gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Meccsnézés a haverokkal? Vendégváró sörkorcsolya tippek haladóknak

2023. 08. 28.

Meccsnézés a haverokkal? Vendégváró sörkorcsolya tippek haladóknak

Meccsnézés a haverokkal

Minden nagyobb sportesemény odavonzza a nézőket a képernyők elé. Sőt, nem is csak a nagyobb sportesemények: ki ne ismerne olyat (esetleg éppen önmagát), aki ki nem hagyná kedvenc csapata egyetlen mérkőzését sem…? Az olyan sportok, mint amilyen a labdarúgás, vagy mondjuk a kézilabda, országszerte nézők ezreit, képesek leültetni a televízió elé.

Igazi közösségi élménnyé avanzsálhat minden ilyen meccsnézés, ha átjönnek a rokonok, a haverok vagy netán a szomszédok, hogy együtt szurkoljunk kedvenc csapatunknak. Van egy semmi máshoz nem hasonlítható hangulata az ilyen eseményeknek.

És ez a hangulat nem is csak a sokadik sör okozta mámornak köszönhető! (Persze azért jól jöhet egy hűtött söradagoló!) De kétségtelen, hogy hozzájárulnak ezekhez az alkalmakhoz azok az enni- és innivalók is, amelyek végigkísérnek minket a mérkőzés izgalmain.

 

Mi az a sörkorcsolya?

A sörkorcsolya eredetileg az az eszköz volt, amely segítségével a sörös hordókat le tudták vinni a pincébe. A találó elnevezést aztán átvitt értelemben elkezdték a sok sört fogyasztó személyekre is használni. Ma pedig azokat a harapnivalókat is így nevezzük, amelyeket sör mellé fogyasztunk. Ezek jellemzően zsírosak és/vagy sósak, hogy kellemes szomjúságot idézzenek elő, amit a sör fog tudni enyhíteni.

Egy egyszerű pogácsa, perec vagy sóskifli is lehet sörkorcsolya, de a paletta azért ennél jóval szélesebb. Minden olyan falatka lehet lényegében sörkorcsolya, ami megjelenésében, illatában, ízében passzol a sörhöz, mert kiemeli a sör karakterességét (és kedvet csinál a következő körnek).

 

Vendégváró sörkorcsolya: tippek és receptek

Kreatív ötletekből nincs is hiány szerte a világon. Sajnos itthon mára elég szegényessé vált a sörkorcsolya-kínálat, csak a legjobb vendéglátók szolgálnaka sós mogyorónál és a chipsnél több lehetőséggel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy otthon ne készíthetnél valamilyen kuriózummal felérő sörkorcsolyát a vendégeknek!

 

A cseh sörkorcsolya: utopenec 

A csehek egyik jellegzetes, sörhöz kínált harapnivalója az „utopenec”, ami tükörfordításban érdekes módon „vízbefult”-at jelent. (A legenda szerint nevét a később tragikus módon vízbefulladó feltalálójáról kapta.) Nem más ez, mint egy kolbászka (ami valahol a szafaládé és a lecsókolbász között helyezkedik el félúton), amit karikákra vágva sós-ecetes lében érlelnek. A pácba szokott kerülni hagyma, cseresznyepaprika és különböző fűszerek is. 

Csehországban egyetlen valamirevaló kocsma kínálatából sem hiányozhat az utopenec.

De természetesen nem muszáj rögtön Csehországba rohanni, ha ki akarod próbálni! Házilag is elkészítheted! A legjobb, ha krinolin névre keresztelt virslit használsz, de jó lehet szafaládé vagy lecsókolbász is. Karikázd fel a kolbászkát, helyezd ügyesen egy befőttesüvegbe, tegyél mellé hagymát, borsot, savanyú uborkát, cseresznyepaprikát, és egyéb hasonlókat! Majd önts rá sós-ecetes vizet, és hagyd állni egy darabig! Mire kezdődik a meccs, már kész is lesz hozzá a cseh sörkorcsolya!

