gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

Menzakaják, amelyeket imádtunk annak idején

2024. 08. 01.

Menzakaják, amelyeket imádtunk annak idején

Az öreg iskola

Edénycsörömpölés, gyerekzsivaj, egy-egy tanári fegyelmező szó veszik el a hangzavarban. Műanyag abrosz és fasírt illat keveredik a levegőben. Barátok, jó hangulat, kancsó víz az asztalon.

Annak ellenére, hogy a közétkeztetés nem a gasztronómia csúcsa, mégis voltak olyan kedvencek, amiket még felnőtt fejjel is megpróbálsz reprodukálni otthon. Valahogy mégsem sikerül. Valószínűleg túl jó minőségű alapanyagokkal próbálkozol. Emlékszel még mi volt a kedvenced?

A magyar közétkeztetés csodái következnek a továbbiakban. Érdemes lehet megfigyelni, hogy milyen különbségek és hasonlóságok vannak az egyes nemzetek menzakajái között!

Kedvencek, amiért kétszer állsz sorba

Az óvodás tea

Kezdjük a sort egy aperitiffel. Ugyan nem kifejezetten menzás “fogás”, de szintén sokaknak egyenlő a gyermekkorral. Ezt otthon is könnyedén tudod reprodukálni. Az egyik titka, hogy minél több vízbe, minél kevesebb Garzon teafiltert kell tenned. A másik, hogy bele kell szórni a világ összes cukrát. A harmónia érdekében, az édes ízt citrompótlóval vissza kell fojtani, hogy ki lehessen bírni ép ésszel.

Paradicsomleves betűtésztával

Sok mindent el lehet mondani a menzakajáról, de azt, hogy nem volt szórakoztató, azt biztos nem. A paradicsomleves – ami nem mellesleg édeskés-savanykás ízével a finomabb fogások közé tartozott – egész más szintre emelte az ebédelés élményét. Egy leves, amivel üzengetni is lehet? Menj már! Ugyan nem állt rendelkezésre minden betű, de néhány egyszerűbb poénhoz éppen elég volt.

Rántott hús

A rántott hús az ételek jolly jokere. Liszt, tojás, zsemlemorzsa és kész a boldogság. Nem véletlen, hogy az éttermek többségében a gyerekmenü – az ún. Garfield kedvence –, rántott hús hasábbal. Zárójelben jegyzem meg, hogy Garfield kedvence a lasagne, de valószínűleg az is finomabb rántva.

Sajtos spagetti

Egy frissen készült közvélemény kutatás szerint, amin 298 osztály 7500 tanulója vett részt, a sajtos spagetti az abszolút kedvenc. A tészta ételek szintén népszerűek  a gyermekek körében. Az étlapokon, a rántott hússal kéz a kézben járnak. Hiszen Popeynek is kell egy kedvenc, ha már unja a spenótot.

Piskóta csokiöntettel

Azt kijelenthetjük, hogy ez a desszert a közétkeztetés Gundel palacsintája. A nagymenő, az aduász, mindenki kedvence. Ebben az ételben a szeretetet és adni akarást, nem tudták a mélybe húzni az olcsó, rossz minőségű alapanyagok. Sajnos ez a remekmű nem szerepelhetett minden nap a menüben. Mondhatni csak ünnepnapokon (vagy csak ennyire ritkának tűnt?) került terítékre.

A reform menza

A fent említett régi nagy kedvencek, napjainkban tiltó listára kerülhetnek bizonyos iskolákban. Ma már igyekeznek több zöldség és gyümölcs hozzáadásával egészségesebbé tenni az étlapot, de persze vannak országok és intézmények, ahol még mindig magas zsír-, cukor- és nátriumtartalmú ételeket kapnak a diákok.

A Greenpeace Ausztria vizsgálata szerint a  bécsi menzák bizonyultak a legegészségesebbnek Európában. Itt főleg bio és helyi élelmiszereket, valamint kevesebb, de jobb minőségű húst kínálnak a gyerekeknek. Itthon sem nehéz találni haladó gondolkodású konyhákat. Ők szívesen részesítik előnyben a kistermelőket. Szezonális és friss zöldség-gyümölcs kerül a diákok tányérjára.

Hazánkban is egyre elterjedtebb manapság a svédasztalos, vagy más néven szabadszedéses menza. Azt hiszem a meggymártásos főtthúsnak és a finomfőzeléknek meg vannak számlálva a napjai. Ezek az ételek a gasztronómiának olyan zsákutcái, amik egy egész generációt traumatizáltak. Áldozataikat egy helyen kezelik azokkal, akik nézték a kacsameséket azon a szomorú emlékezetű vasárnap délutánon, amikor megszakították az adást.

Teljesen mindegy, hogy a régi vagy a reformkorban voltál menzás. A menza sokunknak az első találkozása a vendéglátással. Ezen a helyen megtanulhattuk, hogy az ételek minősége ugyan fontos, de nem a legfontosabb. Az együtt étkezés, a közös élmények a barátokkal sok mindent megszépítettek. Egy betűtésztából kirakott “szeretlek”, meg tudja édesíteni a legsavanyúbb paradicsomlevest is!

Kövess minket Facebookon hasonlóan izgalmas tartalmakért!


Kapcsolódó termékeink