gammo

kitchen & more

Ügyfélszolgálat: 06-70-603-9099
Nyitva tartás: 08:00-16:00 (H-P)

10 érdekesség a teáról

2024. 09. 25.

10 érdekesség a teáról

1. A tea 5000 éve velünk van

A teát, a legenda szerint – akárcsak a kávét – a véletlennek köszönhetjük. Történt egyszer Kr.e. 2732-ben Kínában, hogy Shen Nung császár felforralt ivóvizébe, néhány érdekes levelet fújt a szél. Mire a víz annyira kihűlt, hogy a leveleket ki lehetett volna halászni, addigra érdekes színű és illatú itallá változott. A császár annyira ínycsiklandónak találta a “véletlen italát”, hogy kíváncsiságból belekortyolt. A többi már történelem…

2. A tea mint fizetőeszköz

A tea olyannyira népszerű volt, hogy sokáig fizetőeszközként is használták. Mondhatnád, hogy: “Jó! Régen egy csomó minden fizetőeszköz volt!” Viszont a teát egészen XIX. század végéig használták erre. Úgyhogy épphogy csak megúsztad, hogy teában kapd a fizetésedet.

3. A tökéletes arányok

A brit szabvány szerint, 200 gramm vízhez 4 gramm tea szükséges. A tea készítéséhez frissen forralt, lágy víz ajánlott. Fontos iránymutatás még, hogy a vízforralóban maradt vizet ne forrald újra. A fekete teát pedig 90-95°C-ig kell melegíteni, és azzal leforrázni a leveleket.

4. A koffein

A tea is tartalmaz koffeint, körülbelül 40-120 mg-ot 250 ml-enként. Ez a mennyiség kisebb rovarok számára konkrétan halálos. Éppen ezért termeli a növény, hogy a rovarokat távol tartsa magától.

5. Az 5 órai tea

Az 5 órai tea hagyománya világhírű, de legkevésbé sem a teázásról szól. Ugyanis egész egyszerűen arról van szó, hogy az angol arisztokrácia túl hosszúnak találta az ebéd és vacsora között eltelt időt. Tehát az ötórai teázás sokkal inkább szólt a teasüteményekről és pogácsákról, mint magáról a teáról.

6. A világ legdrágább teája

A Da-Hong Pao tea Kínában nemzeti kincsnek számít. Császárok gyógyteája volt. Ezt a teafajtát szigorúan őrzik, a kínai kormány nagy ritkán csak hírességeknek, tudósoknak, külföldi állami vezetőknek szokta ajándékozni. Egyszer egy gyűjtő 28 ezer dollárt fizetett ki összesen 20 grammért.

7. Teafajták

Ha bizonytalan vásárlónak érzed magad, aki tanácstalanul kóvályog a szupermarketben mert nehezen tud választani… nos, akkor a teát felejtsd el! Ugyanis szinte lehetetlen dönteni a több mint 3000 fajta közül, hogy melyiket is próbálja ki az ember.

8. Citrom és cukor helyett

Ha unod a hagyományos citrom-méz ízesítést, akkor irány Tibet! Ott sós jakvajat kapsz a teádba. Ez a tradicionális tibeti po cha, amely fekete teából készül tej, só és jakvaj hozzáadásával.

9. A teafiltert szintén a véletlennek köszönhetjük

Egy New York-i teakereskedő 1908-ban selyem zacskóba zárt mintákat küldött termékéből a város éttermeinek és kávézóinak. Egy idő után rájött, hogy az éttermek az időmegtakarítás érdekében közvetlenül a selyem zacskóban főzik a teáját. Ez a főzési módszer azonnal elterjedt, kifinomultabbá vált: ebből lett a filter.

10. Tea az alkoholizmus ellen

Az angolok, és az oroszok is bevetették a teát az alkoholizmus elleni harcban. Oroszorországban olcsó teázókat nyitottak, hogy a munkásokat átcsábítsák a kocsmákból. Angliában viszont, a király ingyen teát osztogatott, hogy legyőzzék az alkoholizmust. (Mint köztudott, nem minden hadicsel éri el a célját.)

 

Ha már ebéd után úgy érzed, hogy sok idő van még a vacsoráig, akkor ne habozz! Bökj rá egy teára a 3000 fajta közül! Dobj belőle 4 grammot 200 ml vízbe!  Akár citrommal, akár jak vajjal, és amíg kortyolgatod látogass el Facebook oldalunkra!

 


Kapcsolódó termékeink