gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Alapmártások készítése: mivel és hogyan?

2022. 04. 21.

Alapmártások készítése: mivel és hogyan?

Alapmártások készítése: mivel és hogyan?

Az alapmártások megismerésével sokszínűbbé teheted fogásaidat. Biztosan többről hallottál már, készítettél is 1-2 mártást. Mi megmutatjuk, hogy mit kell tudnod a francia konyha ismert mártásairól, hogyan készítsd el őket. Mindegyik nagyszerű kiindulási alap lehet újabb és újabb szószok készítéséhez is. 

A mártás helye a gasztronómiában

 

Mit kell tudni egyáltalán a mártásokról? Az alapvető funkciójuk az étel gazdagítása, illetve a szárazabb fogásokat teszik szószosabbá, nedvessebbé. Emellett esztétikai szerepük is van a tálalásban, és mintegy fűszerként az ízeket is lezárják. 

 

A mártások folyadékokból, sűrítő anyagokból és fűszerekből állnak. Hús mellé, de akár tésztához is szokás őket tálalni. A modern mártásokat már saláták mellé is el szoktuk készíteni, ilyenkor a legtöbbször friss, citrusos vagy savanykás ízvilágot próbálunk meg elérni. Például manapság olykor a vinaigrette-t is alapmártásként szokták emlegetni.

 

Az alapmártások története Marie-Antoine Careme-hez köthető. Az 1784-ben született szakács Napóleon szakácsa volt, pontosabban a császár külügyminiszterének szervezésében diplomáciai eseményeken főzött. A folyamatosan kísérletező és megújuló Careme döntött úgy, hogy a száraz húsokat kísérő testes és íztelen szószokat le kell cserélni, jóval könnyedebb és ízletesebb mártásokra. Az alapmártások kidolgozásakor friss zöldségeket és zöldfűszereket is használt. A mártások összetétele folyadék-sűrítő anyag és fűszerek lettek. A folyadék lehet tej, alaplé, paradicsomlé, de vaj is, ezt követik a már említett sűrítők, mint például a liszt, kenyérbél, és a fűszerek. Ma is ez a hármas adja a szószok alapját a gasztronómiában.

 

Mi az az alapmártás, és mennyi is van belőle?

 

Alapvetően 4 alapmártást különböztetünk meg, ha az eredeti hagyományhoz, Careme munkásságához ragaszkodunk: a bársonyos fehérmártást, a bechamel mártást, a spanyol barnamártást és a német, azaz hollandi mártást. Azonban ahogy változnak a trendek, a konyhai technikák és az ízlés, úgy jelenhetnek meg újabb sűrítőanyagok, technikák és újabb mártások. Épp ez az oka, hogy ma már vita tárgya, hogy 5 alapmártás létezik-e? Mert a tradicionális alapok mellett megjelent a paradicsommártás is. De a vinaigrette-t is olykor az alapvető mártások között tartják számon. 

 

Minden alapmártásnak megvan a helye és szerepe a konyhában. Például a besamel vagy béchamelt zöldségek és fehérhúsok mellé javasolják. A barnamártás vagy Jus vörös húsok mellé illik inkább. A négy fő mártásból kettő vizes oldatra, egy tejre, egy pedig vajra épül. A vizes oldat alatt itt az alapleveket értjük, melyek lehetnek barna és fehér alaplevek, attól függően, hogy húsleves alapléről vagy pirított csontból készülnek, mint a Jus esetében. Az alapmártások lényege, hogy anyamártások, melyeket tovább lehet gondolni, fűszerezni, ezek a szószok a derivátumok. Tehát minden más mártást az alapmártásokból vezetünk le. 

Hogyan készülnek az alapmártások?

Besamel: a selymes, tejes mártás

A besamelt bársonyos tejmártásnak is nevezik, és jól passzol a különböző zöldséges ételekhez, de tésztákhoz és húsokhoz is illik, hiszen selymes ízvilága minden ételnek lágyabb ízvilágot kölcsönöz. Ez pedig a mártások egyik feladata, árnyalni az étel végső ízét, finomítani, lezárni azt.

A besamel tej alapú mártás, vajat pirítunk liszten, majd pedig tejjel öntjük fel, só és fehérbors mellett szerecsendiót használunk hozzá. A finom besamel mártás nagyon jól illik a lasagne-ba, például az eredeti olasz lasagne készítésekor a besamel és a paradicsomszószos rétegek váltogatják egymást. De párolt zöldséget is tálalhatunk besamellel, illetve a sült tengeri halhoz is nagyon jól illik. 

