a bejegyzés, és kíváncsi vagy más hasznos tartalmakra is, kövess minket a Facebook-on is! Ha pedig főznél valami olyat, ami jó hatással lehet az éjszakai alvásodra, akkor szerezd be tőlünk a legmodernebb konyhai eszközöket ide kattintva!