Alapmártások készítése: mivel és hogyan?
2025. 08. 19.
Alapmártások készítése: mivel és hogyan 2025-ben?
Az alapmártások ismerete segít, hogy változatosabbá és profi színvonalúvá tehesd az ételeidet. Lehet, hogy már készítettél néhányat, de 2025-ben érdemes a klasszikus recepteket a modern konyhatechnikákkal kombinálni. Megmutatjuk, hogyan készítheted el a francia konyha legismertebb mártásait, és hogyan alakíthatod őket új, kreatív ízekre.
A mártás szerepe a modern gasztronómiában
A mártások nemcsak az étel ízét gazdagítják, hanem nedvességet és textúrát adnak a fogásoknak. Tálaláskor esztétikai funkciójuk is van, miközben fűszerként lezárják az ízvilágot. A modern konyhában a klasszikus húsok és tészták mellett salátákhoz és könnyű ételekhez is készítünk mártásokat, gyakran friss citrusos vagy savanykás aromákkal.
Az alapmártások összetevői: folyadék, sűrítőanyag és fűszerek. Folyadékként használhatunk alaplevet, tejet, paradicsomlevet vagy akár vajat, a sűrítést pedig liszttel, kenyérbéllel vagy más természetes anyagokkal érhetjük el. Ezek a klasszikus arányok a mai professzionális konyhákban is alapot adnak minden szószhoz.
Az alapmártások története Marie-Antoine Carême nevéhez fűződik. Carême, Napóleon szakácsa, a száraz húsokat kísérő nehéz, íztelen szószokat könnyedebb, friss zöldségekkel és zöldfűszerekkel gazdagított mártásokra cserélte. Ez az alapelv ma is meghatározza a gasztronómiai trendeket.
Mi az az alapmártás, és hányféle van belőle?
Hagyományosan négy alapmártást különböztetünk meg: bársonyos fehérmártás (velouté), béchamel, spanyol barnamártás (espagnole) és hollandi mártás. Azonban a modern trendek új sűrítőanyagokat, technikákat és ízkombinációkat hoztak, így a paradicsommártás vagy a vinaigrette néha már az alapmártások közé sorolható.
Minden alapmártásnak megvan a maga szerepe: a besamel és velouté zöldségekhez és fehérhúsokhoz, a barnamártás vörös húsokhoz, a hollandi mártás pedig könnyű, gourmet fogásokhoz illik. A vizes oldatok (alaplé) és a tej- vagy vajalapú mártások variálásával végtelen számú derivátum készíthető, melyeket a konyhában kreatívan alkalmazhatunk.
Hogyan készülnek az alapmártások?
Besamel: a selymes, tejes mártás
A besamelt bársonyos tejmártásnak is nevezik. Kiváló zöldségekhez, tésztákhoz, lasagne-hoz és párolt halakhoz, mert finoman árnyalja az ízeket. Lényeges feladata, hogy a fogás végső ízét lágyan lezárja.
Elkészítése: vajon pirított liszthez folyamatosan keverünk tejet, sót, fehérborsot és szerecsendiót. Az autentikus olasz lasagne besamel rétegei és a paradicsomszósz tökéletes harmóniát alkotnak. Nagyobb mennyiségekhez használhatunk kézi sajtreszelőt, ha sajttal dúsítjuk, például mac and cheese készítésekor. Salátához akár vinaigrette-et is kínálhatunk mellé.
Hollandi mártás
Ez a vaj és felvert tojássárgája alapú mártás citromlével, sóval és borssal ízesítve készül. Az Eggs Benedict szendvics ikonikus része. Kiváló spárgához, sült lazachoz vagy más halételekhez. Kreatívan variálható: tárkonnyal, spenótpürével (firenzei), narancslével és narancshéjjal (máltai). A citrusos aromák fehérhúsokhoz különösen jól illenek.
Barnamártás (Espagnole)
A barnamártás a legkarakteresebb alapmártás, vörös húsokhoz, sültekhez ideális. Borjúcsontot sütünk, vöröshagymát, répát és petrezselyemgyökeret pirítunk, cukrot karamellizálunk, majd paradicsompürével és fűszerekkel főzzük 3 órán át. Készítés után passzírozzuk le, majd botmixerrel homogén állagot érünk el. Fél kg csontból és 30-40 dkg zöldségből 7-8 dl mártás készíthető.
Fehérmártás (Velouté)
Elsőre hasonlít a besamelhez, de alaplével készül, nem tejjel. Vajon pirított liszthez adagoljuk a fehér alaplevet (baromfi, hal vagy tengergyümölcs), folyamatos keverés mellett. Professzionális habverővel (kézi vagy botmixer szett) biztosítjuk az egyenletes állagot.
A velouté könnyebb, kevésbé sűrű, selymes állaga miatt csőben sült zöldségekhez, tésztákhoz ideális. Fehérborral, fűszerekkel variálva további kreatív szószokat hozhatunk létre.
Paradicsommártás
A paradicsommártás 18. században jelent meg Magyarországon, majd a 19. század végére a paraszti lakodalmak kedvelt étele lett. Alaplevet használunk, paradicsompürét átpasszírozunk, vajon pirított rántással, főtt répával, hagymával és zellerszárral készítjük. Ez a klasszikus ízvilág több mint 200 éve a magyar konyha része.
Ha professzionális módon készített mártásokra vágysz, nézz szét webáruházunkban! A legjobb eszközökkel érheted el a legjobb ízeket!
Legnépszerűbb bejegyzések
Kapcsolódó termékeink
TRE SPADE BT kézi paradicsompasszírozó
25.654 HUF(20.200 HUF + ÁFA)
TRE SPADE XL-ECO kézi paradicsompasszírozó
31.496 HUF(24.800 HUF + ÁFA)
TRE SPADE XL kézi paradicsompasszírozó
42.164 HUF(33.200 HUF + ÁFA)
2025.09.10.
TRE SPADE SpremiTo paradicsom passzírozó gép INOX
111.760 HUF(88.000 HUF + ÁFA)
2025.09.10.
TRE SPADE EasySqueezy passzírozó gép 4 szitával
137.160 HUF(108.000 HUF + ÁFA)
2025.09.10.
TRE SPADE BIG-2P Elegant paradicsom passzírozó gép
153.924 HUF(121.200 HUF + ÁFA)