 

Az eredeti amerikai mac and cheese receptje is erre a mártásra épül, csak fel kell olvasztani benne egy jó adag nyúlós cheddar sajtot. Ha nagy mennyiségben készíted, akkor egy ilyen Louis Teller sajtreszelővel szinte szórakozás lesz elkészíteni ezt a kultikus ételt. Vinaigrette-es salátát ajánlunk hozzá. 

Hollandi mártás

A hollandi mártásnál pirított vajjal dolgozunk, melyet felvert tojássárgával keverünk el, citromlével, sóval, borssal ízesítjük. Az Eggs Benedict nevű gourmet szendvics egyik legfontosabb eleme ez a finom, könnyű mártás. De nagyon jól illik a spárgához, a sült lazachoz, a halakhoz is. 

A hollandi mártás a többi alapmártáshoz hasonlóan nagyon jól variálható, például tárkonnyal is kiegészítheted, de ha spenótpürével kevered, akkor firenzei, ha pedig narancslével és narancshéjjal, akkor máltai mártást kapsz. A citrusos-gyümölcsös utóíz jól illik a fehérhúsokhoz. 

Barnamártás, espagnole

A barnamártás a legbonyolultabb alapmártás, melynek íze karakteres, így nagyon jó kiegészítője lehet a különböző vöröshúsoknak: sülteknek, pecsenyéknek. Borjúcsontot használunk hozzá, melyet sütőben sütünk. Vöröshagymát, répát és petrezselyemgyökeret kell lepirítani, de kis olajon cukrot is érdemes karamellizálni hozzá. Sokféle karakteres fűszerrel, egy kis vörösborral is feldobhatod a mártásod ízvilágát. Később a csontot és a zöldségeket paradicsompürével felöntve kell körülbelül 3 órán át főzni, bár itt a főzési idő a mennyiségen is múlik. A kész mártást passzírozd le, majd botmixerrel éred el a homogén állagot. Fél kg csontból és kb 30-40 dkg zöldségből 7-8 dl mártás készíthető. 

Fehérmártás, avagy velouté mártás

A fehérmártás első blikkre nagyon hasonlít a besamelre, azonban alapvető dolgokban mégis különböznek, ezért ne keverd össze őket! A fehérmártás esetében ugyanis a tej helyett alaplé kerül a vajon pirított lisztre, ezzel öntjük fel. Az alaplé  ebben az esetben fehér alaplé, tehát halból, tengergyümölcseiből vagy baromfiból készült zöldséges húsleves. A vajon pirított lisztet lassan kell felengedni alaplével, folyamatos keverés mellett. Ehhez érdemes jó minőségű habverőt használni, de akár botmixerrel is megpróbálhatod, például ha egyenletes minőséget, megfelelő állagot szeretnél elérni. A vezetéknélküli verzió a legkényelmesebb megoldás. 

A velouté mártás sokkal könnyebb, kevésbé sűrű, mégis hasonlóan selymes, mint a besamel. Csőben sült zöldségekhez és tésztákhoz kiválóan illik. A fehérmártást lehet fehérborral, fűszerekkel kombinálni, továbbgondolni.

Paradicsommártás

Tudtad, hogy a paradicsommártás már a 18. században megjelent Magyarországon? A 19. század végére pedig a paraszti lakodalmak egyik legkedveltebb étele lett, mikor a leveshús mellé tálalták második fogásként. Ennyi idő kellett, hogy a főnemesség, nemesség és polgárság után a paraszti réteg is átvegye ezt az ételt. Ehhez a bolgár kertészek elterjedésére is szükség volt. Mindenesetre a 18-19. századi magyar kultúra máshogy használta ezt a szószt, mint az olasz gasztronómia. 

A klasszikus paradicsommártáshoz alaplevet használunk, és érdemes átpasszírozni a paradicsompürét. Vajon pirított rántással, főtt répával, hagymával és zellerszárral kiegészítve érheted el a klasszikus paradicsommártás ízvilágát, mely a magyar gasztronómiának is eleme, immár több, mint 200 éve. 

Ha professzionális módon elkészített finomságokra vágysz, nézz szét webáruházunkban, mert csak a legjobb eszközökkel érheted el a legjobb ízeket!

 

Források:

 

Csíki Sándor: Karácsonyi ízek királynője in IPM magazin, 2015. december

Az első sztárséf: Marie Antoine Carme