 

Egy másik cseh sörkorcsolya: a pácolt hermelin (vagy camembert sajt)

Egy másik jellegzetes cseh harapnivaló, amit sörhöz szoktak kínálni: a pácolt hermelin. A hermelin egy camembert-hez hasonló sajt (vannak, akik a camembert egyik fajtájának tartják). Vöröshagymával, fokhagymával, lilahagymával, szemes borssal, chilivel megbolondított olajban pácolják napokig (akár egy-két hétig is). Pikáns, csípős íze miatt a csehek biztosra veszik, hogy az egyik legjobb, amit sörhöz fogyasztani lehet.

Hermelinhez talán nehezebb itthon hozzájutni, de más camembert sajt a legtöbb üzletben kapható. A pácba ízlés szerint összeválogathatod a fűszereket, de hagyma mindenképp kerüljön bele! Használhatsz olívaolajat vagy napraforgóolajat is: az ízélmény nyilván más lesz picit, de egyik sem jobb vagy rosszabb! A sajtot vágd korongokra, és a befőttesüvegbe rétegezve pakold a hozzávalókat: sajt, majd a hagymák és a fűszerek, aztán ismét a sajt, és így tovább. 

És ha teheted, cseh sörrel fogyaszd majd a pácolt hermelint: mégiscsak úgy lesz az igazi!

 

Virslis sörkorcsolya

Ha a csehek pácolós módszerénél kicsit egyszerűbb metódusra szavaznál, akkor egy egyszerű virslis sörkorcsolyát bármikor összedobhatsz. Nézzük most meg ennek a módját, még mielőtt rátérnénk egy újabb meglepő különlegességre a következő bekezdésekben!

A klasszikus virslis sörkorcsolya elkészítéséhez mindössze 40 darab virslire, 1 kg leveles tészára, 1 darab tojásra, 4 evőkanál lisztre és a kedvenc szószaidra (mustár, ketchup, majonéz, stb.) lesz szükséged.

A szobahőmérsékletű leveles tésztát nyújtsd ki lisztezett nyújtódeszkán. Vágd kis négyzetekre vagy háromszögekre, kend meg a kedvenc szószoddal őket, és tekerd beléjük az apró darabokra szeletelt virslit! 

Kend meg tojással a tetejét, és nagyjából negyedóráig süsd 180°C-on, alsó-felső sütést vagy légkeveréses funkciót használva! Tartsd szemmel, nehogy odakapjon – és fogyaszd el a kedvenc söröd mellé, amint elkészült, és ehető hőmérsékletűre hűlt!

 

Német sörkorcsolya: ajókagyűrű (ringli)

Végül, de nem utolsósorban álljon itt egy germán különlegesség, a német sörkorcsolya, ami nem más, mint a ringli néven is ismert ajókagyűrű.

A németek egyébként is híresen kreatívak, ha arról van szó, mivel kísérjük a sört. Szinte minden tartománynak megvan a saját jellegzetes sörkorcsolyája. Az pedig közös minden németben, hogy nehezen tud elképzelni egy baráti sörözést fehér kolbász vagy roppanós virsli nélkül.

Éppen ezért egyedi az ajókagyűrű, ami nem kolbász, hanem valami egészen más: szardella, gyűrű fomába göngyölve. A csehek falatkáit ismerve már meg sem lepődünk, hogy az ajóka is egy olajos harapnivaló. Erősen sós, kapribogyóval ízesített halfalat: az esetek többségében éppen azért van feltekerve, hogy egy kapribogyó bele tudjon kerülni.

 

Most már semmi sem állhat a különleges sörkorcsolyákkal felturbózott sörözések, meccsnézések útjába! Próbáld ki valamelyik különlegességet, és vitasd meg a vendégekkel, kinek hogy tetszik a cseh vagy a német harapnivaló! Nálunk minden konyhai eszközt beszerezhetsz, amire szükséged lehet az elkészítésükhöz!