Isteni spenótos lasagne ricottával
2024. 04. 23.
Ahogy a kreatív szakácsok mindig új utakat keresnek az ízek felfedezésére, úgy született meg ez a spenótos ricotta lasagne recept is, hogy kielégítse azokat, akik a hagyományos lasagnétól eltérő ízélményre vágynak. A friss spenót lágysága, a ricotta krémes textúrája és a fűszeres paradicsomszósz kifinomult ízvilága egy csodás harmóniát teremt a tányéron.
Ez a fogás nemcsak ízletes, hanem tápláló is, megőrizve a lasagne hagyományos gazdagságát, miközben könnyedséget és frissességet csempész az étkezésbe. Receptünk ezúttal is az Ankarsrum receptkönyvből való.
Lasagne tészta
500 g durumbúzaliszt
7 tojás
3,5 evőkanál olaj
Paradicsomszósz
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 teáskanál szárított bazsalikom
½ teáskanál cayenne-bors
3 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál fehérborecet
400 g paradicsomszósz
100 g víz
1 evőkanál méz vagy 1 teáskanál cukor
Só és fekete bors
20 g friss bazsalikom
Béchamel
3 evőkanál vaj
500 g tej
100 g tejszín
½ teáskanál só
1 ml fehér bors
½ teáskanál szegfűbors
Spenótos ricotta töltelék
200 g ricotta
200 g friss spenótlevél
½ teáskanál só
Fekete bors
120 g reszelt sajt
1. Állítsd össze az Ankarsrum robotgéped a rozsdamentes acél tállal és a dagasztó hengerrel. A tészta elkészítéséhez tedd a lisztet az előkészített tálba, majd indítsd el az Assistentet alacsony fordulatszámon. Fokozatosan add hozzá a tojásokat, majd öntsd hozzá az olajat. Ha szükséges, húzd a kart a tál közepe felé, hogy a hozzávalók jobban összeálljanak. Amikor a tészta összeáll állítsd a dagasztó kart 1 hüvelyknyire a tál oldalától. Állítsd be az időzítőt 8 percre, és hagyd Ankát dagasztani.
2. Miután elkészült a tészta, tedd azt egy lisztezett sütőfelületre, majd gyúrd rövid ideig. Takard le, és pihentesd hűtőszekrényben legalább 30 percig.
3. Következő lépésként készítsd el a paradicsomszószt. Vágd fel a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsd olívaolajon serpenyőben, amíg üveges nem lesz. Add hozzá a paradicsompürét, fűszereket és az ecetet, majd párold néhány percig. Öntsd hozzá a paradicsomlevet, vizet és mézet, majd közepes lángon főzd körülbelül 30 percig. Ízesítsd sóval és fekete borssal, majd keverd bele a friss bazsalikomot.
4. Olvaszd fel a vajat egy serpenyőben a béchamel szószhoz. Keverd hozzá a lisztet, majd keverd körülbelül 30 másodpercig. Lassan öntsd hozzá a tejet, és keverd simára. Csökkentsd a hőt, majd adj hozzá sót, fehér borsot és szegfűszeget. Főzd, amíg krémes állagú nem lesz. Ügyelj arra, hogy ne égjen meg.
5. A spenótos ricotta töltelékhez keverd össze az összes hozzávalót egy tálban.
6. Fektesd az Ankarsrumot az oldalára, és állítsd össze a Lasagna tésztanyújtó fejjell. Oszd fel a tésztát kisebb darabokra, és mindegyik darabot nyújtsd ki úgy, hogy kb. 2 mm vastagságú, max. 8-10 cm szélesek legyenek. A lasagne lapokat hagyd pihenni egy nedves törülközőn, hogy ne száradjanak ki, majd vágd ollóval a sütőedényednek megfelelő méretű lapokra.
7. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Az edényben rétegezd a hozzávalókat: kezdd a paradicsomszósszal és béchamellel, majd jöhetnek a tésztalapok, ezután ricotta töltelék, ismét tésztalapok, és folytasd így. A tetejére paradicsomszósz, béchamel és reszelt sajt kerüljön.
8. Süsd körülbelül 20-25 percig (fedetlenül), majd tálald friss bazsalikommal!