Milyen a profi olasz pizza?
2022. 11. 28.
Az olasz pizza eredete
A pizza már az ókorban is elterjedt volt a mediterrán vidéken, sőt, valamilyen szinten Európa minden pontján fogyasztottak vékonyabb lepényeket, kinyújtott kenyértésztát, valamilyen feltéttel. Például a lángos is hasonló étel volt nálunk, hiszen eleinte nem sütötték ki zsírban a tésztát, hanem egyszerű kenyérlepény volt. A paradicsom persze csak Amerika felfedezése után került fel a pizzára, de egészen a 17. századig kellett várni erre.
A Margherita pizza története azonban igazán érdekes. Savoyai Margit olasz királynéról nevezték el. Neki készítette egy olasz szakács. A feltétet pedig, mivel a 19. századról beszélünk, az olasz trikolor ihlette. Ezért lett paradicsom, bazsalikom és mozzarella a Margherita pizza ikonikus feltétje. Azt is fontos tudni, hogy a Margherita pizza kifejezetten nápolyi pizza.
Milyen legyen a tésztája?
Fontos leszögezni, hogy nem csak egyféle olasz pizzatészta létezik. Hiszen régiónként máshogy készítik nem csak a pasztákat, de a pizza tésztáját, sőt, feltétjét is. A nápolyi pizza széle például vastag, a pizza belül vékony, sokszor nem ropogós. A karimája pedig a sok kelesztéstől puhul meg. Az észak-olasz pizza vékony és ropogós, sokaknak ez a kedvenc olasz pizzája, ennek ellenére mégis azt hiszik, hogy Nápolyból származik. A fogalomzavart az okozza, hogy az olasz pizza eredete, Savoyai Margit pizzája, nápolyi. Nápoly az olasz pizza hazája, azonban a legtöbben az olasz pizzát az északi régió ropogós tésztájával azonosítják. A szicíliai pedig pizza serpenyőben sült, és tésztája kelt, szivacsos. A serpenyőből még olajat is magába szív ez a fajta pizza, ellentétben a többi, fatüzelésű kemencében sülő pizzával.
Persze ma már pizzakemencében sülnek a pizzák, magas hőmérsékleten. Az igazi olasz pizzához pizzalapátra is szükség lehet. Ha otthon, házilag készítünk profi pizzát, akkor pizzaformában érdemes sütni.
Az olasz pizza tésztájához csak liszt, víz és só, valamint kovász vagy élesztő szükséges. Gianni szerint mindenképpen 00-s lisztet kell használni a tésztához, mert sokkal könnyebben és eredményesebben tudunk vele dolgozni, mint a BL55-ös liszttel, mely itthon a legelterjedtebb. A nápolyi tésztába szoktak tenni olívaolajat, de a többi régió pizzatésztái nem feltétlenül készülnek olajjal. Az oliva egyébként finom ízt ad a tésztának, és könnyebbé teszi a munkát vele. Az olasz tészta legalább 4 órát keljen. Ezek az aranyszabályok. Előre melegített, max hőmérsékletre tekert sütőben kell megsütni a tésztát.
Igazi olasz feltétek
Milyen a feltét egy igazi olasz pizzán? Az egyik legfontosabb alapja a pizzafeltétnek a paradicsom. A paradicsomot érdemes házilag, passzírozva készíteni. A paradicsomszósz tetejére már nem kell túl sok dolgot szórni, ha igazi olasz pizzát szeretnél készíteni. Lehet gombát, rukkolát, olasz sonkát vagy épp olasz szalámit, esetleg tonhalat. A bazsalikom, a friss bazsalikom nagyon finom pizzafeltét, istenien kiegészíti az ízeket. Vannak, akik egy kis mascarpone-val bolondítják meg a pizzát. A lényeg, hogy az eredeti olasz pizza feltéte nem áll túl sok komponensből. Elég 2-4 féle feltétet elhelyezni egy pizzán.
Meghoztuk a kedved a házi olasz pizzához? Akkor készíts egy jó tésztát, az általunk javasolt lisztből, kevéske olivaolajjal, készíts isteni paradicsomos feltétet, és irány a sütő! Minél többet gyakorolsz, annál finomabb lesz végül!
Kapcsolódó termékeink
GAMMO pizzaszeletelő - ø10cm
1.600 HUF(1.260 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzavágó
3.467 HUF(2.730 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzaforma 30cm-ónozott
4.000 HUF(3.150 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzaforma 34cm-ónozott
4.534 HUF(3.570 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzaforma 30cm-tapadásmentes
7.734 HUF(6.090 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzaforma 34cm-tapadásmentes
9.068 HUF(7.140 HUF + ÁFA)
LOUIS TELLIER pizzalapát
20.803 HUF(16.380 HUF + ÁFA)
GAMMO Compact pizzakemence 1x40cm
96.012 HUF(75.600 HUF + ÁFA)